Utrikes

Rhodos är redo – men var är turisterna?

Grekland rustar med massvaccinering och marknadsföringskampanjer – men hittills är bokningsläget på Rhodos i juni en besvikelse, konstaterar Konstantinos Taraslias, vice borgmästare i Rhodos stad med ansvar för turism.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Resor
Utrikes Med påkostad reklam, vaccinregn över öarna och slopade karantänkrav vill Grekland få turister att packa resväskorna och glömma pandemin. Men än är det glest i solstolarna på Rhodos.
– Det är som om vi har drabbats av en förbannelse, säger vice borgmästaren Konstantinos Taraslias.
PREMIUM

"Efcharistó." Maria Sergoulopoulou tackar sköterskan, tar sig om axeln och konstaterar att nålsticket inte var så farligt som hon föreställt sig. Men den 26-åriga studenten är nöjd över att hon bara behöver få en enda dos av Janssens covidvaccin.

– Jag vill bara tillbaka till ett normalt liv. Vi har förlorat så mycket i pandemin, säger hon och får medhåll av sitt sällskap som kallar sig Dimitris och som också har fått en spruta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rysk forskare spionmisstänkt i Tyskland

Tiden är inne för ännu en spionaffär att förpesta relationen mellan förbundskansler Angela Merkel och president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes En rysk vetenskapsman verksam vid ett tyskt universitet har gripits för spionage. Affären riskerar att ytterligare försämra relationerna mellan Tyskland och Ryssland.

Enligt åklagarsidan misstänks mannen för att ha tjänat en rysk säkerhetstjänst från oktober 2020 fram till denna månad.

En talesperson för universitetet i Augsburg i södra Tyskland bekräftar att den misstänkte arbetat där och att polisen undersökt hans arbetsplats efter gripandet i fredags.

Ryssen var anställd som forskningsassistent vid den naturvetenskapliga och teknologiska fakulteten.

Fick kontanter

Vid minst tre tillfällen träffade han en rysk underrättelseagent, enligt polisens utredare, och lämnade två gånger över information från universitetet. För de tjänsterna ska han ha fått kontant betalning.

I söndags ställdes den misstänkte inför motsvarande en häktningsdomare, som beslutade att han ska hållas frihetsberövad.

Ett konto på jobbplattformen Linkedin i hans namn visar att han arbetade som forskningsingenjör vid det ryska Bajkov-institutet för metallurgi 2013. Flytten till Tyskland skedde 2016 för en praktiktjänst på Fraunhofer-institutet för lättviktskonstruktion.

Varken den tyska eller ryska regeringen har kommenterat spionärendet.

Mer ansträngt

Ryssland ligger i konflikt med flera västländer efter truppsammandragningar vid gränsen till Ukraina samt en serie spionskandaler som lett till utvisningar av diplomater.

Detta senaste spionfall inträffar när den tysk-ryska relationen är ansträngd på flera fronter, inte minst på grund av fängslandet av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj som fick vård i Tyskland efter att ha förgiftats i Ryssland.

Förbundskansler Angela Merkels regering har dessutom verkat för bibehålla sanktioner mot Ryssland på grund av annekteringen av Krim, och samtidigt gång på gång anklagat Ryssland för cyberattacker i Tyskland.

Utrikes

Spanienexpert: Ingen vill ändra sin position

Oppositionspartiet Partido Populars partiledare Pablo Casado är kritisk. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spanska oppositionspartiet Partido Popular rasar mot beslutet att benåda fängslade katalanska separatister.
Och Kataloniens separatistpartier vill ha amnesti för de dömda.
– Många låsningar återstår, konstaterar statsvetarprofessorn Joan Botella i Barcelona.

Ännu har ingen ledare för de tre separatistpartierna signalerat att de kommer att ta den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez utsträckta hand.

Liksom högern i den nationella politiken påverkas de separatistiska partierna av konkurrensen sinsemellan, enligt Joan Botella, professor i statsvetenskap vid Universitat Autònoma i Barcelona:

– Resultatet är den här låsta situationen, att ingen vill ändra sin position.

Kompromisslös linje

Ledaren för högerpartiet Partido Popular (PP), Pablo Casado, går till hårt angrepp mot premiärministerns beslut att benåda "de som inte visat ånger och som dessutom hotar med att återupprepa" sina handlingar

Kritiken från oppositionen var väntad, enligt Botella. Men det höga tonläget från PP-ledaren kan delvis förklaras med att han måste förhålla sig till konkurrensen från det högerextrema partiet Vox, som driver en kompromisslös linje gentemot den katalanska separatismen, fortsätter professorn.

– Om hotet från Vox inte existerade hade Casado kunnat visa sig lite mer generös i den här frågan, genom att kritisera regeringen på ett mer återhållsamt sätt, säger Botella, som är knuten till en organisation som förespråkar reformer av Spaniens konstitution för att öka regionernas autonomi snarare än självständighet.

Gynnsam situation

Att Sánchez tar det kontroversiella steget just i det här läget kan bero på den relativt gynnsamma situationen, med långt tid kvar till nästa val och med utsikter om en betydligt bättre ekonomisk situation när pandemin börjat mattas av och med väntande coronakrisstöd från EU.

– Regeringen räknar med att det blir en allmän förbättring i samhället framöver, och med det även ett gynnsammare opinionsläge, säger Botella.

Mattias Mächs/TT

Utrikes

EU trappar upp mot Belarus

Belarus försvarsminister Viktor Chrenin placeras på EU:s sanktionslista efter nedtvingandet av ett Ryanairplan över Belarus nyligen. Arkivfoto.
Foto: Sergei Shelega/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya typer av sanktioner är på gång från EU för att öka pressen på Aleksandr Lukasjenkos regim i Belarus.
– De kommer allvarligt att skada ekonomin, lovar utrikeschefen Josep Borrell.

En lång rad domare, åklagare och fängelsechefer men också politiker, företagare och tv-anställda finns med på EU:s utökade sanktionslista för Belarus.

78 personer och åtta organisationer eller företag läggs nu till bland dem som inte ska ges visum till EU och få sina eventuella tillgångar frysta.

Nya på listan är bland andra försvarsminister Viktor Chrenin och transportminister Aleksej Avramenko samt president Lukasjenkos näst äldste son, Dmitrij – vars far och storebror Viktor listades redan i höstas.

Bland de nya företag som ska drabbas finns lastbilstillverkaren Belaz och oljebolaget NNK.

Sätta tryck

Samtidigt är även en ny form av sanktioner på gång mot Belarus. Här handlar det om att slå mot hela sektorer med koppling till den belarusiska regimen. Inte minst gäller det den viktiga exporten av pottaska, som bland annat används som gödningsmedel.

Utrikesministrarna har nått en principöverenskommelse om införandet. Det formella beslutet och införandet dröjer dock ett tag till.

– Vi pratar om sektorer som gödningsmedel, som är ett väldigt stort område i Belarus, finansiella tjänster och petroleumprodukter till exempel, säger utrikesminister Ann Linde (S) på plats i Luxemburg.

Ska kännas?

EU:s utrikeschef Josep Borrell är tydlig med att syftet är att sanktionerna ska kännas.

– De kommer att drabba de sektioner av den belarusiska ekonomin som är direkt kopplade till export. Sanktionerna är till för att sätta tryck på regeringen i Belarus. De kommer allvarligt att skada ekonomin i Belarus. Det är vad man förväntar sig när man straffar någon, säger Borrell i Luxemburg.

Den belarusiska oppositionen, vars ledare Svetlana Tichanovskaja träffade EU-ländernas utrikesministrar på måndagen, hyllar beslutet.

– Det skickar en tydlig signal till regimen att vi fortsätter att arbeta tillsammans mot brott mot mänskliga rättigheter, mot laglöshet, säger Tichanovskaja i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

"Människor kommer drabbas"

Hon tillägger att "sanktioner blir kraftigare när de genomförs gemensamt".

Sanktionerna lär drabba även "vanliga" belarusier, då deras arbetsgivare får svårare att exportera. Ann Linde säger att Tichanovskaja är beredd på konsekvenserna.

– Hon vet att detta betyder att människor i Belarus kommer att drabbas, men hon menar att man drabbas ännu hårdare av den repression som Lukasjenko har. Och därför menar hon att man är beredd på detta, säger Linde i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens EU-möte i Luxemburg.
Utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens EU-möte i Luxemburg.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja träffar EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg på måndagen. Arkivfoto.
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja träffar EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg på måndagen. Arkivfoto.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: EU-sanktioner mot Belarus

EU har länge haft sanktioner mot Belarus och har i olika omgångar utökat, men också lättat på dem, beroende på händelseutvecklingen.

För tillfället gäller:

Sedan 2004 råder visumförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar mot fyra personer, som anklagas för inblandning i försvinnanden och misstänkta mord på oppositionella under slutet av 1990-talet.

Efter det senaste presidentvalet i augusti 2020 har listan utökats i olika omgångar efter den belarusiska regimens hårdföra agerande mot opposition och allmänhet. Totalt gäller nu visumförbudet och de frysta tillgångarna för 166 personer – däribland president Aleksander Lukasjenko och hans söner Viktor och Dmitrij – samt 15 företag eller organisationer.

Ytterligare ekonomiska sanktioner är på gång, i syfte att agera mot särskilda sektorer av den belarusiska ekonomin.

Sedan 2011 råder även ett vapenembargo samt förbud mot export till Belarus av produkter som kan användas för "intern repression".

Källa: EU-kommissionen

Utrikes

Spanien benådar fängslade separatister

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez håller tal i Barcelona.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spaniens regering ska benåda nio fängslade separatister som ledde Kataloniens självständighetsförsök.
Premiärminister Pedro Sánchez beskriver det som ett steg mot försoning – men kritiseras av både högeroppositionen och radikala självständighetsivrare.

Beskedet gavs under ett tal inför regionala dignitärer i den katalanska huvudstaden Barcelona på måndagen.

En spänd tystnad rådde i det ikoniska operahuset Liceu när den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez tog till orda.

– Detta ger oss möjlighet att vända blad, sade premiärministern.

Så fort han tillkännagivit beslutet om benådningarna avbröts han av protestrop i salen från enstaka separatister.

– Vi befinner oss i ordets rum, alla åsikter är välkomna, sade Sánchez.

– Även om vi förstår motståndarnas argument har regeringen bestämt sig för att öppna en väg mot återförening.

Kritiker på båda sidor

Benådningarna av nio ledande separatister som sitter frihetsberövade till följd av Kataloniens utropande av självständighet från Spanien 2017 väcker heta känslor.

Enligt en nationell opinionsmätning från Ipsos som publicerades i förra veckan motsätter sig 53 procent av de tillfrågade benådningarna, medan endast 29 procent av de svarande är för.

Den 13 juni demonstrerade tiotusentals i centrala Madrid tillsammans med företrädare för högeroppositionen mot planerna på benådning. Kritikerna anser att beslutet innebär oacceptabla eftergifter gentemot de separatister som de menar hotar den spanska statens sammanhållning. De anklagar även Sánchez för att genom benådningar vilja säkra sin egen makt, eftersom hans minoritetsregering delvis är beroende av stöd från separatistpartier.

Ledaren för högerpartiet Partido Popular, Pablo Casado, går till hårt angrepp mot premiärministerns beslut att benåda "de som inte visat ånger och som dessutom hotar med att återupprepa" sina handlingar.

"Återuppta dialogen"

Av de tillfrågade i Katalonien är dock hela 68 procent positiva till beslutet att benåda fängslade separatister.

Av de katalanska separatister som motsätter sig benådningar anser många att en allmän amnesti i stället borde utfärdas för alla personer som dömts för sin inblandning i försöken att uppnå självständighet.

Sánchez har de senaste veckorna försökt att samla stöd för sitt beslut, som han menar är nyckeln till att övervinna det politiska dödläget.

– Konfrontationen har inte bidragit till att lösa några problem, sade Sánchez i sitt tal i Barcelona.

– Vi vill återuppta den politiska dialogen.

Djup kris

Beslutet om benådningarna väntas klubbas formellt under vid ett regeringsmöte på tisdag.

Krisen kring Katalonien har varit en dominerande fråga i spansk politik sedan 2017, då det dåvarande regionstyret genomförde en olagligförklarad självständighetsomröstning som präglades av våldsamheter då polisen ingrep.

Omröstningen följdes av en kortlivad självständighetsförklaring och utlöste en av Spaniens värsta politiska kriser de senaste decennierna.

2019 dömdes 12 katalanska politiker och aktivister för sin inblandning i självständighetsförsöken. De nio av dem som nu väntas benådas dömdes till fängelsestraff på mellan nio och tretton år, domar som utlöste omfattande protester runt om i Katalonien.

Mattias Mächs/TT

Utrikes

WHO startar vaccinfabrik i Sydafrika

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Foto: Salvatore di Nolfi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Världshälsoorganisationen (WHO) ska starta ett center i Sydafrika för att tillverka vaccin mot covid-19, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– I dag har jag glädjen att kunna meddela att WHO har inlett diskussioner med ett konsortium av bolag och institutioner för att öppna ett center för tekniköverföring i Sydafrika, säger Tedros på en presskonferens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Fyra sköts utanför vattenpipebar i Berlin

Det är fortfarande oklart vad som föranledde attacken i Berlin. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Fyra personer skadades i en skjutning utanför en vattenpipebar i Tysklands huvudstad Berlin, enligt polisen.

De fyra – tre män och en kvinna – stod utanför baren vid 23-tiden på söndagskvällen när skjutningen inträffade, rapporterar tyska medier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rättegång inledd mot jordanska maktkritiker

Kritiker av regimen under kung Abdullah II i Jordanien ställs inför rätta. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En tidigare kunglig domare och finansminister samt en lågt rankad medlem i Jordaniens kungahus har förklarat sig icke skyldiga till anklagelserna om att ha agiterat för att destabilisera monarkin.

Rättegången mot dem inleddes på måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fransk högervind efter bakslag för Macron

En kvinna har slagit sig ner framför valaffischer i Marseille i södra Frankrike. Deltagandet i söndagens regionalval var lågt.
Foto: Daniel Cole/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrikes gamla partier lever än.
Framgångarna i regionalvalen väcker hopp hos både högern och socialisterna inför nästa års kamp om presidentposten.
PREMIUM

Med ett rekordlågt valdeltagande på bara 34 procent bjöd de franska regionalvalen i söndags på en rad oväntade förskjutningar.

Det drabbade inte minst högerextrema Nationell samling (RN), som på förhand toppade opinionsmätningarna i nästan hälften av regionerna i det egentliga Frankrike. Men när väljarna stannade hemma blev resultaten inte alls så bra som partiledaren Marine Le Pen hade hoppats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL