Annons

Abstinens och lycka när loppisarna öppnar

Att gå på loppis är ett av svenskarnas stora sommarnöjen, för många närmast en livsstil.
Efter ett dystert 2020 öppnar nu loppisarna igen – men de är sig inte riktigt lika.
Publicerad 29 maj 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Så här trångt blir det inte när det är dags för loppmarknad igen. Arkivbild.
Så här trångt blir det inte när det är dags för loppmarknad igen. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Fredrik Persson är ansvarig för Bakluckeloppis i Lund, en loppis som under normala förhållanden samlar ett hundratal säljare och ännu fler köpare. Förra året var det tomt på loppisfältet, men den här sommaren tror han att bakluckeloppisen kan öppna igen.

– Vi har skickat in en ansökan och väntar på besked om vi kan få starta igen.

Annons

– Det verkar vara stor efterfrågan, det är många som ringer och frågar när vi kan komma i gång.

"Social grej"

Att sälja på loppis kan vara ett bra sätt att bli av med grejer man inte längre behöver och samtidigt tjäna en slant. Men Fredrik Persson tror att det för många handlar om något helt annat.

– Jag tror att det är en social grej och att många mått psykiskt dåligt av att inte få gå på sina loppisar, säger han.

En som kan skriva under på det är 72-årige Mats Hellman, en riktig loppisräv som sålt i flera år.

– Det är den största hobbyn och det största umgänget vi har. Vi pratade om det häromdagen – alla polare man har är ju loppismänniskor. Det har blivit ett speciellt umgänge. Man får insikt i kulturer och språk.

En annan som längtat är Maria Wiberg på Stockholmsmarknader, Sveriges största loppisarrangör.

– Jag minns så väl förra sommaren när vi först tänkte att vi skulle kunna dra i gång i juni, sedan till midsommar, sedan augusti. Man trodde hela tiden att det skulle hända.

– Nu är det i alla fall så att loppisvärlden kan öppna. Det är en speciell känsla att det blir av – man är lättad och lite ivrig.

Fortfarande restriktioner

Loppisvärlden öppnar alltså, men är sig inte helt lik. Det finns fortfarande restriktioner att förhålla sig till.

För Stockholmsmarknaders del handlar det om att öka avstånden, ha glesare mellan säljarna och bredare gångar. För att kunna genomföra det har de infört platsbokning för säljare – det går inte att dyka upp spontant och platserna är betydligt färre än vanligt.

Annons

– Nu har vi kanske 25 procent av de platser vi brukar ha, berättar Maria Wiberg.

De har också infört högertrafik för loppisbesökarna.

– Det är för att försöka styra upp flödena så att det blir mindre krockar och röra.

Även Bakluckeloppis i Lund kommer att satsa på att sprida ut säljarna och hålla efter köparna.

– Säljarna får parkera med större mellanrum och hålla mer säkerhetsavstånd, säger Fredrik Persson.

– Vi har en stor yta, 50 000 kvadratmeter, och det är ett inhägnat område så att vi kan styra säljare och köpare. Även om det inte alltid är så lätt när de vill göra sina klipp.

Vänligare och gladare

Stockholmsmarknader gör sin första loppis den 1 juni, samma dag som restriktionerna lättas. Maria Wiberg beskriver sig som lättad och ivrig inför den kommande säsongen. Hon hoppas också att sabbatsåret i slutänden ska innebära något positivt för loppisarna.

– Jag hoppas att det här kan bli, om inte nya loppisvärlden så i alla fall en chans att göra den bättre. Att man fått lära sig att man inte ska ta den för given utan uppskatta den ännu mer så att den blir vänligare, mer hänsynsfull och gladare.

För Mats Hellman har det loppislösa året har varit hårt, men den 5 juni kan han ställa upp loppisbordet för första gången på ett och ett halvt år.

– Det har varit fruktansvärt svårt och nu känns det fantastiskt. Det här har vi längtat efter hela tiden.

Annons

– Det ska bli en härlig premiär! Man har ju en viss abstinens.

Boel Holm/TT

Mats Hellman är en loppisveteran som väntat och längtat.
Mats Hellman är en loppisveteran som väntat och längtat.Foto: EMMA PERNING/TT
Fakta: Loppisarna och pandemilagen

Polismyndigheten kan agera mot en pågående sammankomst eller tillställning som genomförs i strid med ordningslagen, covid-19-lagen eller begränsningsförordningen. Polismyndigheten kan bland annat upplösa en sådan sammankomst eller tillställning.

Loppmarknader räknas som offentliga tillställningar och har därför omfattats av regeln om ett maxtak på åtta personer. Den upphör från och med den 1 juni.

Det har dock funnits undantag. Till exempel har det fortsatt vara loppmarknader på Hötorget i Stockholm. Det har varit möjligt för att ytan är avsedd för torghandel och marknaden har räknats som sådan. Kritiker har ansett att det i praktiken inneburit att kommunen haft monopol på loppmarknader.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons