Ekonomi

Swedavia spår återhämtning för flyget

Arlanda flygplats. Resandet till och från svenska flygplatser har minskat kraftigt under pandemin. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Resor
Ekonomi Flygtrafiken till och från Sverige är fortfarande kraftigt begränsad på grund av coronapandemin.
Men Swedavias vd Jonas Abrahamsson är försiktigt optimistisk och ser tecken på återhämtning.
PREMIUM

Flygplatserna i Sverige är långt från lika vältrafikerade som före pandemin, visar statistik från det statliga flygplatsbolaget Swedavia för maj månad.

Antalet passagerare steg visserligen från omkring 80 000 till 446 000 jämfört med maj i fjol, men kommer inte i närheten av de runt 3,6 miljoner passagerare som reste till och från Swedavias flygplatser under 2019 när pandemin ännu inte var ett faktum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Börsen har vänt uppåt

Börsen öppnar nedåt. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen backade i morgonhandeln men ligger vid lunchtid på plus. Klockan 12.25 har OMXS-index lyft 0,3 procent.

Ledande Europabörser stiger också. Investerarna verkar ha skakat av sig den dystra stämningen som präglade morgonhandeln efter tidigare nedgångar i USA och Asien till följd av Feds signaler som lutade åt en mer stram penningpolitik.

Stockholmsbörsen reagerade inte nämnvärt på riksdagens besked om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S).

Uppgången är bred med 28 av 30 bolag på listan över de mest omsatta aktierna på plus. Telekombolaget Ericsson lyfter mest, upp 1,9 procent, följt av industrikoncernen Atlas Copco, plus 1,8 procent och skogsbolaget SCA, upp 1,5 procent.

Byggbolaget Skanska och säkerhetskoncernen Securitas går mot strömmen och backar knappt en procent vardera.

Ekonomi

Arbetslösheten vänder upp

Fler unga inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Arbetslösheten vänder upp något, som en effekt av sommarlovet då fler kommer ut på arbetsmarknaden.

I slutet av förra veckan var cirka 412 600 personer inskrivna som arbetslösa vid landets arbetsförmedlingar, vilket motsvarar 8,0 procent av arbetskraften. Veckan dessförinnan var andelen arbetslösa 7,9 procent.

Cirka 3 000 fler ungdomar, 18-24 år, var utan jobb, jämfört med veckan före då ungdomsarbetslösheten låg på 52 200. I procent har andelen ökat från 10,1 till 10,5.

Under förra veckan varslades drygt 1 300 personer om uppsägning, betydligt fler än veckan innan.

Ekonomi

Liten byggeffekt av omstritt hyresförslag

Fri hyressättning i nyproducerade bostäder är allt som svensk politik nu kretsar kring. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Det hyresförslag som fällde regeringen Löfven har antagligen ganska liten betydelse i sig för ökat bostadsbyggande. Det anser fastighets- och finansforskaren Cecilia Hermansson.

Det omstridda förslaget om fri hyressättning för nyproducerade bostäder är bara en liten komponent bland flera när det gäller hinder för bostadsbyggandet, förklarar Cecilia Hermansson, forskare inom fastighet och finans vid Kungliga tekniska högskolan.

– Som parterna säger, det här är en komponent av många för att öka bostadsbyggandet. Det handlar också om exempelvis kostnader för att bygga och om att få tillgång till mark, säger hon.

Liten detalj

Just den lilla delen med fri hyressättning för nyproduktion i sig kommer att påverka bostadsbyggandet ganska begränsat, tror hon, men i kombination med andra åtgärder kan den betyda mer.

– Även över tid, kanske 20 år, kan den får större betydelse.

På bara ett års sikt kommer man inte kunna se några effekter, tror hon.

Men hon vågar sig absolut inte på att kvantifiera effekten, varken nu eller på sikt.

– Det viktiga här är att det är en del av en stor spelplan för bostadsmarknaden, med räntor och lån.

Nnytt system

Den fria hyressättningen innebär egentligen inte så stor skillnad i förhållande till den ordning som gäller i dag, med så kallade presumtionshyror för nyproducerade bostäder, förklarar hon. De innebär att hyresvärden får sätta hyran inom vissa ramar, men att hyresgästen kan begära omprövning.

– Men det systemet är tidsbegränsat till 15 år, det går ut snart. Det nya systemet ska ersätta det. I det gamla systemet finns större möjligheter för hyresgästen att gå till Hyresnämnden. Nu krävs större arbete för hyresgästen.

Men förslaget om fri hyressättning innebär att makten förskjuts mer till hyresvärden, konstaterar hon, och det är därför Hyresgästföreningen är så emot det.

– Men det blir två parallella system på hyresmarknaden. Ett med äldre bostäder med låga hyror och långa köer och ett med högre hyror i nya bostäder.

– Det är inte optimalt med två parallella system. Som ekonom skulle jag önska mig en gemensam fungerande marknad.

Hon skulle vilja att politikerna tog ett större grepp om hela bostadspolitiken på en gång för att lösa upp knutarna och minska bostadsbristen, inte bara en liten del som den här som nu är aktuell.

– Det här är bara en liten del. Jag skulle önska ett helhetsgrepp, då man också tittar på räntor och avdrag för bostäder. Hyresrätten är mindre gynnad än andra boendeformer, säger Cecilia Hermansson.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Fri hyressättning i nyproduktion

Enligt utredningens förslag ska fri hyressättning införas för nyproducerade lägenheter, det vill säga lägenheter som har färdigställts efter det att reformen genomförts.

Förslaget föreslås träda i kraft 1 juli 2022.

Utredningen förslår att hyresvärd och hyresgäst fritt få komma överens om hyrans storlek. Därefter ska hyran enbart få höjas en gång om året, med Konsumentprisindex, KPI. Om förändringar i lägenhetens och områdets attraktionskraft skett ska hyran få höjas mer.

Hyresgästen ska kunna begära att få hyran omprövad av hyresnämnden.

Källa: Regeringen

Ekonomi

Begagnade elbilar allt billigare

För få laddstolpar skrämmer en del elbilsköpare. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Begagnade elbilar blir allt billigare, samtidigt som begagnade bensinbilar blir dyrare.
– Sedan pandemins utbrott har vi sett sjunkande priser på elbilar, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på bilförmedlaren Kvdbil.

Priserna på begagnade bensinbilar har ökat med cirka 20 procent, enligt Kvdbils statistik.

Det hänger sannolikt samman med att efterfrågan på bilar har ökat under pandemin.

– Kollektivtrafiken vill ju fortfarande inte att vi åker med dem. Därför har många letat efter en pendlingsbil, säger Daniel Odsberg.

Pandemin har försvårat bilimporten. Det råder dessutom brist på halvledare till datorer, vilket saktar ner leveranserna.

Det borde betyda stigande priser på begagnade bilar. Och mycket riktigt, priserna på begagnade bilar har slagit rekord. Men samtidigt sjunker priserna på elbilar – tvärtom mot vad man skulle tro nu när hela bilmarknaden elektrifieras.

Flera orsaker

Det beror på flera saker, enligt Daniel Odsberg.

Även om elbilar blir allt vanligare på andrahandsmarknaden är volymerna fortfarande låga. Det gör priserna svårbedömda.

Elbilar är oftast dyrare. En tre år gammal Tesla Model S kostar mellan 600 000 och 800 000 kronor – klart mer än en bensinbil.

Samtidigt tänker en del bilkunder att de borde avvakta med att köpa elbil nu när tekniken utvecklas snabbt – kanske kan man köpa en ännu mer prisvärd begagnad bil om ett par år.

Eller en helt ny.

– Några nya elbilar börjar komma ner i till samma prisnivå som konventionella bränslebilar, säger Daniel Odsberg.

Laddstolpar

Många bilköpare väntar på att elbilarnas räckvidd ska öka och laddstolparna bli fler, eller köper en så kallad plug in-hybrid med både bensin- och elmotor.

Elbilar tappar dock inte i värde snabbare än bensin- eller dieselbilar.

– Nej, det är ungefär samma värdetapp som för bensinbilar. Men eftersom elbilen ofta har en högre prislapp kan den tappa mer i kronor räknat.

Jonas Fredén/TT

Elbilar följer inte med i prisutvecklingen. Arkivbild.
Elbilar följer inte med i prisutvecklingen. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

FAKTA

De 20 mest sålda elbilsmodellerna i år

1. Tesla Model S

2. Renault Zoe

3. Nissan LEAF

4. VW Golf

5. Tesla Model 3

6. BMW i3

7. Hyundai IONIQ

8. Renault Kangoo

9. Tesla Model X

10. Kia Niro

11. Nissan NV200

12. Audi e-tron

13. Hyundai Kona

14. Polestar 2

15. VW UP!

16. Skoda Citigo

17. Citroen C-Zero

18. Mercedes-Benz EQC

19. Smart ForTwo

20. Kia Soul

Källa: Kvdbil

Ekonomi

Fondavgifter sjunker

Svenskarnas fondsparande sköt i höjden under 2020. Enligt AMF:s fondrapport sjönk de genomsnittliga fondavgifterna på den svenska marknaden. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den totala genomsnittliga årliga avgiften på den svenska fondmarknaden sjunker. Under 2020 var snittavgiften 1,37 procent, vilket kan jämföras med 1,38 procent året före, enligt AMF:s årliga fondavgiftsrapport. Det är fjärde året i rad fondavgifterna sjunker och den lägsta avgiftsnivån på 14 år.

Snittavgiften för aktiefonder sjönk till 1,52 procent, från 1,55 procent och för blandfonder låg snittavgiften i fjol på 1,29 procent, jämfört med 1,31 procent året före.

Avgiften för räntefonder låg dock still på 0,96 procent.

"Generellt har avgifterna fortsatt kunnat pressas nedåt även under 2020 inte minst eftersom kloka sparare själva aktivt väljer bort dyra fonder", säger Per Wiklund, administrativ chef och vice vd på AMF Fonder, i en kommentar.

I en europeisk jämförelse står sig svenska fondavgifter väl. Endast Nederländerna har lägre fondavgifter när det gäller aktiefonder och blandfonder.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Ekonomi

Norwegian sparkar vd:n – efterträdare utsedd

Jacob Schram slutar som vd för Norwegian. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Norska flygbolaget Norwegians vd och koncernchef Jacob Schram har fått sparken. Nuvarande finanschefen tar över med omedelbar verkan.

Styrelsen fattade beslutet i fredags. Jacob Schram, Norwegians vd sedan 2019, får gå och hans efterträdare blir finanschefen Geir Karlsen.

"Jag är glad att Geir Karlsen har accepterat jobbet som vd för Norwegian på styrelsens begäran. Karlsen har framgångsrikt lett Norwegians rekonstruktion och har kompetensen, fokus, förtroendet och dedikationen som gör honom bäst lämpad för jobbet", säger Svein Harald Øygard, styrelseledamot i Norwegian, i ett pressmeddelande.

Geir Karlsens uppdrag blir nu att ställa om bolaget till att nå en hållbar lönsamhet, enligt Øygard.

Karlsen har varit Norwegians finanschef sedan april 2018 och fick under en period av några månader 2019 träda in som tillförordnad vd.

Jacob Schram har nio månaders uppsägningstid, enligt sitt avtal och kommer att stötta styrelsens arbete på heltid till den 31 mars 2022, enligt pressmeddelande. Han behåller sin nuvarande lön under perioden och får därefter ett avgångsvederlag som betalats ut på månadsbasis under 15 månader.

"Ett försök har gjorts av styrelsen att justera avgångsvederlaget för att reflektera utmaningar inom industrin men har inte lyckats nå en överenskommelse", skriver bolaget.

Norwegian har under en längre period, även före pandemin, haft en ansträngd finansiell situation. Under senare tid har bolaget genomgått en företagsrekonstruktion och har reducerat sin flygflotta kraftigt och fått ned sitt skuldberg.

Ekonomi

Volvo och Northvolt planerar jättefabrik

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson vill ha batterier av Northvolt. Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Ekonomi
Ekonomi

Volvo Cars och Northvolt planerar ett samarbete som ska förse biltillverkaren med batterier. Målet är en jättefabrik och en investering på 30 miljarder kronor, skriver Dagens industri. 2026 ska den stå klar, men var den ska ligga är ännu oklart.

Den nya fabriken, som ska vara samägd av de båda bolagen, planeras få en ungefär lika stor kapacitet som Northvolts Skellefteåfabrik. Årsproduktionen ska räcka till en halv miljon Volvobilar, enligt vd Håkan Samuelsson.

– Vi räknar med att det är vad vi behöver för Europa, säger Volvochefen till tidningen.

Ekonomi

Brant fall på Tokyobörsen

Tokyobörsen backade kraftigt i måndagshandeln. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Tokyobörsen inledde veckan med brant fall. Nikkei 225-index föll 3,3 procent och det bredare Topix-index sjönk 2,4 procent.

Wall Street avslutade förra veckan nedåt och det dystra börshumöret i Asien uppges vara en följd av Federal Reserves signaler om en mer restriktiv penningpolitik och en tidigare räntehöjning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL