GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det här gäller när du åker till Danmark

Längtan till Danmark har väl aldrig varit större. Nu när båda länderna öppnar upp mer och mer tack vare en lägre samhällsspridning av covid-19 har vi listat vad du måste tänka på kring resan över sundet.
Öresund • Publicerad 29 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Det är inte enkelt, men det går att ta sig över till Danmark och folkliv på uteserveringarna i Nyhavn i Köpenhamn för skåningar.
Det är inte enkelt, men det går att ta sig över till Danmark och folkliv på uteserveringarna i Nyhavn i Köpenhamn för skåningar.Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark har färgkodade reseriktlinjer utifrån hur pass högt smittläge respektive grannland har och de uppdateras en gång varje vecka. Där är rött värst, orange okej, gult bra och grönt är lika med helt grönt ljus för inresa.

Just nu listas Sverige som ett orange land av danskarna. Så vad ska skåningarna tänka på vid inresa till Danmark? Ja, det kan vara lite klurigt att hänga med i de danska svängarna, men låt oss göra ett försök.

För ej vaccinerade resenärer

Om du ännu inte har vaccinerats mot covid-19 så måste du kunna visa upp ett negativt covid-test som inte får vara mer än 72 timmar gammalt vid den danska gränsen. Du behöver även ha med ett folkbokföringsbevis och id-handling.

Väl vid gränsen kräver danskarna att du gör ytterligare ett snabbtest eller PCR-test för att verkligen bevisa att du inte är sjuk. Sådana test går bland annat att få tag i vid Helsingörs hamn och Köpenhamns flygplats, Kastrup.

Det krävs dubbla negativa covid-tester för att få besöka Danmark om man varken är fullt vaccinerad eller redan har haft covid-19.
Det krävs dubbla negativa covid-tester för att få besöka Danmark om man varken är fullt vaccinerad eller redan har haft covid-19.Foto: Johan Nilsson/TT

Den här regeln gäller för personer folkbokförda i vad danskarna kallar för sina ”gränsregioner” och de är Skåne, Halland, Blekinge och Västra Götaland.

För övriga svenskar gäller det att visa upp ett negativt covid-test som inte är mer än 48 timmar gammalt. Till det krävs ytterligare ett test vid gränsen och man kommer även att behöva sitta i karantän i tio dagar väl framme i Danmark.

Om du har haft covid-19

Har du haft covid-19 inom de senaste 8 månaderna och minst 14 dagar bakåt i tiden så behöver du inte visa upp ett negativt test vid gränsen.

Istället krävs ett bevis på att du tidigare har testat positivt. Bekräftelsen på ditt covid-19-provsvar från 1177 fungerar bra som bevis. Och glöm inte folkbokföringsbeviset samt id-kort.

För fullt vaccinerade personer

Vid inresa till Danmark för en som tagit båda vaccindoserna mot covid-19 krävs det att man som resenär kan uppvisa samma information som i ett danskt coronapass. Plus ditt folkbokföringsbevis. Du måste ha fått din sista vaccindos minst två veckor tidigare, och max 180 dagar tidigare.

Sådan information går att utvinna i det personliga intyg man erhålls av svenska sjukvården i samband med att man är färdigvaccinerad. Där står nämligen dina personuppgifter, att du vaccinerats mot covid-19 och tiden för när du blivit vaccinerad.

Intyget visar också vilket vaccin du fått. Vaccinet måste vara godkänt av Europeiska läkemedelsagenturen, EMA. De godkända vaccinerna är just nu Moderna, Pfizer/Biontech, Astra Zeneca och Janssen.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.