Annons

Medier skrev om misstänkta sexbrott – döms

Flera stora australiska nyhetsmedier måste böta motsvarande sju miljoner kronor för att ha trotsat ett domstolsbeslut som förbjöd dem att rapportera om barnövergreppsanklagelser mot en känd australisk kardinal, George Pell.
Publicerad 4 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kardinal George Pell i samband med rättegången mot honom i Melbourne, Australien, i mars 2019.
Kardinal George Pell i samband med rättegången mot honom i Melbourne, Australien, i mars 2019.Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Medierna ska även betala rättegångskostnaderna på motsvarande drygt fyra miljoner kronor, enligt den fällande domen.

Kardinal Pell dömdes 2018 för sexbrott mot barn, men domen överklagades i samtliga instanser och Pell friades i fjol till slut av Australiens högsta domstol.

Svart förstasida

Annons

Efter den fällande domen i december 2018 beslutade en domare att australiska medier inte fick rapportera om den för att domare i kommande instans inte skulle påverkas av nyhetsrapporteringen kring fallet.

Det var amerikanska medier som först rapporterade om anklagelserna mot Pell och i protest mot det australiska förbudet publicerade flera av landets medier kryptiska artiklar som beskrev hur de hade förbjudits att rapportera om en händelse av stort allmänintresse.

Bland annat publicerade en av mediemogulen Rubert Murdochs tabloider en helt svart förstasida med rubriken "Censurerad" tvärs över.

"Medveten risk"

Nu döms alltså mediebolagen att betala böter. De har sedan tidigare erkänt sig skyldiga, men domstolen anser att de inte har visat tillräcklig ånger.

– De tog en medveten risk genom att avsiktligt genomföra ett samordnat angrepp, i strid mot beslut om hemlighållande och mot Victorias rättssystem, säger domaren John Dixon i delstatens Victorias högsta domstol, om domen.

Det högsta bötesbeloppet ska tidningar och sajter som ägs av Australiens två största mediekonglomerat betala. Det handlar om Rupert Murdochs News Corp, samt Nine Entertainment.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons