Annons

Britter för samtal om justerat Astravaccin

Storbritannien och Astra Zeneca diskuterar om Astravaccinet kan utvecklas för att bli mer effektivt mot den variant av coronaviruset som först upptäcktes i Sydafrika.
Det uppger Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.
Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Astra Zeneca-dos mot covid-19. Arkivbild.
Astra Zeneca-dos mot covid-19. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Det rör sig om vaccinet mot covid-19 som brittisk-svenska läkemedelsbolaget Astra Zeneca tagit fram i ett forskningssamarbete med Oxford University.

Nyligen säkrade britterna 100 miljoner doser av vaccinet och det är dessa som ska utvecklas för att inriktas mot den sydafrikanska varianten, numera även kallad betavarianten.

Annons

– Vi har inlett affärsöverläggningar med Astra Zeneca för att säkra en variant av vaccinet; framtida leveranser som har anpassats för att bekämpa B.1.351, den variant som inledningsvis identifierades som Sydafrikavarianten, sade Hancock i ett anförande på Oxford University på onsdagen.

B.1.351 är det vetenskapliga namnet på virusvarianten.

I februari pausade Sydafrika användningen av Astra Zenecas vaccin, efter att forskning visat att det gav svagt skydd mot betavarianten som vid det laget dominerade smittan i landet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons