Annons

Rohingyer i land efter 113 dagar till sjöss

En båt bärande 81 rohingyer på flykt har efter 113 dagar till sjöss till slut nått land.
Publicerad 4 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Båten med flyende rohingyer ombord som efter 113 dagar till sjöss nått land.
Båten med flyende rohingyer ombord som efter 113 dagar till sjöss nått land.Foto: Zik Maulana/AP/TT

Det tänkta målet för båtresan, som avgick från flyktinglägren i Cox's Bazar i Bangladesh den 11 februari, var Malaysia. Men efter bara fyra dagar gick motorn sönder och därefter var båten på drift i Andamansjön.

I slutet av februari upptäcktes båten av den indiska kustbevakningen. Åtta döda personer fanns då ombord. Indien stoppade flyktingarna från att kliva i land men tog hand om de döda, gav de överlevande mat, vatten och förnödenheter och reparerade senare båten.

Annons

Flyktingarna, mestadels kvinnor och barn, vände då hem mot Bangladesh – som också vägrade ta emot dem. Sedan dess har det varit tyst om deras situation, till familjemedlemmars stora oro.

Nu har de klivit i land i Indonesiens västligaste provins Aceh.

– Vi har fått veta att de 81 ombord mår bra. De landade på ön Idaman i Aceh. De är inte hundraprocentigt säkra där ännu. Vi hoppas de inte tvingas bort, säger Chris Lewa, chef på Arakan Project som övervakar folkgruppen rohingyas situation, till Reuters.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons