Annons

Avhuggna huvuden och bakslag för "Amlo" i Mexiko

Ett avhugget människohuvud kastades mot en vallokal och plastpåsar med kroppsdelar har hittats nära vallokaler.
Det mexikanska mellanårsvalet är våldsamt – och ser ut att bli ett bakslag för vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obradors parti.
Publicerad 7 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Över 90 politiker har dödats sedan valrörelsen i Mexiko inleddes i september.
Över 90 politiker har dödats sedan valrörelsen i Mexiko inleddes i september.Foto: Fernando Llano/AP/TT

– Ett nederlag för López Obrador. . . Inget enormt, men det försvagar honom och hans agenda, säger den politiska analytikern José Antonio Crespo på måndagen.

– Oppositionen har lyckats kapitalisera på missnöjet.

Annons

Preliminära valresultat tyder på att presidentens parti Morena förlorar sin supermajoritet i kongressens underhus, enligt landets valmyndighet. Men tillsammans med sina koalitionspartners behåller man ändå majoriteten – den Morenaledda alliansen spås få mellan 265 och 292 av de 500 platserna.

Ingen supermajoritet

Den två tredjedels supermajoritet som koalitionen har i nuläget gör det bland annat möjligt för Morena att införa grundlagstillägg på egen hand.

Utan supermajoritet lär det bli tuffare för "Amlo", som presidenten kallas, att få gehör för sin utlovade "fjärde omvandling". Den ska bland annat handla om stopp för korruptionen, satsningar på välfärd, utökat energioberoende samt sänkta löner för höga ämbetsmän – inklusive honom själv.

Presidentens opinionsstöd ligger fortsatt på över 60 procent, men stödet för hans politik har avtagit i en tid då coronaviruspandemin och extremt våld – ofta med koppling till landets narkotikakarteller – dominerat i Mexiko.

Kvarlevor vid vallokal

Över 90 politiker uppges ha mördats sedan valrörelsen inleddes i september i fjol och nära tusen personer har utsatts för attacker.

På valdagen langades ett avhugget huvud in i en vallokal i den staden Tijuana, nära gränsen till USA. I närheten av vallokalen hittades även plastpåsar med kroppsdelar, uppger lokala myndigheter.

Ytterligare ett avhugget huvud och andra kroppsdelar placerades senare under söndagen vid en annan vallokal i Tijuana och inte långt därifrån hittades kvarlevor efter människor vid en tredje vallokal.

I delstaten México ska ett granatliknande föremål ha kastats in i en vallokal under valdagen. Det visade sig vara ofarligt men lokalen tömdes tillfälligt på människor.

Ökat inflytande?

Vidare rånades flera vallokaler på valmaterial i delstaten Sinaloa och i delstaten Chiapas, i sydost, dödades flera människor i lördags då beväpnade män överföll personer som förberedde vallokaler. En person skadades och när denne skulle föras till sjukhus attackerades biltransporten. Fem personer sköts ihjäl, uppger myndigheterna.

Söndagens mellanårsval syftade till att utse de 500 ledamöterna i kongressens underhus, 15 av 32 delstatsguvernörer samt tusentals lokalpolitiker.

Annons

Regeringen säger att de flesta mord som skett är kopplade till kriminella grupper som vill öka sitt politiska inflytande, främst på lokal nivå.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och landets första dam Beatriz Gutiérrez efter att de röstat i söndagens mellanårsval i Mexico City (Ciudad de México).
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och landets första dam Beatriz Gutiérrez efter att de röstat i söndagens mellanårsval i Mexico City (Ciudad de México).Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Fakta: Mexiko

Fakta: Mexiko

Mexikos förenta stater är en republik med 128 miljoner invånare. Huvudstaden heter också Mexiko, men brukar i Sverige kallas Mexico City, och har över 21 miljoner invånare.

Mexiko gränsar till USA i norr samt till Belize, och Guatemala.

I landet talas spanska samt 68 inhemska språk. De största är aztekiska, även kallat nahuatl.

Stats- och regeringschef är president Andrés Manuel López Obrador som tillträdde sin sexåriga mandatperiod 2018.

Mexikos viktigaste exportvaror är olja, motorfordon, elektronik och jordbruksvaror – främst majs och grönsaker. Landet räknas som världens 16:e största ekonomi och klassificeras av Världsbanken som ett "övre medelinkomstland".

Den svarta så kallade informella sektorn är dock stor, den beräknas stå för mellan 30 och 50 procent av den totala ekonomiska aktiviteten. Till den räknas såväl narkotikahandel som skoputsning.

Källa: UI/Landguiden

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons