Annons

Fler europeiska länder ska vaccinera barn

Ett växande antal länder i Europa planerar att vaccinera tonåringar mot covid-19.
På fredagen följde Storbritannien EU:s och USA:s exempel och godkände Biontechs och Pfizers vaccin för 12-15-åringar.
Publicerad 4 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En flicka får Biontechs och Pfizers vaccin mot covid-19 i Rumänien, som är ett av de länder som har börjat vaccinera tonåringar.
En flicka får Biontechs och Pfizers vaccin mot covid-19 i Rumänien, som är ett av de länder som har börjat vaccinera tonåringar.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Spanien planerar att påbörja vaccinering av barn mellan 12 och 17 år omkring två veckor innan höstterminen börjar, meddelar landets hälsominister.

Beskedet kommer veckan efter det att EU-kommissionen gav grönt ljus till Biontechs och Pfizers vaccin, som medlemsländerna nu kan ge till barn från 12 års ålder. Många länder, däribland Sverige, har ännu inte fattat något beslut om huruvida vaccinet faktiskt ska sättas in, och i så fall när.

Måste godkännas

Annons

Tyskland väntas börja vaccinera tonåringar den 7 juni, och även Frankrike och Italien har tillkännagett att länderna inom kort kommer att utvidga sitt vaccinationsprogram till att omfatta även minderåriga. Såväl Tyskland som Italien erbjuder sedan en tid tillbaka alla vuxna att vaccinera sig, medan Spanien i likhet med Sverige arbetar sig ned i åldrarna, och i nuläget fokuserar på 50-59-åringar, i vissa regioner även 40-49-åringar.

De spanska planerna måste godkännas av hälsodepartementet innan de kan träda i kraft.

Storbritanniens läkemedelsmyndighet (MHRA) följde på fredagen EU:s och USA:s exempel och godkände Biontechs och Pfizers vaccin för användning på 12-15-åringar.

"Vi har dragit slutsatsen att Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 är säkert och effektivt i den här åldersgruppen, och att fördelarna överväger de eventuella riskerna", säger generaldirektören June Raine i ett uttalande.

Upp till expertgrupp

Det är nu upp till landets expertgrupp för vaccinfrågor (JCVI) att besluta huruvida godkännandet ska leda till att vaccinet faktiskt sätts in.

Frågan om huruvida barn och ungdomar i västvärlden ska vaccineras trots att de löper förhållandevis liten risk att bli allvarligt sjuka har också föranlett en etisk diskussion. Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar rika länder att i stället skänka vaccin till programmet Covax, så att de kan komma äldre och mer utsatta personer i fattigare länder till del.

Fakta: Smittspridningen i EU

Fakta: Smittspridningen i EU

Så här ser smittspridningen ut i EU just nu, räknat i antal nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna:

Över 150 fall: Litauen (312), Nederländerna (278), Lettland (268), Belgien (252), Danmark (239), Sverige (227), Grekland (226), Slovenien (205), Estland (176) och Cypern (151).

50–150 fall: Kroatien (140), Luxemburg (138), Spanien (132), Irland (119), Tyskland (99), Italien (95), Österrike (84), Tjeckien (76), Slovakien (76), Portugal (65), Ungern (61) och Bulgarien (58).

Under 50 fall: Polen (45), Finland (41), Rumänien (28) och Malta (10).

För tillfället sjunker siffrorna i samtliga länder utom tre: Portugal (17 procent upp jämfört med förra veckan), Irland (16 procent) och Malta (6 procent).

Observera att färska siffror för Frankrike tills vidare saknas, på grund av att mängder av dubbelräknade fall tagits bort ur statistiken.

Siffrorna gäller vecka 20 och vecka 21.

Källa: ECDC

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons