Annons

Norska russ sprider smitta – firanden stoppas

Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Olsos russ, det vill säga sistaårselever på gymnasiet, får vänta ytterligare en vecka med att fira. Arkivbild.
Olsos russ, det vill säga sistaårselever på gymnasiet, får vänta ytterligare en vecka med att fira. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT

Oslos nyblivna studenter får lägga mössan åt sidan i ytterligare en vecka, det dystra beskedet gav kommunen under onsdagen. Kommunen har i samråd med Folkehelseinstituttet (FHI) beslutat att förbjuda alla firanden för så kallade "russ", gymnasieelever som tar studenten, under en veckas tid med hänvisning till pandemin.

Detta innebär bland annat ett tillfälligt stopp för de så kallade russebussarna i staden. Beskedet innebär även att alla studentfester kommer att ställas in. Restriktionerna gäller även inresta studenter till Oslo.

Annons

Beslutet fattades efter nya utbrott av covid-19 bland stadens ungdomar.

– På grund av ökande smittspridning bland studenter, personer som har stora sociala nätverk vilket gör det svårt att få koll på alla närkontakter, så har vi beslutat att stoppa alla studentfiranden i en vecka. Det är även viktigt att alla som varit på fester testar sig, säger kommunöverläkare Frode Hagen.

Över 500 personer sitter för närvarande i karantän till följd av det senaste smittoutbrottet i Oslo. Under tisdagen registrerades 140 nya fall av smittan i staden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons