Annons

EU stoppar Belarus-flyg

Publicerad 4 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Flygplan från belarusiska flygbolaget Belavia stoppas nu även formellt från alla flygningar till EU:s medlemsländer. Arkivbild.
Flygplan från belarusiska flygbolaget Belavia stoppas nu även formellt från alla flygningar till EU:s medlemsländer. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det blir förbjudet för belarusiska flygplan att flyga över EU:s territorium och att landa på flygplatser i EU. Det formella beslutet togs på ambassadörsnivå i EU under fredagen och träder i kraft under natten mot lördagen.

EU-ländernas stats- och regeringschefer gav order om att införa ett flygförbud vid sitt toppmöte i Bryssel den 24–25 maj. Ministerrådet fick då i uppdrag att verkställa beslutet, vilket nu alltså ska ha skett.

Annons

I flera EU-länder, däribland Sverige, har redan flygförbud införts. I Sverige stoppade Transportstyrelsen flygbolaget Belavia för en dryg vecka sedan.

Flygstoppet är en följd av nedtvingandet i Belarus av ett Ryanair-plan på väg mellan Grekland och Litauen nyligen, då oppositionsaktivisterna Roman Protasevitj och Sofia Sapega tvingades av planet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons