Annons

Småspararspekulationen har tagit fart igen

Publicerad 1 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En AMC-biograf i New York.
En AMC-biograf i New York.Foto: Evan Agostini/Invision/AP/TT

Sedan börser runt om i världen letat sig upp på historiska rekordnivåer igen har suget efter aktier i spelbutikskedjan Gamestop, biografkedjan AMC Entertainment och mjukvarutillverkaren Blackberry åter ökat bland småsparare.

AMC Entertainment-aktien stiger med nästan nio procent i tisdagens förhandel på Wall Street. Black Berry och Gamestop hänger på uppåt med nästan åtta respektive över tre procent.

Annons

AMC och Gamestop har sedan i vintras varit föremål för intensiv spekulation bland småsparare. Aktiernas värde skenade i höjden sedan småsparare – koordinerade på sociala medier som Reddit, Twitter och Youtube – gick till gemensamt angrepp mot hedgefonder som blankat aktierna, det vill säga satsat på kursfall. När hedgefonderna tvingades ge upp sina positioner blev kursuppgångarna gigantiska.

Gamestops aktie rusade uppåt med ofattbara 1 700 procent i slutet av januari – för att sedan rasa snabbt. Men efter en viss turbulens har uppgången tagit fart igen och både AMC och Gamestop har sedan årsskiftet nu mer än tiofaldigat sina börsvärden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons