Inrikes

Högt tryck på bokningen av nya pass

Högt tryck på tidsbokningen när en halv miljon svenskar samtidigt vill förnya sina utgångna pass. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Resor
Inrikes Många svenskar har låtit sina pass åldras i byrålådorna under pandemin.
Men sedan reserestriktionerna började lättas och möjligheterna till resande ökat har också tidsbokningen skjutit i höjden.
PREMIUM

– Vi ser en markant ökning just nu, säger Per Engström, som leder polisen särskilda coronasamordning, till TT.

Polisen har fått in omkring en halv miljon färre passansökningar under pandemin, jämfört med vad de brukar få under normala omständigheter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Lilla hjärtats" mamma fälls för dråp

Illustration från förhandlingen i tingsrätten. Göta hovrätt dömer mamman för dråp.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes "Lilla hjärtat" hittades död i sina biologiska föräldrars lägenhet, tio månader efter att de återfått vårdnaden om henne.
Nu fälls mamman för dråp på sin treåriga dotter – trots att hon förstod att flickan kunde dö efter en huvudskada sökte hon inte vård.

– Det verkar ha blivit en slags låsning där det inte blev aktuellt att tillkalla hjälp. Den tilltalade har satt sin egna intressen framför en skadad treårig flickas behov av hjälp, säger hovrättsrådet Per Christensen vid en pressträff.

Hovrättsdomen innebär en skärpning av den tidigare domen från Norrköpings tingsrätt, där kvinnan dömdes för brottet vållande till annans död. Det innebär också att straffet skärps väsentligt, till åtta års fängelse. Rätten har även beslutat att kvinnan nu ska häktas.

Flickan hade bott i familjehem den största delen av sitt korta liv. Efter ett par år ville dock de biologiska föräldrarna ha tillbaka vårdnaden om sin dotter, vilket de efter diverse rättsliga turer också fick. Bara tio månader efter flytten till de biologiska föräldrarna i Norrköping hittades flickan död.

"Blev vanvårdad"

Hovrätten konstaterar i sin dom att flickan inte haft det bra hos föräldrarna, rättsläkaren hittade blåmärken på kroppen från slag eller grepp, hon hade en "anmärkningsvärd" viktnedgång och föräldrarna var båda inne i ett missbruk av olika substanser. Hovrätten skriver att "det ligger nära till hands att uttrycka det som att NN (flickan) blev vanvårdad".

Undersökningar har visat att flickan avled av en huvudskada, och att hon också fått i sig narkotikaklassade preparat. Åklagaren har hävdat att skadan uppkommit efter avsiktligt våld mot flickan, och ville att mamman skulle fällas för mord.

Det kan dock inte bevisas enligt hovrätten, som utgått från föräldrarnas berättelse om att flickan slog i huvudet vid en olycka i badrummet. Vad gäller narkotikan kan hon getts den i ett misslyckat försök att hjälpa henne efter olyckan, enligt rätten.

– Man trodde kanske att det skulle hjälpa. Men det har det ju inte gjort, utan det har bara förvärrat situationen, säger rättens ordförande Niklas Rundberg till TT.

Misstro till samhället

Enligt hovrätten förstod mamman att dottern skadat sig så illa att hon riskerade att dö, men såg trots detta inte till att flickan fick sjukhusvård. Som mamma hade hon en så kallad garantställning till dottern, och kan hållas straffrättsligt ansvarig för att hon inte såg till att treåringen fick hjälp.

– Hon var skyldig att se till att flickan fick vård. Och mamman har inte agerat i det läget. Det visar i sig på en likgiltighet inför att flickan skulle dö, när man visste att hon var så allvarligt skadad så hon riskerade att dö, säger Niklas Rundberg.

Enligt rätten finns inget som antyder att mamman eftersträvade att flickan skulle dö, eller att hon uppfattade det som "praktiskt taget säkert" att flickan skulle avlida utan sjukhusvård. Att föräldrarna inte larmade efter olyckan kan ha att göra med en rädsla för myndigheter.

– Föräldrarna hade en stark misstro till samhället och var rädd för konsekvenserna, om de kontaktade samhället, förklarar Per Christensen.

Kunde undvikits

Undersökningar har visat att flickan varit död i minst ett dygn när hon hittades, invirad i bland annat lakan och lagd under en säng i lägenheten. Hovrätten frikänner dock liksom tingsrätten kvinnan för brott mot griftefrid. Hon frias också för två fall av synnerligen grov misshandel som hon också stått åtalad för. Fängelsestraffet om åtta år inkluderar också narkotikabrott.

Åklagaren Helene Gestrin anser att hovrättens dom är rimlig, med utgångspunkten om att skadan rör sig om en olycka och att kvinnan inte sökte hjälp för sin dotter.

– Alla barns död är tragiska och onödiga på många olika sätt, men just den här flickans död hade kunnat undvikas. Hade man påkallat hjälp hade hon förmodligen överlevt och hade levt än i dag.

Erika Nekham/TT

Micke Larsson/TT

Beatrice Nordensson/TT

Göta hovrätt håller pressträff i samband med domen mot 'Lilla hjärtats' mamma.
Göta hovrätt håller pressträff i samband med domen mot "Lilla hjärtats" mamma.
Foto: Adam Ihse/TT

FAKTA

Bakgrund: Fallet "Lilla hjärtat"

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.

Några veckor senare beslutar förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att hon ska tvångsvårdas och placeras därmed i ett familjehem där hon växer upp.

Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.

Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.

I slutet av januari 2020, tio månader efter att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i deras lägenhet i centrala Norrköping. Föräldrarna grips samma dag.

Pappan avlider kort därefter i häktet. Mamman åtalas i maj 2020 för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden. Hon förnekar brott.

Tingsrätten slår i juni 2020 fast att mamman vållat flickans död av oaktsamhet, det vill säga genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus. I augusti samma år döms hon vid Norrköpings tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död, grovt brott, narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Både den dömda kvinnan och åklagaren överklagade domen.

Rättsmedicinalverket har i ett utlåtande konstaterat att kvinnan inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet och att det därför saknas förutsättningar för att döma henne till rättspsykiatrisk vård.

Inrikes

Ingen gripen för mord i Sätra

Avspärrningar i Sätra centrum på söndagskvällen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Ingen misstänkt skytt har gripits efter att en man sköts till döds och en annan skottskadades på en uteservering i Sätra i södra Stockholm på söndagskvällen.

Dödsoffret var en man i 25-årsåldern och den skadade är i 40-årsåldern. De var två av ett 20-tal personer som satt på uteserveringen i Sätra centrum och tittade på en match i fotbolls-EM. Det var god stämning tills flera smällar ljöd, berättar restaurangägaren för SVT Stockholm.

– Jag trodde det var fyrverkerier, smällare, men det var mycket kraftigt. Sedan sprang folk iväg åt olika håll, lade sig på golvet och sådant, säger han.

Polisen söker två gärningspersoner och kommer att patrullera mycket mer i Sätra de kommande dagarna. Myndigheten är fåordig om omständigheterna kring skottlossningen och möjliga motiv.

"Det är i nuläget för tidigt att berätta mer om detta", lyder ett skriftligt utskick.

Det finns ingen information om hur den skottskadade mannen mår.

Inrikes

Hovrätten nekar Arklöv tidsbestämt straff

Jackie Arklöv och hans två kumpaner rånade en bank i Kisa 1999. Under rånarnas flykt sköts två poliser till döds. Arkivbild.
Foto: Lasse Johansson/TT
Inrikes
Inrikes Jackie Arklöv som dömdes för polismorden i Malexander 1999 får återigen avslag på sin ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Den här gången är det Göta hovrätt som fastställer tingsrättens beslut från i höstas.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det fortfarande finns "en konkret och beaktansvärd risk för att Jackie Arklöv återfaller i brottslighet av allvarligt slag".

Tingsrättens beslut står därför fast, skriver hovrätten i beslutet.

Jackie Arklöv dömdes den 7 juni 2000 till livstids fängelse av Göta hovrätt för mord på två poliser i Malexander, försök till mord, grovt rån i tre fall och försök till grovt rån.

2001 erkände han att det var han som sköt ihjäl de två poliserna i Malexander.

I december 2006 dömdes Arklöv av Stockholms tingsrätt även för grovt folkrättsbrott, för gärningar han begick 1993 i den väpnade konflikten i Bosnien-Hercegovina. Tingsrätten förordnade att det tidigare utdömda livstidsstraffet även skulle avse dessa brott.

Andreas Axelsson och Tony Olsson (numera Tony Byström), som också dömdes för morden på de två poliserna i Malexander, har tidigare fått sina livstidsstraff tidsbestämda till 35 års fängelse. De kan därmed bli villkorligt frigivna 2023, när de avtjänat två tredjedelar av straffet.

Beatrice Nordensson/TT

FAKTA

Fakta: Polismorden i Malexander

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv.

Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral.

Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö utanför Stockholm.

I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.

I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juni 2000 fastställde Göta hovrätt domarna.

Inrikes

Chefer går fria efter dödlig fallolycka

Två LKAB-chefer frias från misstankar efter en dödsolycka, men bolaget får betala en miljonbot. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén/TT
Inrikes
Inrikes

Två chefer vid gruvbolaget LKAB går fria efter en fallolycka vid gruvan i Svappavaara 2018, där en 21-årig kvinna omkom.

De två cheferna har misstänkts för vållande till annans död, men åklagare Stig Andersson väcker inte åtal, rapporterar NSD.

– Kort kan jag säga att det var mer strukturproblem inom bolaget än personligt ansvar, säger Andersson till tidningen.

LKAB, som sedan tidigare erkänt arbetsmiljöbrott, får ett strafföreläggande som innebär att bolaget ska betala tre miljoner kronor.

Dödsolyckan skedde i juli 2018. Den 21-åriga kvinnan gick över ett gallergolv som var rostigt och gav vika. Hon föll fem meter ned på ett rullband och avled senare av sina skador.

Inrikes

Brand i lackeringsverkstad i Varberg

Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kraftig brand rasade i en lackeringsverkstad i Varberg under måndagsförmiddagen.

Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus med stängda fönster, dörrar och ventilation.

Räddningstjänsten från Falkenberg och Varberg är på plats och bekämpar branden med 20 enheter.

Branden tros ha börjat i butiksdelen, den centrala delen av verkstaden.

Vid 15.30-tiden var branden under kontroll och uppmaningen till allmänheten att hålla fönster, dörrar och ventilation hävdes.

– Vi håller på och hanterar glödbränder och som jag bedömer just nu så ser det stabilt ut, säger Lars-Göran Bengtsson räddningsledare på Räddningstjänsten Väst.

André Spång/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sverigecasino.com

Casinobranschen 2021

Sverigecasino.com Casinobranschen är en bransch som i allra högsta grad blir påverkad av teknikens framsteg. Om du spelat på online casinon under flera år har du troligtvis lagt märke till dessa förändringar. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är uppfinningar som bara under de senaste åren blivit enormt populära.

Men hur kommer framtiden se ut för online casinon? Och kanske främst – Hur kommer casinobranschen se ut 2021?

Casinobranschen förändras just nu på två fronter. I denna artikel kommer vi främst fokusera på hur tekniken förändrar online casinon, men vi ska snabbt även nämna Spelinspektionens nya tillfälliga restriktioner.

Under februari 2020 slog Corona pandemin till fullt ut. Detta har resulterat i att personer spenderar mer tid hemma och kanske främst framför sina skärmar. Regeringen fångade snabbt upp risken med att personer sitter hemma i korrelation till spelmissbruk. Därför har regeringen tillsammans med Spelinspektionen infört tillfälliga restriktioner för spel vid online casinon. Restriktionerna ska gälla fram till juni 2021.

Tillfälliga restriktioner:

* Online casinon får inte dela ut bonusar som överstiger 100 kronor.

* Spelare får inte omsätta över 5000 kronor i veckan på online casinon.

* Spelare måste sätta upp en spelgräns för sitt spelande.

Restriktionerna har mött en hel del kritik. Casinobranschen har uppmärksammat de risker som finns med att ha hårda restriktioner på svenska casinon. Svenska spelare kan istället dras till casinon utan svensk spellicens för att få ta del av höga bonusar och färre krav på omsättning.

Teknik + Online casinon = Sant!

Som vi tidigare nämnt har teknikens framsteg även påverkat online casinon. Online casinon har blivit mer tillgängliga och användarvänliga. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är tre exempel på tekniska framsteg som haft stor positiv påverkan på online casinon.

Vad har framtiden mer att erbjuda? Kommer vi kunna spela online casinon via hologram? Kommer online casinon blir ännu större och ännu mer väldesignade? Vi har funderat ut på vad vi vill se på online casinon i framtiden och kommit fram till två idéer. Det vi vill se är Virtual reality och Gamification. Vad dessa två termer innebär och vad de skulle bidra med till online casinon har vi listat nedan.

Virtual reality!

Virtual reality – även kallat VR – slog igenom för några år sedan. VR ger människor en unik möjlighet att försätta sig i en annan/parallell verklighet. Under bara några år har tekniken förfinats och utvecklats. Man kan numera använda VR när man spelar TV- och datorspel genom att ta på sig ett par glasögon.

Skulle spelbranschen anamma möjligheten med VR skulle det kunna innebära stora framsteg för spelbranschen. Det vi hoppas på är att människor ifrån sitt egna hem ska kunna ha en hel casinoupplevelse. I Sverige finns det i dagsläget bara tre fysiska casinon och Las Vegas ligger på andra sidan Atlanten vilket innebär att möjligheterna att besöka ett fysiskt casino är begränsade. Det är därför vi tror att VR skulle kunna göra en stor skillnad för spelares spelupplevelse.

Tänk om man med hjälp av VR kunde befinna sig i ett lyxigt casino, mingla med andra spelare och kanske till och med spela i eller kolla på stora pokerturneringar. Vi håller tummarna för VR helt enkelt.

Gamification!

Gamification är inte riktigt lika känt som VR är för gemene man. Gamification är ett nytt begrepp som innebär att man bygger upp hela hemsidor med syftet att det är mer som ett TV- eller datorspel än en faktisk hemsida. Detta brukar vara väldigt uppskattat av de personer som sedan använder hemsidan.

Idén med Gamification är att spelupplevelsen på en hemsida ska starta innan man påbörjat första spelet. För online casinon kan det exempelvis vara så att runt om på hela hemsidan finns det små uppdrag som spelaren ska genomföra som inte direkt är kopplade till casinospel. Oftast brukar inte dessa uppdrag belönas med pengar men istället kan man få ta del av olika fördelar när man sedan spelar på casinot.

Ett område som verkligen lyckats använda Gamification på ett önskvärt sätt är skola och utbildning. Forskning har tydligt visat att elever blir mer intresserade och håller fokus längre under lektioner om uppgifterna är utformade som ett spel istället för på ett traditionellt sätt. Appar som exempelvis Hej Albert har fått enormt genomslag och blivit omättligt populärt.

Sammanfattning

Framtiden för online casinon kan kännas något oviss. Tekniska framsteg görs hela tiden men det tillkommer hårda restriktioner och nya lagar. Att svenska spelare kommer börja röra sig till utländska casinosajter om restriktionerna blir fler känns som en självklarhet. Det kommer i så fall innebära att restriktionerna egentligen skälper mer än de hjälper.

När det kommer till tekniken ser framtiden ljusare ut. Under 2021 tror vi att vi kommer se flera spännande tekniska framsteg för online casinobranschen. Virtual reality (VR) och Gamification är två saker vi håller tummarna för. Här tror vi att möjligheterna är oändliga och att dessa två uppfinningar verkligen kan bidra till en härlig casinomiljö online.

Inrikes

Hård kritik mot besked om kärnbränslelager

Varning för fullt lager.
Foto: -
Inrikes
Inrikes Mellanlagret av använt kärnbränsle är snart fullt. Det brådskar därmed med ett beslut för att kunna öka lagret. Därför vill regeringen dela upp frågan.
Kritiken är hård från flera håll och enligt Liberalerna handlar det om att sätta käppar i hjulen för kärnkraften.

Tillståndsärendet i mark- och miljödomstolen riskerar att dra ut på tiden. Därför vill regeringen bryta ut den del som berör Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) ansökan om ett utökat lager, så att tillståndet hinner vinna laga kraft innan lagret blir fullt för det tillstånd som finns i dag, vilket bedöms ske 2023.

I en remiss söker nu regeringen synpunkter på det förslaget. Svar ska lämnas till regeringen senast den 31 juli.

Alla fakta på bordet

Men både SKB och Oskarshamns kommun, där mellanlagret ligger, motsätter sig regeringens vilja.

"Regeringen har alla underlag som krävs för att fatta beslut om både ökad mellanlagring och slutförvar. Ärendet behöver därför inte delas upp. Lagen kräver att vi tar ansvar för både hantering och slutförvaring, det är ett sammanhängande system", skriver SKB:s vd Johan Dasht i en kommentar till TT.

Även Oskarshamns kommun motsätter sig beskedet. Beslut om slutförvar och utökat tillstånd för mellanlager ska behandlas i en enda process, tycker Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande. Alla berörda har lämnat sina besked, men regeringen har varit saktfärdig, något den fått tidigare kritik för.

"Detta är en anmärkningsvärd hantering från regeringen, där man öppnar upp för att köra över en kommun som tagit och tar ett stort nationellt ansvar för hela Sveriges kärnavfall", skriver han i en kommentar och ifrågasätter också tajmingen – att skicka en remiss i sådan här viktig fråga strax innan midsommar och be om svar senast den 31 juli.

Bryter förtroendet

Joar Forsell, klimatpolitisk talesperson för Liberalerna, pekar på just det, statens relation till berörda kommuner.

– Det här riskerar bryta förtroendet, säger han, något som riskerar få följder för framtida kärnkraftsprojekt eftersom kommunerna måste vara med på vagnen.

– Och kan man inte lita på staten kommer det inte att gå.

Alla fakta finns på bordet, det är bara att köra på, enligt Joar Forsell.

– Det här syftar bara till att sätta käppar i hjulen för kärnkraften.

Olle Lindström/TT

Inrikes

L överger Löfven – V sträcker ut en hand

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen vid misstroendeomröstningen.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Vänsterpartiet var med och fällde statsminister Stefan Löfven (S) i misstroendeomröstningen.
V vill gärna ha Löfven tillbaka men samarbetspartiet Liberalerna överger honom för att satsa på en borgerlig regering.

För första gången röstades en sittande statsminister ned i en misstroendeomröstning i riksdagen.

Bakom misstroendeförklaringen stod M, KD, SD och V med 181 röster tillsammans. För att rösta ned Löfven krävdes minst 175 röster.

– Det vi gör i dag, görs inte med lätt hand, sade V-ledaren Nooshi Dadgostar inför omröstningen

– Det är inte Vänsterpartiet som har övergivit den socialdemokratiska regeringen. Det är den socialdemokratiska regeringen som övergivit Vänsterpartiet och svenska folket.

Löfven ska nu undersöka möjligheten att försöka bilda en ny regering med tillräckligt stöd i riksdagen. Annars kan det bli extraval.

Vill ha Löfven

– Vi vill att Löfven kommer tillbaka som statsminister, men utan marknadshyror, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar efter omröstningen.

Inför misstroendeomröstningen hade V krävt att regeringen låter bli att lägga fram ett förslag om fri hyressättning i nyproduktion. Men något sånt löfte kom aldrig innan omröstningen ägde rum.

Dadgostar uppger att V i eventuella diskussioner med Löfven om en ny regering ska vara kompromissvilliga och öppna för lösningar.

– Jag är öppen för att förhandla, säger Dadgostar.

L lämnar

Regeringens samarbetspartier C och L lade ned sina röster, och stödde därmed Löfven som statsminister.

Men efter omröstningen uppgav L-ledaren Nyamko Sabuni att hon anser att januariavtalet mellan S, MP, C och L inte längre gäller.

– I talmansrundor och ett eventuellt extraval kommer vi att eftersträva en borgerlig regering, säger Sabuni.

I våras beslutade L att sikta på en borgerlig regering först efter valet 2022. Nu gör Sabuni klart att hon ser en möjlighet att i förtid uppfylla Liberalernas löfte om att få till stånd en borgerlig regering.

Men en ny Löfvenregering med S och MP skulle kunna få tillräckligt stöd i riksdagen med hjälp av C och V.

– Vi är beredda att tolerera Stefan Löfven igen med januariavtalet som grund, säger C-ledaren Annie Lööf.

Men även V måste tolerera Löfven, och C har tidigare sagt att man inte vill ingå i ett regeringssamarbete tillsammans med V. En budgetförhandling där C och V ska samsas skulle bli mycket svår.

"Tungt ansvar"

Annie Lööf anser att ett tungt ansvar nu vilar på V-ledaren Nooshi Dadgostars axlar.

– V och SD har sett till att Sverige nu går in i en osäker tid genom att kroka arm i varandra, säger Lööf.

Löfvens främste rival om statsministerposten är Moderatledaren Ulf Kristersson. Han uppger att han står till förfogande för att leda en ny regering.

– Vi står redo. Hela tiden, säger han.

Men frågan är vilken majoritet Kristersson skulle kunna ha som regeringsunderlag. M, KD, SD räcker inte för att vara säker på att få igenom förslag i riksdagen. Inte ens med L, om alla andra röstar emot.

Och V-ledaren Nooshi Dadgostar uppgav i sin röstförklaring att V aldrig kommer att släppa fram en "högernationalistisk" regering.

Miljöpartiets språkrör, miljöminister Per Bolund, uppgav efter omröstningen att det är en "sorgens dag".

Gladast efter misstroendeförklaring verkade SD-ledaren Jimmie Åkesson vara.

– Det kändes extra bra, den här gången gick det vägen, det är vi glada för, säger han efter omröstningen.Han hoppas nu på en ny regering.

– Men vägen dit är lång, säger Åkesson.

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Owe Nilsson/TT

Inrikes

Löfven föll – det händer nu

Riksdagens kammare. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/ TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Stefan Löfven röstades bort. Med 181 röster emot sig i riksdagen förlorade han misstroendeomröstningen.
Men vad händer nu?

Förtroendet för Löfven är förbrukat, har Vänsterpartiets ledare Nooshi Dagostar meddelat. För Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har det varit det länge. Tillsammans lyckades de fälla regeringen och Stefan Löfven är därmed den förste statsministern i Sveriges historia att röstas bort i en misstroendeomröstning.

Helena Björk/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL