Annons

Antalet döda i trafiken kanske aldrig så få

Publicerad 8 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Trafikanter vid Oslo Plads i Köpenhamn. Arkivbild.
Trafikanter vid Oslo Plads i Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix/TT

De danska vägarna har troligen aldrig varit så säkra som 2020. Pandemin har inneburit att trafikolyckorna föll till nivåer som inte skådats på åtminstone 100 år.

163 människor miste livet och 2 751 skadades i trafiken i Danmark under förra året, enligt Vejdirektoratet. Myndigheten skriver att antalet döda är det lägsta sedan samlad statistik började föras på 1930-talet.

– 2020 har gett oss en unik inblick i vad som händer om vi markant skär ned på behovet och möjligheten att förflytta oss, säger transportminister Benny Engelbrecht (S) enligt Vejdirektoratets pressmeddelande.

Annons

Danmark har haft hårdare nedstängningar än Sverige, och att det är de som ligger bakom märks tydligt. Till exempel sjönk antalet skadade och omkomna cyklister relativt lite, 7 procent, eftersom cyklandet påverkades mindre än bilåkandet.

Totalt föll antalet skador och dödsfall med 13 procent under 2020 jämfört med åren före.

I absoluta tal är det vanligast att råka ut för en olycka för den som sitter i bil, 39 procent av alla skadade och döda åkte bil. Men relativt sett är det som vanligt i särklass farligast att färdas på motorcykel. Bara en halv procent av all tid danskarna var i trafiken under 2020 tillbringades på motorcykel – men den trafiken stod för 8 procent av alla olycksfall.

Henrik Samuelsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons