Annons

Xi vill se mer Kinavänliga nyheter i utlandet

Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Hongkongtidningen Apple Daily sålde i fjol lösnummer där de berättade om fängslandet av den Kinakritiske mediemogulen Jimmy Lai. Sådant vill Kina se mindre av i framtiden. Arkivbilder.
Hongkongtidningen Apple Daily sålde i fjol lösnummer där de berättade om fängslandet av den Kinakritiske mediemogulen Jimmy Lai. Sådant vill Kina se mindre av i framtiden. Arkivbilder.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Kinas president Xi Jinping säger att landet måste bli bättre på att förmedla nyhetshändelser från ett kinesiskt perspektiv till omvärlden. Detta för att landets mediestrategi bättre ska spegla Kinas globala ambitioner, säger presidenten enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Presidentens medieambitioner luftades under ett internt möte inom kommunistpartiet som hölls under tisdagen.

Annons

"En sanningsenlig, tredimensionell och vittfamnande bild av Kina" sade Xi Jinping under mötet, borde vara målet med en ny mediestrategi. Han sade även att landet bör växla upp sina propagandainsatser för att utländska aktörer bättre ska förstå det kinesiska kommunistpartiet och dess "strävan mot det kinesiska folkets lycka".

Xi Jinping föreslår därav att ett team av experter ska arbeta fram en ny mediestrategi samt "precisa kommunikationsmetoder" för olika delar av världen.

Landets relation med internationell press har under de senaste åren varit ansträngd. Under fjolåret utvisades flera amerikanska journalister efter att de diplomatiska relationerna mellan USA och Kina försämrats. Kina har även förbjudit brittiska BBC från att sända tv i Fastlandskina sedan BBC rapporterat om Kinas människorättskränkningar i provinsen Xinjiang.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons