Annons

Krislägesavtal dyr historia för regionerna

Krisavtalet har kostat nära en halv miljard kronor för Sveriges regioner under pandemin.
Den sjuksköterska som fått mest i ersättning har utökat sin lön med över 411 000 kronor.
Publicerad 5 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Krislägesavtalet har hittills kostat regionerna omkring en halv miljard kronor underpandemin. Arkivbild.
Krislägesavtalet har hittills kostat regionerna omkring en halv miljard kronor underpandemin. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Under pandemin har regioner haft möjlighet att aktivera ett krislägesavtal för att reglera villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge.

Nu visar en kartläggning av Dagens Samhälle att avtalet hittills kostat regionerna minst 481 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter.

Annons

Majoriteten av regionerna har ännu bara räknat kostnaderna till och med mars, och eftersom avtalet ännu är aktivt i sex regioner kommer totalkostnaden att stiga kraftigt.

Rejäl löneökning

I region Stockholm, som svarar för 360 miljoner kronor, gäller notan till och med april.

Där finns den sjuksköterska som fått mest i ersättning – drygt 411 000 kronor utöver grundlönen. Två andra sjuksköterskor i regionen har fått över 396 000 respektive 375 000 kronor. Alla tre är iva-sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset.

”Det blir mycket pengar när man summerar det. Dock behöver man sätta det i relation till att vi är en av Sveriges största arbetsgivare och att pandemin har drabbat Stockholm mycket hårt”, skriver Ulrika Sundquist, hr-direktör i regionen, till tidningen.

"Enormt mycket pengar"

En annan region som använt avtalet flitigt är Region Jönköpings län. Där uppgår de räknade kostnaderna till 87 miljoner kronor.

– Det är enormt mycket pengar. Men det är väl använda och investerade skattepengar, så till vida att vi har kunnat säkra nödvändig bemanning och vårda dem som har blivit svårt sjuka samtidigt som vi har kunnat ersätta personalen för detta merarbete, säger Patrick Nzamba, hr-direktör i Region Jönköpings län.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons