Annons

Kända stridsvagnsbilden försvann på årsdag

På årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i Peking försvann plötsligt den ikoniska bild, som har kommit att bli en symbol för massakern, från Microsoft söktjänst Bing.
Publicerad 5 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En ensam kinesisk man försöker stoppa stridsvagnar på Himmelska fridens torg i samband med massakern i juni 1989.
En ensam kinesisk man försöker stoppa stridsvagnar på Himmelska fridens torg i samband med massakern i juni 1989.Foto: Jeff Widener/AP/TT

När människor i bland annat USA, Tyskland och Singapore försökte söka på bilden – den på en ensam man som står framför stridsvagnar – på 32-årsdagen av massakern med hjälp av sökordet "tank man" blev sökningen resultatlös på Bing.

Hos konkurrenten Google däremot kom bilden upp bland sökresultaten.

Annons

Microsoft skyller det inträffade på "ett oavsiktligt mänskligt misstag" och bolaget säger att man arbetar för att lösa felet. En stor del av Microsofts personal som arbetar med Bing är baserade i Kina, bland annat sådana som arbetar med programvara för bildigenkänning, enligt en före detta anställd.

Tusentals människor tros ha dödats eller skadats på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989, men i Kina har det styrande kommunistpartiet fortfarande inte erkänt att någon massaker har ägt rum.

Kina brukar kräva att söktjänster censurerar sökresultat, men dessa restriktioner brukar sällan tillämpas utanför landet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons