Annons

Ödesdag för Netanyahus framtida makt

Den israeliska oppositionsledaren Yair Lapid har onsdagen på sig att bilda en regering. Sällan, om aldrig, har sittande premiärminister Benjamin Netanyahu varit så hotad.
Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Israels oppositionsledare Yair Lapid. Arkivbild.
Israels oppositionsledare Yair Lapid. Arkivbild.Foto: Oded Balilty/AP/TT

Medieuppgifter i Israel, bland annat i Haaretz och Jerusalem Post, gör gällande att en regeringsbildning kan vara klar redan på onsdagsmorgonen.

Men maktsamtal i Israel kan dra ut på tiden. Efter valet den 23 mars fick ingen partikonstellation, än mindre något enskilt parti, de nödvändiga 61 röster som krävs i parlamentet Knesset med 120 platser.

Tidigare tv-ankare

Annons

Netanyahus Likud fick 30 platser, en tillbakagång med sju. Och hans försök att bilda en regering med de omkring övriga tolv partierna och konstellationerna misslyckades.

President Reuven Rivlin gav då, som den israeliska grundlagen påbjuder, mandat till Lapid att hitta en regeringsplattform.

Den tidigare journalisten och tv-ankaret Yair Lapid – som också varit finansminister under Netanyahu 2013–2014 – och hans parti Yesh Atid fick 17 platser i parlamentet med en sekulär mittenpolitik. Men Lapid har tvingats söka brett stöd, även på den extrema högerkanten.

Genombrott med Yamina

Genombrottet kom i helgen, då Naftali Bennett, ledare för det ultranationalistiska Yamina, sade sig vara redo att ingå i en regering för att fälla Netanyahu. "Förändringsblocket" är en politisk beteckning i israeliska medier, även om Bennett själv kallar försöken för en "nationell enhetsregering".

Bennet har bland annat varit utbildningsminister och försvarsminister, och varit kanslichef hos Netanyahu 2006–2008. Den politiska karriären inleddes sedan han sålt ett techbolag i banksektorn. Han blev då mångmiljonär.

Frågan under onsdagen är vilka ytterligare partier som är beredda att stötta en historisk maktförändring i Israel, då 71-årige Benjamin Netanyahu nu är den premiärminister som sammanlagt suttit längst vid makten.

.

Grim Berglund/TT

Yaminas partiledare Naftali Bennett.
Yaminas partiledare Naftali Bennett.Foto: Yonatan Sindel/AP/TT
Fakta: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu

Fakta: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.

Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.

Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.

Vid valet 17 maj 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och stöd av åtta partier och allianser.

Vid det senaste valet den 23 mars fick Likud 30 av parlamentet Knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.

Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.

Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i Knesset vid senaste valet.

Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.

Källor: The Economist, NE

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons