Lagfarter Nsk

74 kvadratmeter stort hus i Sösdala sålt

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Försäljningen av huset på adressen Östra Häglinge 1274 i Sösdala är nu klar. Ny ägare blir Stina Mc Mullin, 53 år, från Limhamn som köper fastigheten av Ebbe Arnold Åkerberg. Det 74 kvadratmeter stora huset är byggt 1972. Ägarbytet gjordes i april 2021 och priset blev 450 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Statsvetare: Extraval riskabelt för partierna

Vallokal i Tomelilla i riksdagsvalet 2018.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Inget parti vill egentligen ha ett extraval i höst, bedömer statsvetare. Högern skulle vilja ha mer tid på sig för att förankra ett trovärdigt regeringsalternativ och för flera partier finns risken att man tappar väljare eller till och med åker ur riksdagen.

Sett till opinionssiffrorna är det Liberalerna som har mest att förlora om det skulle gå så långt som till extraval, konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Det som gör det extra svårt för dem är att deras öppning för ett samarbete med SD inte accepterats internt i partiet och bara delvis av väljarna.

– De har ett landsmöte i höst. Har de siktat in sig på valet 2022 skulle de behöva mer tid till att reda ut det här i partiet. Vad är det de vill med SD och hur kan man få minoriteten i partiet att acceptera partiledningens beslut?

Möjlighet för SD

Liberalerna skulle kunna få en del stödröster från moderata väljare och därigenom hålla sig kvar i riksdagen, tror Hinnfors. Men det skulle också kunna leda till att SD blir största parti på högerkanten.

– Det är viktigt för balansen i kommande regeringsunderlag att Moderaterna inte blir mindre än Sverigedemokraterna. Det tror jag Moderaterna skulle tycka var väldigt besvärande.

Sverigedemokraterna som tog initiativ till misstroendeomröstningen mot Löfven har gett uttryck för att de inte räds ett extraval. Men det behöver inte betyda att det skulle gynna dem, enligt Hinnfors.

– Man får nu fokus som ett mera accepterat parti. Samtidigt har de inte ökat jämfört med förra valet utan ligger ungefär stilla. Det vill till att de kan mobilisera ytterligare väljare, säger han.

Vill ha mer tid

Inte heller Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, bedömer att något parti egentligen är intresserat av ett extraval.

– Några kan få lite fler röster än man fick i förra valet. Men ser man till de konservativa med M, KD och SD så skulle man nog vilja ha mer tid på sig för att konsolidera ett sådant alternativ, säger hon.

För Vänsterpartiet handlade det mycket om principer och ideologi när man tog avstånd från statsminister Stefan Löfven i samband med förslaget om friare hyressättning, anser Bennich-Björkman.

– Jag uppfattar att man ändå inte har intresse av att driva fram det här till ett extraval. Det är inte det som det har gällt för dem. Alternativet är fortfarande Löfven, säger hon och tror samtidigt att Vänsterpartiets utspel kan stärka dem i framtiden.

Krister Zeidler/TT

Inrikes

Liten påverkan på organdonationer trots covid

– Intensivvården har gjort en fantastisk insats under omöjliga förhållanden, säger Helena Almén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes Trots pandemin har sjukvården satsat på donationsverksamheten under 2020.
– Den ligger nästan på samma nivåer som året innan, säger Helena Almén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Antalet donationer av organ och vävnader minskade något under 2020, men trots pandemin har verksamheten ändå upprätthållits, enligt Socialstyrelsens nya rapport "Organ- och vävnadsdonation i Sverige 2020".

– Alla sjukvårdsregioner har verkligen gjort ett fantastiskt arbete under extrem press, säger Helena Almén.

Tre regioner har dessutom haft fler donatorer än någonsin – Stockholm-Gotland, Mellansverige och sydöstra sjukvårdsregionen.

– Gemensamt är att samtliga gjort särskilda satsningar, med exempelvis regionala donationscentrum och specialiserade sjuksköterskor.

Antalet veton gällande avlidna donatorer – där anhöriga har motsatt sig donation – har dessutom sjunkit.

– Det har nästan halverats från året innan och det är historiskt lågt, säger Almén.

Även om covid-19 i sig inte väsentligen har påverkat donationerna, har däremot fördröjda provsvar försvårat för tillvaratagandet av vävnader vid donationer.

– Det är också ett problem för organdonationer – det har varit svårt med riktlinjer kring covid, hur prover ska tas och att få svar tillräckligt snabbt.

Transplantationer från levande donatorer, som oftast räknas till planerad kirurgi, har också kraftigt begränsats under 2020.

– Njurbytesprogrammet som kom i gång för något år sedan har blivit kraftigt bromsat eftersom vårdresurserna gått till annat.

41 personer avled i väntan på en organtransplantation 2020, varav de flesta väntade på en njure. Det ligger på ungefär samma nivå som 2017, men är en liten ökning från 2019, enligt Almén.

Veronika Åström/TT

FAKTA

Fakta: Organdonationer 2020

Under året fanns 181 aktuella donatorer, varav man hos 174 donatorer kunde tillvarata ett eller flera organ. 2019 fanns 198 aktuella donatorer varav 191 blev faktiska donatorer.

724 organ transplanterades under 2020.

Njurar från levande donatorer utgjorde nästan en tredjedel av det totala antalet njurtransplantationer.

Väntetiden för hornhinnetransplantationer har stigit från tre till nästan sex månader, vilket kan bero på en minskad tillgång av hornhinnor och inställda planerade operationer.

Bland de avlidna 884 möjliga donatorerna hade 19 en bekräftad covidsmitta.

Källa: Socialstyrelsen

Sport

Sveriges jätteskräll – vidare i basket-EM

Frida Eldebrink blev bästa poänggörare i Sveriges skräll mot Italien.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Sverige är klart för kvartsfinal i basket-EM.
Detta efter att man slagit till med en jätteskräll och besegrat Italien med klara 64–46.
– Vi gjorde en väldigt bra match, säger förbundskapten Marco Crespi.

Marco Crespi, som tränade Italiens landslag innan han tog över Sverige, var tydlig med vem som var favorit inför matchen.

– Italien är bättre än oss, det är inget snack. De utmanar om medaljerna, vilket vi inte gör. Men vi älskar att vara underdogs i den här matchen, sade han till SVT.

Men väl på plan märktes favoritskapet inte av. Svenskorna tog kommandot om matchen direkt – och släppte det sedan inte.

Sverige kom från två raka förluster mot Belarus och Spanien men mot Italien visade landslaget att de kan tampas med topplagen.

– Jag tror att jag vill gratulera alla, alla ledare, alla spelare, för att vi gjorde en väldigt bra match, säger Crespi efter matchen.

– Italien är bättre än oss och vi var underdog, men minut för minut tappade Italien självförtroende.

Sverige ledde med åtta poäng efter första perioden och kunde gå in i pausvila med en ledning på tio poäng (30–20). Och som vanligt var tvillingarna Elin och Frida Eldebrink starkt bidragande till det fina spelet.

Italien tog in två poäng under den tredje perioden, men närmare än så blev det inte. Sverige vann den sista perioden med klara 19–9, och slutresultatet skrevs till 64–46. Frida Eldebrink förblev matchens förgrundsfigur även i andra halvlek, och blev bästa poängplockare för Sverige med totalt 22 poäng.

Nu väntar Belarus i kvartsfinalen. Sverige hade inte en chans när lagen möttes i gruppen och förlorade då med 54–78.

Ola Palmström/TT

Sport

Österrike vann måstematch – bra för Sverige

Österrike vann mot Ukraina och är klara för åttondelsfinal.
Foto: Mihai Barbu/AP/TT
Sport
Sport Österrike vann mot Ukraina med 1–0 i måstematchen i grupp C.
De tar därmed andraplatsen och är klara för åttondelsfinal tillsammans med Nederländerna – för Ukraina ser det mörkare ut.

Ukraina hade andraplatsen på förhand, men det krävdes åtminstone en poäng för att de skulle behålla den positionen. Det lyckades man inte med.

Avgörandet för Österrike kom redan efter 21 minuter. David Alaba piskade in en hörna i som Christoph Baumgratner störtade fram på och stötte in i nät. Det var ett rättvist mål för ett Österrike som höll ett fast grepp om matchen.

Nederländernas nya kross

Och det greppet släppte man inte. Ukraina försökte, men förgäves. Och efter två raka förluster mot Nederländerna och Österrike ligger man trea i gruppen på tre poäng. Det ska mycket till för att det ska räcka till avancemang för förbundskapen Andrij Sjevtjenkos lag.

För Sveriges del är resultatet ett glädjebesked. Det innebär att trean i grupp C omöjligt kan bli bättre än Sverige. Om en till trea stannar på tre poäng kan Sverige vara klara för åttondelsfinal redan innan matchen mot Polen – alltså redan i kväll.

I grupp C:s andra match valde Nederländerna att inte rotera särskilt mycket i matchen mot Nordmakedonien, trots att laget redan var klar gruppsegrare. Det var bara Donyell Malen och Ryan Gravenberch som kom in jämfört med senaste matchen.

Grupp B avgörs

Och Malen visade sitt värde direkt. En snabb omställning av Nederländerna ledde fram till att Malen fick bollen längs högerkanten. 22-åringen hittade in till Memphis Depay som stötte in ledningsmålet i den 24:e minuten.

I andra halvlek fortsatte Nederländerna att övertyga, precis som man gjort genom hela gruppspelet. Spelmotorn Georginio Wijnaldum satte dit två mål och ledde sitt lag till en klar 3–0-seger som innebär att Nederländerna är vidare med full pott i bagaget.

Senare i kväll avgörs grupp B med Belgien–Finland i S:t Petersburg och Ryssland–Danmark i Köpenhamn. Sverige blir klart för åttondelsfinal antingen om Finland förlorar, om Danmark vinner eller om Finland spelar oavgjort samtidigt som Danmark vinner.

Ola Palmström/TT

Sport

Italiens premiärminister vill flytta EM-final

Italiens premiärminister Mario Draghi och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: Odd Andersen/Pool/AP/TT
Sport
Sport

Italiens premiärminister Mario Draghi anser att EM-finalen om knappt tre veckor, söndag 11 juli, bör spelas på Olympiastadion i Rom i stället för på Wembley i London med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset i Storbritannien.

– Ja ... Jag kommer att försöka stoppa finalen från att att anordnas i ett land där smittalen ökar snabbt, säger han på en presskonferens tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Italien är ett av lagen som imponerat mest hittills i herrarnas fotbolls-EM och tog sig på söndagen vidare till åttondelsfinal efter tre raka segrar i gruppspelet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Hässleholm

Kvällsöppnar för matgäster

Johannes och Jonatan Börjesson testar med kvällsöppet på resturangen på Hovdala.
Foto: Pernilla Ekdahl
Hässleholm
Hovdala I sommar håller bröderna Börjesson för första gången sin restaurang på Hovdala slott öppen kvällstid. – Att få sitta i den här miljön och äta à la carte – det kan inte bli bättre, säger Johannes Börjesson.

Till en början håller Hovdala slottsrestaurag, som drivs av bröderna Johannes och Jonatan Börjesson, öppet fyra sommarkvällar, den 2-3 samt 16-17 juli.

– Det är ett test för att se om det funkar, säger Johannes Börjesson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Spanienexpert: Ingen vill ändra sin position

Oppositionspartiet Partido Populars partiledare Pablo Casado är kritisk. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spanska oppositionspartiet Partido Popular rasar mot beslutet att benåda fängslade katalanska separatister.
Och Kataloniens separatistpartier vill ha amnesti för de dömda.
– Många låsningar återstår, konstaterar statsvetarprofessorn Joan Botella i Barcelona.

Ännu har ingen ledare för de tre separatistpartierna signalerat att de kommer att ta den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez utsträckta hand.

Liksom högern i den nationella politiken påverkas de separatistiska partierna av konkurrensen sinsemellan, enligt Joan Botella, professor i statsvetenskap vid Universitat Autònoma i Barcelona:

– Resultatet är den här låsta situationen, att ingen vill ändra sin position.

Kompromisslös linje

Ledaren för högerpartiet Partido Popular (PP), Pablo Casado, går till hårt angrepp mot premiärministerns beslut att benåda "de som inte visat ånger och som dessutom hotar med att återupprepa" sina handlingar

Kritiken från oppositionen var väntad, enligt Botella. Men det höga tonläget från PP-ledaren kan delvis förklaras med att han måste förhålla sig till konkurrensen från det högerextrema partiet Vox, som driver en kompromisslös linje gentemot den katalanska separatismen, fortsätter professorn.

– Om hotet från Vox inte existerade hade Casado kunnat visa sig lite mer generös i den här frågan, genom att kritisera regeringen på ett mer återhållsamt sätt, säger Botella, som är knuten till en organisation som förespråkar reformer av Spaniens konstitution för att öka regionernas autonomi snarare än självständighet.

Gynnsam situation

Att Sánchez tar det kontroversiella steget just i det här läget kan bero på den relativt gynnsamma situationen, med långt tid kvar till nästa val och med utsikter om en betydligt bättre ekonomisk situation när pandemin börjat mattas av och med väntande coronakrisstöd från EU.

– Regeringen räknar med att det blir en allmän förbättring i samhället framöver, och med det även ett gynnsammare opinionsläge, säger Botella.

Mattias Mächs/TT

Utrikes

EU trappar upp mot Belarus

Belarus försvarsminister Viktor Chrenin placeras på EU:s sanktionslista efter nedtvingandet av ett Ryanairplan över Belarus nyligen. Arkivfoto.
Foto: Sergei Shelega/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya typer av sanktioner är på gång från EU för att öka pressen på Aleksandr Lukasjenkos regim i Belarus.
– De kommer allvarligt att skada ekonomin, lovar utrikeschefen Josep Borrell.

En lång rad domare, åklagare och fängelsechefer men också politiker, företagare och tv-anställda finns med på EU:s utökade sanktionslista för Belarus.

78 personer och åtta organisationer eller företag läggs nu till bland dem som inte ska ges visum till EU och få sina eventuella tillgångar frysta.

Nya på listan är bland andra försvarsminister Viktor Chrenin och transportminister Aleksej Avramenko samt president Lukasjenkos näst äldste son, Dmitrij – vars far och storebror Viktor listades redan i höstas.

Bland de nya företag som ska drabbas finns lastbilstillverkaren Belaz och oljebolaget NNK.

Sätta tryck

Samtidigt är även en ny form av sanktioner på gång mot Belarus. Här handlar det om att slå mot hela sektorer med koppling till den belarusiska regimen. Inte minst gäller det den viktiga exporten av pottaska, som bland annat används som gödningsmedel.

Utrikesministrarna har nått en principöverenskommelse om införandet. Det formella beslutet och införandet dröjer dock ett tag till.

– Vi pratar om sektorer som gödningsmedel, som är ett väldigt stort område i Belarus, finansiella tjänster och petroleumprodukter till exempel, säger utrikesminister Ann Linde (S) på plats i Luxemburg.

Ska kännas?

EU:s utrikeschef Josep Borrell är tydlig med att syftet är att sanktionerna ska kännas.

– De kommer att drabba de sektioner av den belarusiska ekonomin som är direkt kopplade till export. Sanktionerna är till för att sätta tryck på regeringen i Belarus. De kommer allvarligt att skada ekonomin i Belarus. Det är vad man förväntar sig när man straffar någon, säger Borrell i Luxemburg.

Den belarusiska oppositionen, vars ledare Svetlana Tichanovskaja träffade EU-ländernas utrikesministrar på måndagen, hyllar beslutet.

– Det skickar en tydlig signal till regimen att vi fortsätter att arbeta tillsammans mot brott mot mänskliga rättigheter, mot laglöshet, säger Tichanovskaja i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

"Människor kommer drabbas"

Hon tillägger att "sanktioner blir kraftigare när de genomförs gemensamt".

Sanktionerna lär drabba även "vanliga" belarusier, då deras arbetsgivare får svårare att exportera. Ann Linde säger att Tichanovskaja är beredd på konsekvenserna.

– Hon vet att detta betyder att människor i Belarus kommer att drabbas, men hon menar att man drabbas ännu hårdare av den repression som Lukasjenko har. Och därför menar hon att man är beredd på detta, säger Linde i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens EU-möte i Luxemburg.
Utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens EU-möte i Luxemburg.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja träffar EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg på måndagen. Arkivfoto.
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja träffar EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg på måndagen. Arkivfoto.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: EU-sanktioner mot Belarus

EU har länge haft sanktioner mot Belarus och har i olika omgångar utökat, men också lättat på dem, beroende på händelseutvecklingen.

För tillfället gäller:

Sedan 2004 råder visumförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar mot fyra personer, som anklagas för inblandning i försvinnanden och misstänkta mord på oppositionella under slutet av 1990-talet.

Efter det senaste presidentvalet i augusti 2020 har listan utökats i olika omgångar efter den belarusiska regimens hårdföra agerande mot opposition och allmänhet. Totalt gäller nu visumförbudet och de frysta tillgångarna för 166 personer – däribland president Aleksander Lukasjenko och hans söner Viktor och Dmitrij – samt 15 företag eller organisationer.

Ytterligare ekonomiska sanktioner är på gång, i syfte att agera mot särskilda sektorer av den belarusiska ekonomin.

Sedan 2011 råder även ett vapenembargo samt förbud mot export till Belarus av produkter som kan användas för "intern repression".

Källa: EU-kommissionen

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL