Annons

Nationalscen lägger ner fem uppsättningar

Publicerad 4 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Norska Nationaltheatret lystes upp av rött ljus under en aktion för att visa kulturbranschens utsatthet under pandemin. Arkivbild.
Norska Nationaltheatret lystes upp av rött ljus under en aktion för att visa kulturbranschens utsatthet under pandemin. Arkivbild.Foto: Fredrik Hagen/NTB

Norska Nationaltheatret i Oslo lägger ner fem uppsättningar utan att de har visats för publik. Förklaringen är nedstängningen av teatern under pandemin men också att teatern i Olso just nu genomgår en omfattande och flerårig renovering och står utan huvudscen, uppger NRK. Uppsättningarna har tillsammans kostat nära 8 miljoner kronor.

Teaterchefen Kristian Seltun säger till NRK att teaterproduktioner planeras två till tre år i förväg och att produktionerna nu har hopat sig under pandemin.

Annons

– Det är inte bara så att vi kan flytta föreställningarna, det är externa team som kommer in och gör dem, säger han till NRK.

Bland de nedlagda uppsättningarna finns storsatsningen "Jane Eyre" samt "Jordopphimlesang", en nyskriven pjäs av Fredrik Høyer. Den sistnämnda ska dock omvandlas till kortfilm. Skådespelaren Liv Osa hoppas ändå få möta publiken.

– Vi är optimister. Kanske får vi visa den vid ett annat tillfälle, på ett annat ställe. För det här är stoff som är modernt och helt säker har en publik, säger hon till NRK.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons