Annons

Moderna söker EU-godkänt för barnvaccinering

Publicerad 7 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sprutor med Modernas vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Sprutor med Modernas vaccin mot covid-19. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Amerikanska Moderna har lämnat in en ansökan om godkännande av bolagets vaccin mot covid-19 för ungdomar mellan 12 och 17 år i EU och Kanada.

Företaget planerar att inom kort ansöka om nödgodkännande i USA och andra länder.

Annons

Modernas vaccin används redan i EU, USA och Kanada, men hittills bara på vuxna. Sedan tidigare har Biontechs och Pfizers vaccin mot covid-19 godkänts för barn ned till 12 år i EU, Storbritannien och USA.

Frågan om huruvida barn och ungdomar i västvärlden ska vaccineras trots att de löper förhållandevis liten risk att bli allvarligt sjuka har föranlett en internationell etikdebatt. Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar rika länder att i stället skänka vaccin till programmet Covax, så att de kan komma äldre och mer utsatta personer i fattigare länder till del.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons