Annons

Abortdömd kvinna fick lämna fängelset

Publicerad 8 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Demonstrationer i San Salvador mot de hårda straff som utdömts mot kvinnor som anklagats för att ha gjort abort. Arkivbild.
Demonstrationer i San Salvador mot de hårda straff som utdömts mot kvinnor som anklagats för att ha gjort abort. Arkivbild.Foto: Salvador Melendez/AP/TT

Klädd i vitt kunde den 28-åriga abortdömda Sara Rogel till slut lämna kvinnofängelset nära Zacatecoluca i El Salvador.

Där omfamnades hon av familjemedlemmar och sin advokat.

Annons

– Hon har berövats sin frihet i nära nio år genom ett straff vi anser utdömdes på orättvisa grunder, säger advokat Karla Vaquerano som arbetar för aborträttsgruppen ACDATEE.

Steget ut i friheten kunde tas efter att Rogels 30-åriga straff för grovt dråp omvandlats till ett tioårigt fängelsestraff – och den sista delen av straffet gjorts om till villkorligt. Fram till i oktober 2022, då straffet anses vara avtjänat, får Sara Rogel dock inte lämna landet och hon måste gå i terapi.

El Salvadors abortlagstiftning är bland den hårdaste i världen. Förbudet mot att avsluta en graviditet gäller även vid våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara.

Rogel var 20 år, student och gravid i åttonde månaden när hon togs till sjukhus av sin familj. De hade hittat henne medvetslös efter att hon halkat när hon tvättade kläder. När hon var på sjukhus greps hon, misstänkt för att ha gjort en abort.

Tina Magnergård Bjers/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons