Annons

"Galet och ansvarslöst" med EU-möte i Strasbourg

Äntligen, säger franska ledamöter om att EU-parlamentet återigen kan samlas i Strasbourg.
Galet och vansinnigt, säger svenskarna.
Publicerad 7 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
EU-parlamentet i Strasbourg har det senaste året använts som test- och vaccineringscenter. Men nu är ledamöterna på väg tillbaka igen. Arkivfoto.
EU-parlamentet i Strasbourg har det senaste året använts som test- och vaccineringscenter. Men nu är ledamöterna på väg tillbaka igen. Arkivfoto.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

I ett drygt år har coronapandemin omöjliggjort EU-parlamentets regelbundna resor till sina lokaler i östfranska Strasbourg. I december fanns visserligen talman David Sassoli och en mindre grupp ledamöter på plats, men i övrigt har all verksamhet skötts från Bryssel eller digitalt.

Bra så, tycker de svenska ledamöterna. De är inte särskilt förtjusta i att den här veckans session medför en återkomst för Strasbourg-resandet.

Annons

– Både galet och ansvarslöst, säger Evin Incir (S) på en digital pressträff på måndagen.

"Flyttcirkus"

Kollegorna Pär Holmgren (MP) och David Lega (KD) håller med. Från svenskt håll har det redan i många år funnits stark kritik mot att EU-parlamentet ska åka fram och tillbaka mellan Bryssel och Strasbourg tolv gånger om året.

– Generellt är det helt vansinnigt med den flyttcirkus som Strasbourg innebär, anser Lega.

– Är det något som pandemikaoset lärt oss så är det att det går att göra väldigt mycket på distans, tycker Holmgren.

Talman Sassoli är dock nöjd och glad.

– Vi har genomlevt en förfärlig period med miljontals döda och mycket lidande. Alla våra länder har kommit att stå stilla. När vi nu återstartar vårt normala sittande i Strasbourg är det ett tecken på hopp för alla, säger Sassoli i sitt öppningsanförande på måndagskvällen.

Hoppas på ändring

Vid veckans session måste ändå inte ledamöterna åka till Strasbourg. Den som vill kan fortsatt nöja sig med att vara uppkopplad digitalt, vilket också flera av svenskarna valt.

Evin Incir åker ändå.

– Det ger mycket mer att man befinner sig på plats, både när det gäller att delta i debattera, men också i förhandlingar, säger hon.

På längre sikt hoppas svenskarna samtidigt att pandemitidens lärdomar ska hjälpa dem i kampen för att få EU-parlamentet att nöja sig med ett säte. Än så länge har Frankrike energiskt motsatt sig alla försök att sätta stopp på resandet.

Annons

– Vi behöver fortsätta att pressa på. Det här har visat att vi inte behöver två säten. Det går bra att jobba hemifrån, anser David Lega.

Wiktor Nummelin/TT

EU-parlamentets talman David Sassoli är tillbaka i parlamentets lokaler i Strasbourg.
EU-parlamentets talman David Sassoli är tillbaka i parlamentets lokaler i Strasbourg.Foto: Frederick Florin/AP/TT
Fakta: EU-parlamentet

Fakta: EU-parlamentet

EU-parlamentet består av 705 ledamöter från de 27 medlemsländerna, fördelat i enlighet med ländernas folkmängd. Sverige har 21 ledamöter, som valdes i det senaste EU-valet i maj 2019 för en mandatperiod på fem år.

Parlamentets verksamhet bedrivs både i Bryssel och Strasbourg. I Bryssel har ledamöterna sina ordinarie kontor och här sker även merparten av utskottsarbetet samt ett antal kortare sessionen varje år.

I Strasbourg hålls parlamentets huvudsakliga sessioner, tolv gånger om året. Det innebär då att ledamöter, assistenter, tjänstemän, journalister och mängder av material flyttas fram och tillbaka till den östfranska staden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons