Sport

Två spelare smittade – nu införs nya rutiner

Förbundskapten Janne Andersson var sammanbiten när landslagsledningen gav beskedet att Dejan Kulusevski testats positivt för covid-19 och missar EM-premiären. Kort senare konstaterades även Mattias Svanberg som smittad.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Det fick inte hända men nu står landslaget där, med smittan inne i truppen.
Dejan Kulusevski missar premiären mot Spanien på måndag. Förmodligen även Mattias Svanberg.
Med tanke på inkubationstiden finns risk att fler spelare drabbas – och nu införs en rad nya rutiner.
– Det är extremt olyckligt att vi fått in det, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

De två positivt testade spelarna hålls isolerade, Kulusevski i Stockholm, Svanberg på hotellet i Göteborg. Det medicinska teamet gör allt för att skademinimera och ringar in de spelare som umgåtts mest med den drabbade duon.

Efter ett krismöte på tisdagskvällen införs en rad nya rutiner i hopp om att mota smittan.

Det är illa nog att två spelare testat positivt och måste sättas i karantän. Med tanke på den låga vaccinationsnivån – bara två spelare har fått två doser, en har fått ett stick – och den varierande inkubationstiden är risken uppenbar att fler testas positivt framöver.

Oron för att bli smittad har slagit rot i en trupp som borde fokusera helt och hållet på det sportsliga med sex dagar till mötet med Spanien i Sevilla.

– Vi följer de spelarna extra noga och kommer att göra nya tester på dem om tre dagar. Skulle de ha blivit smittade nu så kommer det ändå inte visa sig förrän om några dagar. De kan heller inte föra smittan vidare förrän om några dagar, säger landslagsläkaren Anders Valentin om de spelare som rört sig kring Kulusevski.

Inget system är säkert

Landslaget säger sig ha följt Uefas så kallade protokoll till punkt och pricka och förhåller sig till Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Testningen är dessutom omfattande och blir än mer frekvent framöver.

Alla säkerhetssystem har sina luckor och svagheter.

Det kloka i att låta truppen skingras för att sedan återsamlas ifrågasätts nu.

Till skillnad från många andra EM-deltagande nationer samlades större delen av det svenska landslaget väldigt tidigt, redan den 24 maj i Båstad.

Efter landskampen mot Finland den 29 maj bröts lägret. Först i onsdags – den 3 juni – samlades hela truppen och gick in i den så kallade bubblan.

Ångrar inte ledigheten

Under de lediga dagarna stod det spelare och ledare fritt att umgås med sina familjer eller personer de vanligtvis träffar. Det var frihet under stort personligt ansvar.

– Det var inget konstigt. Det var ett beslut som vi noga hade övervägt, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Formellt hade landslaget inte tillgång till spelarna förrän den 1 juni. Han menar att det var ett starkt önskemål från flera klubbar att spelarna skulle få viss ledighet innan de gick in i en landslagsbubbla.

– Det gjorde att de fick några dagar ledigt, med förhållningsregler så klart. Det är ett beslut vi fortfarande känner är helt rätt, säger Pettersson.

Förbundskaptenen Janne Andersson:

– Ett alternativ hade kunnat vara att samla spelarna senare, men då kunde man också haft med sig något (smitta) in. Vi tror inte att det hade varit bra att spelare som suttit två veckor i karantän skulle gå rakt in i en ny bubbla.

Undvika större grupper, visats utomhus, hålla avstånd, var noga med handhygienen var några av rekommendationerna spelare och ledare hade att följa under ledigheten.

Frågades ut av läkarna

Men enligt Pettersson har landslagsledningen inte gjort någon grundlig uppföljning kring hur förhållningsreglerna följdes.

– De har hållit sig på sina hemmaplaner. Vi har inte gått in på detaljer, men de visste om att det fanns en liten, liten risk att något skulle kunna hända. Men hade vi inte samlats så tidigt som vi gjorde hade alla ändå varit hemma ett antal dagar tills vi samlades, säger Pettersson.

– När alla kom tillbaka från den här permissionen snabbtestade vi alla och jag och Jonas Werner (en av två läkare i truppen) ställde frågor vad de hade gjort och om de hade träffat någon smittad. Vi checkade av och fick intrycket att det skötts bra, säger Anders Valentin.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Landslagets nya rutiner

+ Dagliga snabbtester av spelarna samt utökat antal PCR-tester.

+ Alla teorigenomgångar kommer i fortsättningen att ske i mindre grupper och i största tillgängliga lokaler.

+ Behandlingar av spelare kommer att tidsbegränsas och i största möjliga mån ske utomhus.

+ Planerade gemensamma aktiviteter inomhus har ställts in.

+ Resandet tillsammans i buss kommer att minimeras.

+ Antalet spelare som får vistas i gym and andra lokaler inomhus samtidigt begränsas ytterligare.

Samtliga spelare i laget informerades om dessa förändringar under tisdagskvällen.

Källa: www.svenskfotboll.se

EM i fotboll 2021

Chockbeskeden: Kulusevski och Svanberg har covid-19

Dejan Kulesevski har testat positivt för covid-19.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Juventusstjärnan Dejan Kulusevski har testat positivt för covid-19. Han missar Sveriges EM-premiär mot Spanien nästa vecka.
– Det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger landslagsläkaren Anders Valentin.
Kort senare kom nästa chockbesked:
Även Mattias Svanberg har testat positivt.

Svanberg kom till den kollektiva träningen på Häckens träningsanläggning i Göteborg – men togs åt sidan innan träningen hann börja.

Han syntes prata med Valentin som sedan samtalade med förbundskaptenen Janne Andersson och presschefen Jakob Kakembo Andersson.

Valentin uttalar sig via via ett pressmeddelande skrivert av Kakembo Andersson:

"När samtliga testsvar inkommit har det visat sig att Mattias Svanberg har fått ett positivt test. Mattias kommer inte att träna med laget och isoleras nu på hotellet. Testet kommer att analyseras igen och kompletterande testning kommer att genomföras".

Dejan Kulusevski, som tidigare haft sjukdomen, blev smittad på nytt under ledigheten innan den svenska EM-truppen gick in i sin EM-bubbla i mitten av förra veckan, enligt läkaren Anders Valentin.

– Han har egentligen inte träffat några spelare, så det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger han på en presskonferens.

Redan i fredags fanns det frågetecken kring 21-åringen. Det första testet visade minimala spår av smittan. Han testades på nytt – och konstaterades då inte vara smittsam.

Gjorde reklamuppdrag

Efter landskampen mot Finland den 29 maj fick spelarna några dagar ledigt inför återsamlingen i mitten av förra veckan. Förhållningsreglerna var stränga: minimera kontakten med andra personer än de allra närmaste.

Ändå genomförde Dejan Kulusevski ett reklamuppdrag för ett dryckesmärke – något som lades upp på sociala medier.

Något landslagschefen Stefan Pettersson säger sig haft kännedom om.

– Jag har hört och sett det där och jag vet inte exakt hur det såg ut, men om det var en reklaminspelning utomhus så behöver inte det betyda att det är större risk för att bli smittad. Spelare har ett eget ansvar och det har de fått med sig, jag kan inte säga mer om det för jag vet inte hur det gick till, säger Pettersson.

Fler spelare testade

Enligt Anders Valentin har man identifierat fyra spelare som umgåtts närmare med den svenske anfallsstjärnan sedan landslagstruppen samlades i Stockholm den 3 juni.

– De som suttit och ätit med honom och varit nära honom i bussen. De personerna har inga symptom och några har en viss immunitet. De är testade i dag och vi får svar ganska snart. Men om de har blivit smittade har det sannolikt hänt i går, och då kommer det ge positivt utslag senare i veckan, säger Valentin.

Kulusevski kommer att isoleras i minst sju dagar och missar Sveriges EM-premiär mot Spanien i Sevilla den 14 juni.

– Vi kommer inte att ta in någon annan för Dejan, säger förbundskapten Janne Andersson.

Hur han hanterar Svanberg återstår att se.

Andersson såg tagen ut ut presskonferensen – och det var innan han kände till att även Svanberg smittats.

– Visst blir det en tankeställare när någon som har haft det får det igen. Man har känt att man gått lite säker och dessutom fått en spruta. Man blir också orolig för sin egen skull, säger Andersson som drabbades av pandemin i höstas.

På frågan hur övriga spelare reagerade på nyheten om Kulusevski, svarar Andersson.

– Klart att de blir fundersamma, jag ska inte säga oroliga, men undrar "Hur gör vi nu?"

"En vecka – minimum"

Sverige möter Slovakien i den andra gruppspelsmatchen i S:t Petersburg den 18 juni. När Dejan Kulusevski kan ansluta till EM-truppen är ännu oklart.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sju dagar ska man vara hemma, varav två utan symptom. Vi hoppas på ett kort, lindrigt förlopp. Men vi pratar en vecka – minimum, säger Valentin.

Under tisdagen blev det klart att det spanska landslaget kommer att vaccineras inför EM då spelaren Sergio Busquets tidigare testat positivt.

Henrik Skiöld/TT

Magnus Wilsson/TT

Mattias Svanberg, till höger, har även han testat positivt för covid-19. Här är han på väg till träningen tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf, men Svanberg togs snabbt åt sidan och isolerades på hotellet.
Mattias Svanberg, till höger, har även han testat positivt för covid-19. Här är han på väg till träningen tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf, men Svanberg togs snabbt åt sidan och isolerades på hotellet.
Foto: Erik Simander/TT

FAKTA

Fakta: Uefas coronaprotokoll

Om ett lag får ett bekräftat covidfall under fotbolls-EM isoleras den drabbade.

Det finns möjlighet att skjuta upp matcher upp till 48 timmar om laget har färre än 13 tillgängliga spelare för att kunna ta in ersättare. Men det gäller bara om spelarna strukits från 26-mannatruppen.

Om ett lag inte har möjlighet att genomföra matchen inom de 48 timmarna förlorar det drabbade laget matchen med 0-3.

Flera nationer har fått in coronasmitta i sina EM-trupper.

Skottland fick utelämna tre spelare i vänskapsmatchen mot Nederländerna i förra veckan sedan mittfältaren Jon Fleck bekräftats smittad. Fleck hålls isolerad och kan missa öppningsmatchen mot Tjeckien 14 juni.

Spaniens Sergio Busquets hålls också isolerad efter att ha testat positivt, vilket gjorde att U21-truppen får spela tisdagens EM-genrep mot Litauen. Barcelonamittfältaren ser inte ut att komma till spel mot Sverige i EM-premiären på måndag. Spanien har kallat upp fem nya spelare som ska träna på egen hand och vara redo om Busquets behöver ersättas.

Nederländernas målvakt Jasper Cillessen har också bekräftats smittad och blivit struken från EM-truppen.

EM i fotboll 2021

EM-truppen vaccineras inte: "Moraliskt svårt"

Landslagsläkaren Anders Valentin.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Anfallsstjärnan Dejan Kulusevski har smittats av corona inför fotbolls-EM.
En snabbvaccinering av hela truppen skulle inte hjälpa Sverige, menar landslagsläkaren Anders Valentin.
– Det tar ett par veckor att bygga upp skydd, säger han.

Sveriges premiärmotståndare Spanien meddelade under måndagen att mittfältsstjärnan Sergio Busquets bekräftats smittad och begärde därefter att hela truppen skulle snabbvaccineras.

Det är inget Sverige kommer att göra.

– Det tar ett par veckor att bygga upp skyddet så det är om man går väldigt långt i turneringen som det ger skydd, säger Anders Valentin.

Sverige har två spelare som är fullvaccinerade och en som fått en dos, enligt Valentin.

– Det är några till med antikroppar. Totalt har en tredjedel av truppen någon form av skydd, säger Valentin.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) meddelade nyligen att man säkrat doser genom ett vaccinavtal som förhandlats fram mellan den internationella motsvarigheten, IOK, och läkemedelstillverkaren Pfizer. Något som gör att de svenska OS-idrottarna kommer att erbjudas vaccin inför OS i Tokyo senare i sommar.

Men inför fotbolls-EM har det inte funnits några möjligheter att vaccinera landslagsspelare på det sättet.

– Uefa har inte tagit in någon vaccin och vi har ingen möjlighet att göra det på egen hand, säger Valentin.

Landslagsläkaren vill inte lägga skulden på Uefa när det gäller den uteblivna vaccineringen.

– Det kan bli lite moraliskt svårt. Jag tycker att det är bra att gamla och sjuka går före.

Emil Forsberg/TT

Sport

”Målet är att ha tre lag bakom oss”

Johan Persson.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Hyfsad utdelning poängmässigt – men mer att ge spelmässigt. Så summerar IFK-tränaren Johan Persson en vårsäsongen.
– Det känns ändå positivt att vi är ungefär där vi ska om man tittar på poängen och ändå känner att vi kan få ut mer av vårt spel, säger Persson.

IFK möter Sölvesborg borta på lördagen i första seriematchen efter uppehållet. Och det var ett välkommet uppehåll för gulsvart.

– Verkligen. Vi har matchat ganska hårt, vi fick spela ”maximala” nio matcher. Vi repade oss i sista matchen mot Berga (0–0 borta), men innan dess var det lite stumt några matcher. Så det var riktigt välbehövligt med lite uppehåll, säger Persson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Livefotboll Hässleholms IF

Se matchen: Hässleholms IF – Räppe GOIF

Sport
Hässleholm
Livefotboll
PREMIUM

Hässleholms IF tar emot Räppe i en match på Österås. Avspark den 31 juli klockan 15. Missa den inte!

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Sju chanser – då kan medaljtorkan brytas

Stavhopparen Armand Duplantis är Sveriges största guldhopp i Tokyo. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport En vecka in på OS väntar Sverige fortfarande på första medaljen.
Men lugn – det kan fortfarande bli blågult medaljjubel i Tokyo.
Här är sju bra chanser.

1. Armand Duplantis, friidrott – stavhopp

Sverige har förmodligen aldrig haft en större guldfavorit i ett sommar-OS. Trycket på Duplantis blev inte mindre när hans främsta konkurrent Sam Kendricks, USA, testade positivt för coronaviruset och ströks från OS. Nu utmanas världsrekordhållaren framför allt av Renaud Lavillenie. Den franske veteranen skadade dock foten tidigare i sommar och formen är osäker.

Då avgörs det: Final 3 augusti.

2. Daniel Ståhl, friidrott – diskus

Nästan lika stor guldfavorit som Duplantis. Ståhl är regerande världsmästare och har vunnit alla tävlingar utom en den här säsongen. Han är den enda i världen som kastat över 71 meter i år (71,40). Imponerade i kvalet där han bara behövde ett kast för att gå till final (66,12).

Då avgörs det: Final 31 juli.

3. Damlandslaget i fotboll

Sverige stormar fram genom turneringen. Premiärkrossen (3–0) mot USA – som inte hade förlorade på 44 matcher – blev starten på en resa som kan sluta med första mästerskapsguldet. Nu väntar Tony Gustavssons Australien i semifinalen på måndag.

Då avgörs det: Bronsmatch 5 augusti, final 6 augusti.

4. Josefin Olsson, segling – laser radial

18:e i London. Sexa i Rio. Räcker det hela vägen till medalj i Tokyo? Josefin Olsson har i alla fall skaffat sig ett bra utgångsläge. Svenskan ligger trea inför söndagens medaljrace och har en teoretisk chans att gå förbi ledande danskan Anne-Marie Rindom.

Då avgörs det: Medaljrace 1 augusti.

5. Alex Norén, golf

Två 67-rundor har gett Norén slagläge – och chans till en ny svensk OS-medalj i golf efter Henrik Stensons silver i Rio. Med två rundor kvar ligger han preliminärt delad trea, tre slag efter ledande amerikanen Xander Schauffele. Bara en bogey på 36 hål tyder på stabilt spel. Men kan han plocka fram det lilla extra som krävs för medalj?

5. Herrlandslaget i handboll

Först tre knappa segrar mot Bahrain, Japan och Portugal. Sedan förlusten mot Egypten. Nej, handbollsherrarna har inte sett ut som blivande medaljörer i OS. Men det är för tidigt att räkna ut ett lag med matchvinnare som Andreas Palicka och Hampus Wanne – och som spelade VM-final så sent som i januari.

Då avgörs det: Final och bronsmatch 7 augusti

6. Sofia Mattsson, brottning - 53 kg

Mattsson svarade för en av de stora svenska bragderna i Rio när hon tog OS-brons med ett skadat knä. Sedan dess har hon blivit mamma och gjort en nysatsning. Bronset från Brasilien ger Mattsson ett lugnt inför hennes fjärde OS.

– Om jag inte hade haft den (medaljen) hade jag varit mer nervös och mer stressad, sade hon till OS egen hemsida efter kvalet i juni.

Då avgörs det: Final och bronsmatch 6 augusti.

7. Sarah Sjöström, simning - 50 meter fritt

Sista individuella chansen för Sjöström i Tokyo. I finalerna på 100 meter fjäril och 100 meter fritt hade hon inte kraft att utmana de allra bästa. Den detroniserade simdrottningen är inte helt tillbaka efter armbågsskadan i vintras. Lämnar hon Japan med en medalj är det en bragd.

Då avgörs det: Final 1 augusti.

Petter Nilsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

OS i Tokyo 2021

Rapinoe: "Ni kan inte vara förvånade"

Samantha Mewis firas efter sitt mål. USA är klart för semifinal.
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT
Sport
Sport USA har rest sig efter stjärnsmällen mot Sverige i OS-premiären och spelar semifinal mot Kanada på måndag. Men det krävdes straffar för att avgöra kvartsfinalen mot Nederländerna.
– Ni kan inte vara förvånade, kom igen. Det här är de vi är, säger stjärnan Megan Rapinoe.

Alyssa Naeher blev stor matchhjälte för amerikanskorna och räddade två nederländska straffar i straffläggningen.

Det blev upp till Megan Rapinoe att avgöra. Hon sköt sin straff rakt upp i högra krysset och jublet kunde bryta ut – USA var vidare.

Stjärnsmällen mot Sverige är glömd.

– Ni kan inte vara förvånade, kom igen. Det här är de vi är. Det är slutspel, du kliver antingen på ett flyg i morgon eller åker till Kashima. Vi vill bara ge allt där ute, säger Rapinoe.

– Det här laget ger aldrig upp, inte ens när vi spelar som skit, spelar bra eller mitt emellan. Vi kommer fortfarande att gå ut och ge det allt vi kan.

Finalrepris från VM

Efteråt fick hon frågan hur hon kunde behålla kylan.

– Avslöja mina hemligheter? Inte en chans. Nej, jag försöker bara vara lugn. Jag säger alltid till mig själv att det värsta som kan hända är att du förlorar. Jag menar, du kan förlora OS för hela ditt land, säger hon med ett skratt.

Kvartsfinalen var en repris på VM-finalen 2019 som USA då vann. Den gången var segern odiskutabel, 2–0. Den här gången blev det mycket jämnare.

Och det kunde ha slutat med en annan segrare. Med tio minuter kvar av ordinarie speltid hade Nederländerna chansen att avgöra matchen vid ställningen 2–2.

Hyllar målvakten

Kelly O'Hara fällde Lineth Beerensteyn, men den amerikanska målvakten Alyssa Naeher räddade Lieke Martens straff.

– Alyssa räddade två för oss, det tar bort en massa press på skyttarna. Att hon räddar den första var enormt. Och hennes straffräddning under matchen räddade oss, säger matchvinnaren om målvakten.

– Hon är ingen person av många ord, speciellt inte till er (media), hon kommer nog aldrig säga något till er. Men hon har varit enorm för oss.

Det stod 2–2 efter ordinarie tid och efter en mållös förlängning gick matchen till straffavgörande.

– Jag vet inte vem som uppfann det här. Straffläggning, det är ett grymt sätt att avsluta en match, säger Rapinoe.

USA möter Kanada i semifinalen. Vinnaren tar sig an segraren mellan Sverige och Australien i finalen.

Mikael Forsell/TT

OS i Tokyo 2021

Linn Blohm: Kan bli nya "Axnér Girls"

Sverige har vunnit två matcher stort och spelat en oavgjort hittills under OS, mycket tack vare Linn Blohms prestationer från sexmeterslinjen.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Sport
Sport Linn Blohm har imponerat under OS i Tokyo.
Mittsexan började spela handboll efter att ha sett "Bengan Boys" på tv – men först fick hon tjata på föräldrarna.
Nu hoppas hon att damlandslagets framgång ska inspirera andra. Och kanske, kanske är man på väg mot ett "Axnér Girls".

De svenska handbollsdamerna har kul tillsammans, det märks. I varje intervju spelarna gör nämner någon oftast sammanhållningen, spelglädjen och stämningen i truppen.

I OS i Tokyo har det blivit segrar mot Spanien och ROK (Ryska olympiska komitténs lag) och en oavgjord match mot Frankrike. Ett facit som imponerar sett till vilka förväntningar som ställdes på laget före spelen.

Ett OS är speciellt, det vet den svenska mittsexan Linn Blohm. Hon gör sitt nionde mästerskap och andra OS.

Tjatade i ett år

Men det var långt ifrån självklart att handbollen skulle bli förstahandsvalet för den slitstarka 29-åringen. Både mamma och pappa var mer inne på andra sporter, särskilt fotboll och hockey.

– Jag spelade fotboll och allt möjligt innan. Sedan tjatade jag på mamma och pappa i typ ett år. Därefter hittade de en handbollsklubb i närheten, så då fick jag börja.

Anledningen till tjatet var att då tioåriga Linn Blohm hade slagit på tv:n och hittat – "Bengan Boys". Hon minns inte om det var någon specifik match, men troligen dök hon på det framgångsrika herrlandslaget under ett mästerskap, och rimligen då runt 2002 när de svenska herrarna bärgade EM-guldet i Globen på hemmaplan.

Linn Blohm var fast.

– Det var faktiskt så, och jag tyckte att det såg så kul ut. Och det gick ju så bra för dem. Samtidigt var det gemenskapen och det här lite fysiska.

Ska ha roligt

Filosofin under "Bengan Boys" tid, som dominerade världshandbollen under decennier, var att laget skulle ha roligt, det skulle vara kul att spela och träna med landslaget, samtidigt som höga krav skulle ställas på spelarna för att nå en ytterligare nivå.

I en intervju med Radiosporten har "Bengan", eller Bengt Johansson, som förbundskaptenen egentligen heter, sagt att landslaget hade för tråkigt före honom. Precis som på en arbetsplats ska det inte bara vara arbete, arbete, arbete utan människorna ska också få ett mervärde av att samlas.

Kanske är det inte konstigt att damlandslaget har kul med tanke på resultaten hittills i Tokyo. Förbundskapten Tomas Axnér öser beröm i still med "karriärens prestation" över någon spelare efter nästan varje match. När Linn Blohm lite skämtsamt får frågan om damerna har påbörjat en resa mot ett "Axnér Girls" så svarar hon:

– Haha, ja det vet man aldrig. Kanske.

– Som det ser ut just nu, så ser det ut som det. Vi har verkligen fått ihop det.

Inspirera andra

TT: Varför har ni fått ihop det?

– Jag vet inte, men med tanke på mästerskapet senast (EM 2020 där svenskorna slutade sist i sin mellanrunda) så bytte vi väldigt mycket och det var väldigt mycket nytt alltihop, man visste inte riktigt hur vi skulle spela. Men efter mästerskapet i december så har man bara känt att vi tagit steg framåt, hela tiden.

Blohm fortsätter:

– Och nu under sommaren har vi lagt väldigt mycket vikt på det här med oss, och Axnér har varit ganska tydlig vilka han vill ska spela ihop. Så vi har fått chansen och tiden, jag har spelat mycket med Emma (Lindqvist), Jamina (Roberts) och Carin (Strömberg) till exempel.

Framgångarna för "Bengan Boys" ledde till att Linn Blohm började med handboll. Nu hoppas hon att skyltfönstret som ett OS innebär ska få unga tjejer och killar att göra detsamma.

– Vi som håller på med handboll hoppas ju på att sporten ska bli större och att fler får upp ögonen och börjar. Så kan vi inspirera genom att göra bra prestationer, så vore det jättekul.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Linn Blohm

Född: 20 maj 1992

Position: Mittsex

Längd: 180 centimeter

A-landslagsdebut: 2011 (mot Norge)

A-landskamper/Mål: 116/316

Sport

Göingarnas talang i UEM-trupp

Sport
ORIENTERING FK Göingarnas Albin Weiden är uttagen till ungdoms-EM i Litauen. UEM avgörs 20-22 augusti och det blir Weidens debut i landslagssammanhang.

Förra helgen var det uttagningstester till UEM och JVM i Karlskrona och då imponerade Albin Weiden. Han blev femma på långdistansen och det gav honom en biljett till UEM.

Långdistans, stafett och sprint är det som väntar under tre intensiva dagar i Litauen. Truppen består av åtta löpare och två reserver.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL