Annons

Trodde fostret kremerats – slängdes som avfall

Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Paret har anmält kliniken i Härnösand till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Paret har anmält kliniken i Härnösand till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Tore Meek/TT

En kvinna i Härnösand fick reda på att fostret i magen hade en missbildning och genomgick en medicinsk abort för drygt ett år sedan. Efteråt fick kvinnan och hennes sambo höra att fostret skulle kremeras och begravas i en minneslund.

Nästan ett år senare chockades paret när de fick reda på att sjukhuset gett fel information om kremeringen, rapporterar Allehanda. I stället hade fostret slängts som biologiskt avfall.

Annons

Enligt kvinnokliniken där kvinnan behandlades skiljde det bara en dag i kvinnans graviditet för att fostret skulle få kremeras, men personalen som gav informationen kom inte ihåg exakt var gränsen gick.

Paret har riktat kritik mot vården och har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. Kliniken beklagar händelsen och har också gjort en egen avvikelserapport.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons