GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Att vara konsult räcker inte för mig”

I år firar Drivkraft Malmö tio år. Verksamhetschef Jessica Grundström Ahldin grundade den ideella föreningen när hon upptäckte behovet på Rosengårdsskolan i Malmö. I dag verkar föreningen på 27 skolor i landet. Grundarens egen drivkraft ligger i att hon tycker om människor och är bra på att sälja.
– Jag har förmånen att få det bästa av två världar tycker jag. Så har det sett ut hela arbetslivet, säger Jessica Grundström Ahldin.
Personligt • Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Jessica Grundström Ahldin på Mindpark i Hyllie.
Jessica Grundström Ahldin på Mindpark i Hyllie.
Foto: Catharina Nilsson

Jessica Grundström Ahldin växte upp med mamma, pappa och två systrar på landet utanför Klippan. De hade katt, hund, höns och hon trivdes i skolan, både med studierna och med klasskompisarna. Livet var som regel lätt och gott. Men hon minns att hon redan i sju- åttaårsåldern noterade om andra barn exkluderades från gruppen och sökte upp dem för att trösta. Hon ville själv bli lärarinna när hon blev stor.

– Det var ungefär det yrket vi yngre barn kände till, säger Jessica Grundström Ahldin och skrattar.

Men vansinnigt långsökt till framtida jobbsysslor blev det ändå inte.

Profilen

Namn: Jessica Grundström Ahldin

Ålder: 49 år

Familj: Man och en dotter på 15 år.

Bor: Skumparp, en liten by i Bunkeflostrand.

Gör: Lever dubbla yrkesliv i Drivkraft Malmö och i det egna konsultföretag, Jessica Grundström AB, där hon säljer sina kunskaper i organisation, ledarskap och försäljning.

Aktuell: Firar tioårsjubileum i Drivkraft Malmö som hon grundade och numer är verksamhetschef för.

Fritid: Älskar att resa, träffa vänner, laga mat, se på film, läsa böcker och gör yoga.

Motto: ”Jag vill leva mitt liv så att jag inte ångrar något när jag dör”.

Bästa läxtipset: - Sätt upp en bestämd tid i förväg när läxorna ska göras. På så vis blir det inget tjat. Jag gör så med min dotter, och det är samma upplägg som på Drivkraft, de kommer till läxhjälpen en speciell dag och tid.

Under högstadiet märkte hon av invandrarbarnens exkludering från majoritetssamhället allt mer. Klippan tog emot arbetskraftsinvandrare till pappersbruket bland annat, och det fanns en viss inskränkthet i bemötandet av dem tycker Jessica. Det tror hon låg till grund för hennes reaktion många år senare när hon pratade med rektorn till Rosengårdsskolan, vilket blev startskottet till Drivkraft Malmö.

Sin egen skolgång kom hon att älska på gymnasiet då hon valde att läsa humanistisk linje. Hon fick bada i främmande språk, träffa nya människor och lyckas med konststycket att både studera, festa och ha kul.

Efter studierna drog hon till Paris, förälskad i både språket, människorna och landet. Hon hade inga planer på att komma hem igen efter au-pair-året. Men hon fick en ny idé. Att läsa på Schiller universitetet där utbildningen var förlagd till Frankrike, Tyskland och England, i tur och ordning. På så vis kunde språkentusiasten hålla liv i tre språk. Hon skulle bara hem till Sverige en tur och tjäna ihop till skolavgiften.

Började extraknäcka

Jultidningar, schampo och smink hade hon sålt som barn. 20 år gammal bestämde hon sig för att sälja tillbehör för datorrengöring - på provision. Dag ett sålde hon hela månadens mål och tjänade knappa 10 000 kronor på en dag. Sedan dess har Jessica Grundström inte slutat sälja.

Numer är det inte prylar utan idéer och kunskap. I sitt eget företag som hon startade vid 28-års ålder säljer hon kunskaper inom organisationskunskap, ledarskap och försäljning. Men vid sidan av företagandet har hon kommit att driva parallella projekt.

– Jag har aldrig känt att jag kan jobba bara för pengar. Jag måste få göra något gott samtidigt.

– Att vara konsult räcker inte för mig. Då känner jag att något saknas, säger hon.

Innan hon startade eget hann hon jobba i mediebranschen också. Hon jobbade som marknadschef på FLT, förenade landsortstidningar, som konkurrerande med TT, Tidningarnas telegrambyrå, på den tiden. Hon reste runt i landet veckan lång och sålde in börssidor, it-sidor eller andra temabaserade artiklar som de lokala redaktionerna inte hann producera. Resorna slet, och det var svårt att lägga upp arbetstiderna på egna villkor och dessutom tyckte hon inte att hon fick skälig lön för arbetet i förhållande till sina manliga kollegor.

Jessica sade upp sig och startade sitt eget företag och fortsatte sälja för VLT, Vestmanlands läns tidning, som hon hade haft som kund länge. En viktig del i hennes arbete är att alla relationer är långvariga, kontrakten är långsiktiga och kundrelationerna likaså.

– Jag släpper sällan. Jag tycker om människor, de ger mig energi och jag värdesätter de relationer jag har runt mig, konstaterar hon.

I samarbete med de välrenommerade journalisterna Jan Wifstrand och Thomas Frostberg byggde hon därefter upp nyhetsbyrån Rapidus. Hon sålde in nyhetsbreven och byggde upp ett nätverk.

Försökte rekrytera

En dag ringde telefonen från Stockholm. Ville hon bli generalsekreterare för Transfer.nu i huvudstaden? Det ville hon inte. Jessica hade precis hittat sin blivande make. Eller snarare, en kollega till henne hittade honom. Kollegan föste ihop fotograf Henrik Ahldin och Jessica Grundström på ett utstuderat, till synes slumpartat vis, och det visade sig att hon hade alldeles rätt. De var som gjorda för varandra.

– Det sade klick meddetsamma. Han var öppen och rolig, fick mig att skratta, berättar hon.

Jessica fick än en gång bygga något från grunden. Hon startade Transfer Öresund i Skåne istället. En förening som ger inspirationsföreläsningar för gymnasieungdomar som ska ta sig in i yrkeslivet.

En dag kom det en föreläsare med rötterna i Rosengård tillbaka från ett besök på Rosengårdsskolan och sade att hela föreläsningen var bortkastad. Eleverna hade inget hopp om att de skulle kunna ta sig ut i arbetslivet. Det här fick Jessica att gå i taket inombords. Ungefär samtidigt presenterade Rädda Barnen en rapport om att den relativa barnfattigdomen var hög i Malmö.

– Det här måste vi göra något åt, tänkte jag.

Tillsammans med rektor på Rosengårdsskolan, Lars Birgersson, och stadsdelschefer på Malmö kommun, togs Drivkraft Malmö fram. En ideell förening som tillhandahåller mentorer och läxhjälp. Syftet är att barnen ska må bra i skolan och få godkända resultat.

– Mentorerna är någon de kan plugga med, prata med, en vän, ibland någon de kan göra aktiviteter med.

Söker fler mentorer

Nuförtiden betalar skolorna en egen del och näringslivet sponsrar med resten. När pandemin kom svajade verksamheten i några månader. Men nu ser ekonomin stabil ut igen, uppger Jessica Grundström Ahldin. Efter intervjun ska hon intervjua elever som vill ha mentorer för att se vilka matchningar hon behöver göra. Själv har hon egna elever och deltar också i läxhjälpen någon gång i veckan.

– Utmaningen framöver är att hitta frivilliga, både mentorer och till läxhjälpen.

Som om inte det skulle räcka tänker hon starta Drivkraft senior till hösten i Malmö, Helsingborg och Båstad. Hon står inte ut med tanken på alla äldre som har isolerats under pandemin.

Personligen drömmer hon om en liten paus i tillvaron då och då. Men hon spar den tills hon kan sätta sig i bilen och köra till Paris igen:

– Jag behöver vara där en stund, prata franska och njuta av Europa, säger hon.

Drivkraft Malmö

Mentorskapsorganisationen Drivkraft Malmö startades av Jessica Grundström 2011 i samarbete med Malmö kommun och näringslivet. I dag finns organisationen på 27 skolor i Malmö, Helsingborg, Båstad, Landskrona och Linköping. Organisationen har nio anställda.

Enligt statistik från Skolverket lämnade 28 196 elever gymnasiet utan en fullständig examen under 2020. Drivkraft arbetar för att fler elever ska klara grundskolan och gymnasiet eftersom risken för arbetslöshet ökar utan en godkänd skolgång.

Enligt Drivkrafts egna uppgifter har fler än 1 000 elever fått en mentor via organisationen. 80 procent av dem tycker att mentorn har hjälpt dem att höja sina betyg. 77 procent anser att mentorsprogrammet hjälpt dem att få bättre självförtroende och utvecklas socialt. 300 ungdomar har fått in en första fot på arbetsmarknaden via organisationen.

Källa: Drivkraft

Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.