Annons

Utbränt fartyg riskerar att sjunka

Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En räddningsarbetare kliver i avfall som spolats upp på stranden från det brandhärjade fartyget utanför Sri Lankas kust. Bilden är från den 27 maj.
En räddningsarbetare kliver i avfall som spolats upp på stranden från det brandhärjade fartyget utanför Sri Lankas kust. Bilden är från den 27 maj.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Ett brandhärjat containerfartyg utanför Sri Lankas kust riskerar att sjunka med hundratals ton olja och gas i lasten, larmar landets myndigheter.

Fartyget brann under 13 dagar innan räddningsarbetare slutligen lyckades släcka lågorna i tisdags. En stor mängd plastavfall har redan läckt ut i vattnet och spolats upp på stränderna och myndigheterna befarar nu en än större miljökatastrof.

Annons

Med hjälp av bogserbåtar försöker man dra fartyget längre bort från kusten, men det uppges redan ha börjat sjunka en aning.

Chefen för Sri Lankas marina miljöskyddsmyndighet, Dharshani Lahandapura, konstaterar att miljöskadorna från det redan läckta avfallet fortfarande analyseras men tillägger att de förmodligen är "de värsta under min livstid".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons