Annons

Bennett premiärminister – Netanyahu får lämna

Oppositionsledaren i Israel, Yair Lapid, har meddelat landets president att underlaget för regeringsbildningen är klart.
Därmed ser Benjamin Netanyahus drygt tolv år långa tid på premiärministerposten obönhörligen ut att närma sig sitt slut.
Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Naftali Bennett (till vänster) ledare för Yamina i samspråk med Yair Lapid partiledare för Yesh Atid i knesset på onsdagen.
Naftali Bennett (till vänster) ledare för Yamina i samspråk med Yair Lapid partiledare för Yesh Atid i knesset på onsdagen.Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Det blir ett roterande innehav av premiärministerposten meddelade Yair Lapid, 57 år, när han sent på onsdagskvällen bekräftade för presidenten att han är redo att bilda regering.

Inledningsvis, de två första åren, kommer Naftali Bennett, ledare för Yamina att vara premiärminister. Därefter tar Yair Lapid själv – som också varit finansminister under Netanyahu 2013–2014 – över posten.

"Förändringsblocket"

Annons

49-årige Naftali Bennett benämns ofta som ultranationalist och han har bland annat varit utbildningsminister och försvarsminister. Han var också kanslichef hos Netanyahu 2006–2008. Den politiska karriären inleddes efter det att han blivit stormrik genom att sälja ett techbolag i banksektorn.

Yair Lapid, som förutom att ha varit Netanyahus finansminister, är tidigare journalist och tv-ankare.

Hans parti Yesh Atid ("Det finns en framtid") fick 17 platser i parlamentet i det senaste valet med budskapet om en sekulär mittenpolitik. Men Lapid har alltså tvingats söka stöd från alla håll till det som israeliska medier kallar "förändringsblocket".

Det är alltså en minst sagt brokig skara partier som nu kommer att regera, från yttersta bosättarkanten till islamister. Sammanlagt ska åtta partier samsas i den sköra koalitionen.

Gnistan till kriget

En stötesten har varit Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam. För att stödja den nya regeringen ska han ha krävt någon form av stopp för de nya regler som gynnar judiska bosättare i ockuperade östra Jerusalem.

Det var egendomskonflikten där, i stadsdelen Sheik Jarrah, som blev den tändande gnistan till kriget mellan Israel och palestinska Gaza tidigare i maj.

Tidigare under onsdagen befann sig alla huvudpersonerna i samma lokal, då parlamentet knesset röstade fram Arbetarpartiets veteran Isaac Herzog som ny president, en i Israel mestadels ceremoniell roll

I det senaste valet den 23 mars kom ingen gruppering i närheten av de nödvändiga 61 mandat som krävs för majoritet bland knessets 120 platser.

Netanyahus Likud fick 30 platser, en tillbakagång med sju. Och hans kontakter med de övriga tolv partierna och konstellationerna i syfte att ragga stöd misslyckades. Den avgående presidenten Reuven Rivlin gav då, som den israeliska grundlagen påbjuder, mandat till Lapid att hitta en regeringsplattform.

Benjamin Netanyahu med telefon i handen då Israels parlamentariker på onsdagen röstade fram en ny president.
Benjamin Netanyahu med telefon i handen då Israels parlamentariker på onsdagen röstade fram en ny president.Foto: Ronen Zvulun/AP/TT
Fakta: Brokig maktkamp

Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.

Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.

Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.

Vid valet 17 maj 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och stöd av åtta partier och allianser.

Vid det senaste valet den 23 mars i år fick Likud 30 av parlamentet knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.

Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.

Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i knesset vid senaste valet.

Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.

Källor: The Economist, NE

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons