GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Högt värderad men musikaliskt ojämn

Ur min skivhylla • Publicerad 29 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Den här skivan kan jag bara inte låta stå kvar i min skivhylla oanmäld.

Jag hörde den första gången efter att min storebror inhandlat densamma. När jag lämnade boet saknade jag skivan, men lyckades inhandla ett ex på nätet. Blev inte så väldigt dyr. Därefter hittade jag ett skamfilat exemplar på en loppis.

Skivan är ”Baltik”, med den svenska supergruppen med samma namn, från 1973.

Gruppen bildades av musikproducenten Anders Henriksson och bestod av både svenska och engelska musiker: John Gustavsson (sång, bas), Beverly Glenn (sång), Tomas Ledin (sång, gitarr), David Garriock (sång), Claes Jansson (sång), Karin Stigmark /sång), Janne Schaffer (gitarr), Bengt Dahlén (gitarr), Anders Nordh (gitarr), Adrian Moar (gitarr), Björn J:son Lindh (flöjt), Anders Henriksson (sång, keyboards), Jan Bandel (vibrafon), Göran Lagerberg (bas), Mike Watson (bas), Malando Gassama (percussion), Ola Brunkert (trummor), Charlotte Hedlund (sång), Claes Dieden (sång) och Paul Sundin (sång).

Anmärkningsvärt är att den engelske producenten Adrian Moar är den som skrivit samtliga texter på skivan, utom en som har Lars Tennander som upphovsman och en av Tomas Ledin. Musiken är en blandning av rock, jazz, instrumentellt och ljuva sånger.

Men skivan är väl värd att lyssna på, om inte så för Adrian Moars texter och Janne Schaffers gitarrspel

Så här beskrivs skivan i ”The Encyclopedia of Swedish progressive music 1967 – 1979”:

”This highly ambitious English-language album features vocalists with very different styles taking turns at singing and is unique to the Swedish progressive scene. There are plenty of long instrumental passages and several tracks contains harmony leads from guitarists Bengan Dahlén och Janne Schaffer, who is playing more aggressively than usual”.

På nätet hittar jag en webbsida, ”Håkans pop”, som beskriver skivan och dess medverkande utförligt. Här kan man exempelvis läsa att textförfattaren Adrian Moar producerade skivor med bland annat kända Scafell Pike. Adrian jobbade också som redigerare på Svt Sport under 80- och halva 90-talet.

Samme Håkan skriver också om Baltik:

”...må vara ett högt värderat svenskt album i den engelska vågen av progg, men musikaliskt tillhör den i sin helhet också den gängse bedömningen som en splittrad och ojämn skiva”.

Det kan jag hålla med om. Men skivan är väl värd att lyssna på, om inte så för Adrian Moars texter och Janne Schaffers gitarrspel.

I’ll make believe you’re standing here beside me

shine your light all around me

I’ll use your love and strength to guide me

But I can’t change the world alone.

Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.