Annons

Fluorvallaförbud i skidskytte – inte i skidor

Svenska skidåkare som Frida Karlsson och Jens Burman får tävla med fluorvalla under skidorna även nästa säsong.
Men skidskyttestjärnor som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson förbjuds.
Internationella skidförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundets (IBU) har tagit olika beslut i frågan.
Publicerad 1 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Hanna Öberg, nummer 5, och de andra internationella skidskyttarna kommer inte att ha fluor under skidorna i vinter. Arkivbild.
Hanna Öberg, nummer 5, och de andra internationella skidskyttarna kommer inte att ha fluor under skidorna i vinter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Användning av skidvalla med fluor i har varit omdiskuterat under många år. EU förbjuder producering, försäljning och användning av vissa, men ännu inte alla, produkter.

Under tisdagen kom Internationella skidskytteförbundet (IBU) först med beskedet att de förbjuder all användning av fluorvalla i sina tävlingar från och med kommande säsong, 2021–2022.

Annons

Det betyder att den omdiskuterade och miljöfarliga vallan inte kommer att vara tillåten att använda i till exempel världscupen och på skidskyttetävlingarna under vinter-OS i Peking.

"IBU står fast vid att introducera ett totalt fluorförbud och utveckla testmetoder som garanterar fluorfria tävlingar i framtiden", skriver IBU i ett pressmeddelande.

Senare under kvällen kom ett motsatt besked från Internationella skidförbundet (Fis). Förbundet tillåter vallan, som var tillåten förra säsongen, även under kommande vinter då OS arrangeras i februari och ska ta ett beslut först efter kommande säsong.

Det är andra gången som Fis skjuter fram sitt beslut om ett förbud.

En av huvudanledningarna är att förbundet inte anser sig ha hittat en testmetod som garanterar att ingen tävlande kommer att kunna fuska med fluorvalla.

"Fis fortsätter att vara fast beslutna om att utveckla en tillförlitlig testmetod", skriver förbundet i ett uttalande.

David Hjorter/TT

Fakta: Fluorvalla

Fakta: Fluorvalla

Högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. Man har identifierat över 4 700 olika PFAS-ämnen och över 3z000 av dem finns på marknaden. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, non stick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.

Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.

De flesta PFAS-ämnena är fortfarande otestade men två av de mer kända är PFOS (perfluoroktansulfonat) och PFOA (perfluoroktansyra).

PFOS är ett så kallat PBT-ämne (persistent, bioackumulerande, toxiskt), vilket innebär att det inte bryts ned i naturen utan ansamlas där och att det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer. Det förbjöds inom EU 2008.

PFOA består precis som PFOS av åtta kolatomer (tillhör så kallad C8-kemi) och bryts inte heller ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons