Annons

Startskott för EU-åklagare

Eppo är namnet som korrupta EU-medborgare från och med tisdagen ska lära sig frukta. Fast ännu inte de svenska.
Publicerad 1 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Rumänska Laura Codruta Kövesi är chef för EU:s nya åklagarsamarbete, Eppo. Arkivfoto.
Rumänska Laura Codruta Kövesi är chef för EU:s nya åklagarsamarbete, Eppo. Arkivfoto.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Namnet står för Europeiska åklagarämbetet, som nu sparkar igång sin verksamhet för att utreda bedrägerier och korruption kopplade till EU-medel.

– Det här är ett historiskt tillfälle. Våra måltavlor är ekonomisk och finansiell kriminalitet, fastslår Eppo-chefen Laura Codruta Kövesi på en presskonferens i Luxemburg, där myndigheten har sitt säte.

Annons

Eppo-arbetet ska rent praktiskt utföras av särskilt utsedda Eppo-åklagare i varje medlemsland, i samarbete med utsända representanter i högkvarteret. När arbetet är igång väntas myndigheten hantera minst 3 000 fall om året.

Eppo har även befogenhet att utreda momsbedrägerier över gränserna i EU. Framöver hoppas EU-kommissionen att myndigheten även ska kunna användas för hantering av terrormål.

Sverige var länge starkt skeptiskt till Eppo-tanken och är ett av de fem EU-länder som tills vidare valt att stå utanför samarbetet. Regeringen har dock i efterhand svängt och låtit en utredning undersöka vad ett svenskt medlemskap skulle innebära. Något färdigt beslut om deltagande finns dock ännu inte.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: EU:s åklagarsamarbete

Fakta: EU:s åklagarsamarbete

Den gemensamma EU-åklagaren Eppo (European Public Prosecutor's Office) ska under särskilda omständigheter ha rätt att utreda och åtala EU-bedrägerier och andra brott som "drabbar EU:s finansiella intressen".

EU-kommissionen hoppades inledningsvis få med alla länder i samarbetet, men sedan det inte gått har 22 länder valt att inleda ett så kallat fördjupat samarbete kring Eppo. Utanför står tills vidare Danmark och Irland – som har undantag från deltagande i EU:s rättsliga samarbeten – samt Sverige, Ungern och Polen.

Myndigheten har sitt säte i Luxemburg under ledning av rumänska Laura Codruta Kövesi.

På längre sikt finns planer på att Eppo även ska kunna arbeta med gränsöverskridande terrorbrott. Men det finns ännu inga sådana beslut.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons