Annons

Storstad ännu stängd – virusvariant "en best"

Invånarna i Melbourne får leva med skärpta restriktioner i ytterligare en vecka, till följd av ett coronavirusutbrott.
Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kaféerna gapar tomma i Australiens andra största stad Melbourne till följd av ett virusutbrott som lett till nya restriktioner.
Kaféerna gapar tomma i Australiens andra största stad Melbourne till följd av ett virusutbrott som lett till nya restriktioner.Foto: James Ross/AP/TT

Myndigheterna i staden med fem miljoner invånare hade planerat att öppna Melbourne igen under natten mot torsdagen. Nu tvingas de tänka om på grund av ett utbrott av den virusvariant som först upptäcktes i Indien och som de kallar för "en rejäl best". I enlighet med Världshälsoorganisationens nya sätt att beteckna olika virusvarianter efter bokstäverna i det grekiska alfabetet kallas denna variant för Kappa.

– Vi måste stoppa detta helt och hållet, annars kommer människor att dö, säger delstaten Victorias tillförordnade premiärminister James Merlino.

Annons

Han beskriver virusvarianten som "snabbare och mer smittsam än vad vi sett någonsin tidigare".

Australien har kunnat hålla smittspridningen på en mycket låg nivå under pandemin. Utbrottet i Melbourne handlar i nuläget om 60 konstaterade fall.

Australien har hittills drygt 30 000 bekräftade fall av covid-19 och drygt 900 personer har dött med sjukdomen, enligt Johns Hopkins sammanställning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons