GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När alla vill åka karusell

Opinion • Publicerad 25 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Det har varit onödigt svårt att boka vaccintider inom Region Skåne. Dels har de släppts i ett kluster klockan nio måndag morgon, som vore det ett biljettsläpp till en Lady Gaga-konsert, eller när Liseberg under tisdagen skulle släppa åkbiljetter och sidan kraschade för att så många pandemitrötta ville åka karusell.

Det är kanske sämsta möjliga tid att välja för något man vill att så många som möjligt ska göra. Det är inte osannolikt att man sitter i ett möte, har en överlämning eller står mitt i en arbetsuppgift och inte har möjlighet att sitta framför datorn med avtryckarfingret på Enter. Det missgynnar personer med fysiska yrken och gynnar dem som sitter vid en skrivbord, vilket är orättvist.

Dessutom har man själv fått leta efter lediga tider på de olika leverantörernas sidor, vilket också är onödigt komplicerat: man borde från början haft en vaccinportal där alla utförare samlats, så att vaccinationsberättigade kunde titta med jämna mellanrum om det dykt upp något ledigt.

Regionen verkar dock ha insett problemet och meddelande att nya tider kommer att släppas löpande, med ytterligare 26 000 nya tider för nästa vecka som släpps under torsdagen. Det finns en även en tanke om att kalla mindre åldersgrupper åt gången så att färre personer vill in i systemet samtidigt, vilket är en bra idé.

Enligt Liberalernas Gilbert Tribo undersöker regionen om det går att köpa in Stockholms bokningssystem, vilket vore välkommet eftersom den stora gruppen under 49 fortfarande återstår. Anledningen till att man inte själv skapat ett enhetligt bokningssystem ska ha varit att man inte trodde att det skulle hinnas med, eftersom man hoppats att vaccineringen skulle gå undan. enligt den officiella prognosen. Man kan på så sätt inte klandra regionen för att de varit hoppfulla kring effektiviteten: det är i grunden sympatiskt att man kände sig redo för stora grupper.

Vaccinationsviljan är bevisligen hög att döma av missnöjet med bokningskrånglet, vilket man i alla fall kan glädja sig åt.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.