Annons

Förbundsbasens VM-dom: "Oacceptabelt"

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson kallar Tre Kronors VM-fiasko för "oacceptabelt".
Ändå finns inga planer på att byta förbundskapten inför OS.
– Förtroendefrågor kopplat till Johan Garpenlöv finns överhuvudtaget inte på bordet nu, säger Larsson.
Publicerad 1 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. Arkivbild.
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

I stället ska grundliga utvärderingar, dels från Johan Garpenlöv själv, dels från förbundets ledning, svara på om och i så fall vilka justeringar som behöver göras inför den stjärnfyllda OS-turneringen i Peking nästa säsong då NHL-spelarna är tillbaka.

Där ingår inte att sparka Tre Kronors förbundskapten som har ett år kvar på kontraktet.

Annons

– Min och vår utgångspunkt är att det här inte handlar om en enskild person. Johan är en person som står för ett ledarskap och värderingar som rimmar mycket väl med förbundets syn på ledarskap, säger Larsson till TT.

– Förtroendet för Johan Garpenlöv är orubbat i nuläget. Fokus är på utvärderingen som ska genomföras och vägen framåt, vi vill alltid vara med och tävla om medaljerna, säger förbundsordföranden.

"Total besvikelse"

Tre Kronor har vunnit elva VM-guld i historien, fyra av dem på 2000-talet och de två senaste så sent som 2017 och 2018.

Det är första gången sedan 1937 som herrlandslaget är utanför topp åtta i VM och första gången sedan 1985 som laget missar slutspel.

TT: Hur kan förtroendet då vara orubbat för Johan Garpenlöv?

– Just nu känner vi nog en total besvikelse, att inte vara med i slutspelet och vara på nivån topp åtta är oacceptabelt, men nu ska vi göra den här utvärderingen och fokusera på vad vi kan och behöver ta med oss inför nästa steg och nästa säsong. Det handlar inte om enskilda personer och förbundskaptener, säger Larsson.

"Otroligt viktigt"

Däremot öppnar Anders Larsson för att landslagsledningen kan komma att förstärkas inför OS i Peking i februari.

– Det är en viktig del i utvärderingen, hur har förutsättningarna för Johan Garpenlöv sett ut, hur ser ledarteamet ut, hur har det fungerat som helhet? Finns det någon expertis eller resurs som behöver adderas? Det kan jag inte svara på nu. Men det är otroligt viktigt inför nästa säsong och OS i Peking redan i februari att vi har rett ut det här och gjort de justeringar som behövs, säger han.

Den utvärdering och analys som ska läggas fram för förbundets styrelse görs av generalsekreteraren Johan Stark.

Svenska ishockeyförbundet har några tuffa år bakom sig där Tre Kronors resultat varit dåliga, Damkronorna åkt ur A-VM, Juniorkronorna slogs ut i JVM-kvartsfinal senast och inte minst turbulensen på förbundet kring förre generalsekreteraren Tommy Boustedt.

Annons

TT: Hur mår svensk ishockey i dag?

– I grund och botten mår svensk hockey väl. Naturligtvis har det varit mycket speciella år med tanke på att vi inte nått hela vägen fram i kampen om medaljerna, det har varit en del turbulens, men framför allt har coronapandemin varit en mycket stor utmaning, inte minst för den breddhockeyn.

– Vi vill och ska vara med och tävla om de ädlaste medaljerna, vi behöver verkligen titta oss i spegeln och se vad vi behöver göra annorlunda, vad vi ska fokusera mer på och så vidare, säger Anders Larsson.

Göran Sundberg/TT

Anton Johansson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons