GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mästerlig skånsk barock

Lars-Erik Larsson recenserar tre skånska barockensemblers dubbel-cd med operan L’Orfeo.
Album/Recension • Publicerad 28 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Claudio Monteverdis mästerverk L’Orfeo har betecknats som musikhistoriens första opera. Kanske lite överdrivet men utan tvivel når Monteverdi betydligt längre i dramatisk fulländning än föregångarna. Orfeo innehåller vidare en rad fristående instrumentala satser som fungerar som mellanspel eller preludier till enstaka scener. En nyhet är även den ouvertyr (toccata) som inleder operan, där en fanfarartad spelöppning följs av en elegisk och uttrycksfull sats, som förbereder åhörarna på den allvarliga handlingen.

En av den klassiska musikens verkliga höjdare alltså som hade premiär i Mantua 1607, för mer än fyrahundra år sedan. Och nu har tre skånska barockensembler, Ensemble Lundabarock, Höör Barock och Ensemble Altapunta från Helsingborg, tillsammans med med sångare, de flesta med hemvist i Skåne och Danmark kommit med en dubbel-cd med den kompletta operan. Dirigent är Fredrik Malmberg, också han med rötter i Skåne.

Resultatet är minst sagt enastående. Det finns inte en mista i den gedigna tolkningen. Fredrik Malmberg lägger den exakt rätt i den tid då den sena renässansen övergick i barocken i både tempo och frasering med ett väl avvägt continuo, ett bra stycke från högbarockens pregnans. Orkestern är perfekt tidstypisk, tät och absolut exakt och sångsolisternas prestationer utsökta med rent underbar klang och mängder av känsla och kontrollerad dramatik.

Det här äkta vara som mycket väl borde finna lyssnare bortom de traditionella grupperna. Om du tycker att det är besvärligt att gräva dig in i de enskilda detaljerna, låt skivan gå som bakgrundsmusik till en god måltid. Det kommer att öka välbefinnandet högst betydligt.

Skivrecension

Skiva

L’orfeo

Favola in musica av Claudio Monteverdi med libretto av Alessandro Striggio

Med: Ensemble Lundabarock, Höör Barock, Ensemble Altapunta

Dirigent: Fredrik Malmberg

Solister: Johan Linderoth, Kristina Hellgren, Christine Nonbo Andersen, Maria Forsström, Adam Riis, Daniel Åberg, Steffen Bruun, Karl Peter Eriksson

Lars-Erik Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.