Kultur och nöje

Billy Joel sätter tonen för lastbilsturnén

Musikalartisterna Michael Jansson, Sara Lehmann och Oscar Pierrou Lindén repeterar tillsammans med regissören Johanna Hybinette (längst ner till höger) inför Malmö Operas lastbilsturné.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Scen En clown, en mästertjuv och en gamer fastnar i en hiss. Där inleds den konserteater som Malmö Opera på en lastbil bjuder på i sommar. Allt med utgångspunkt i Billy Joels musik. – Det är så klockrent med Billy Joel, det finns så otroligt mycket berättelser kring karaktärer i hans musik, säger Sarah Lehmann som spelar gamern Laura.

Med ett tiotal stopp runt om i Skåne och premiär i Staffanstorp på lördag 12 juni bjuder Malmö opera på en lastbil på ett annorlunda koncept denna sommar när man tar sig an den danska konserteatertraditionen.

– Det är lite som en förenklad variant av en fullskalig musikal. Man skalar bort och skalar ner och fokusera på musiken men har ändå en röd tråd i berättelsen, beskriver föreställningens regissör Johanna Hybinette som skapat föreställningen tillsammans med de tre musikalartister som står på lastbilsscenen - Oscar Pierrou Lindén, Sara Lehmann och Michael Jansson.

Repar i lokstallarna

Kvartetten repar just nu för fullt tillsammans med föreställningens tre musiker - kapellmästaren Johan Bergman på piano, Magdalena Entell på kontrabas och Thomas Blixt på slagverk - på lastbilen som står uppställd vid de gamla lokstallarna i Malmö. Det är inte första gången Johanna Hybinette och de tre musikalartisterna gör lastbilsturnén men tidigare gånger har det handlat om musikaliska föreställningar med utgångspunkt i artisternas egna liv.

– Att gå från att utforska något självbiografiskt till att skriva en fiktiv historia blev ett stort kliv, beskriver Oscar Pierrou Lindén. Vi började med musiken och jag vet inte hur många artister vi gick igenom. Det kändes som vi satt på Spotify dygnet runt.

– Till slut kom Oscar och Micke på Billy Joel och så här i efterhand känns det väldigt klockrent, säger Sara Lehmann. Det finns otroligt mycket berättelser runt karaktärer i hans musik och han är inte heller superkänd genom sitt namn.

– Man känner mer igen låtarna och Billy Joel har skrivit enormt mycket hits. Men vi har nog hittat vår egen ton, konstaterar Michael Jansson

– Kapellmästaren Johan Bergman har verkligen gjort superfina arrangemang. Varje solodel har han arrangerat för att förhöja karaktären, säger Sara Lehmann.

Hur byggde ni historien?

– Det gick åt mycket kaffe, säger Johanna Hybinette med ett skratt. Vi började med att se var vi skulle placera den och kom på att en hiss vore roligt efter den här pandemin, att det blir ett riktigt klaustrofobiskt möte. Tre människor träffas där av en slump och blir fast med varandra.

– Vi hade väl en grundidé av det där mötet där människor tvingas vara tillsammans och där vi kunde leka med förutfattade meningar och fördomar, säger Sara Lehmann.

Karaktärer från Billy Joels låtar

Personerna som fastnat i hissen är alla tre karaktärer tagna från Billy Joels låtar.

– Jag är Victor, en cirkusclown som lever ett ensamt och dystert liv i sorg efter en familj som försvunnit, beskriver Michael Jansson.

– Och jag är mästertjuven James som precis gjort sin livs största stöt och bara ska knalla ut och ha det bra och så stannar hissen och det blir verkligen panik, berättar Oscar Pierrou Lindén. Jag är också ensam och har en trasig familjehistoria.

– Det är väl den röda tråden, att vi alla är ensamma, sammanfattar Sara Lehmann. Min karaktär är en gamer som heter Laura och hon är fast i det förflutna, i ett förhållande som hon inte ser är över. Tidigt i historien får hon ett sms som gör att det blir en jäkla fart och på med päls och klackar och in i hissen.

Michael Jansson, Sara Lehmann, Johanna Hybinette och Oscar Pierrou Lindén i lastbilsscenens hiss.
Foto: Gunilla Wedding

Hur har det varit att jobba med en teaterkonsert?

– Vi är alla vana vi ett annat berättande, att fördjupa och investera känslor så det har varit väldigt utvecklande att skala ner för att gå till grunden i berättandet. Och vi låter absolut musiken tala, säger Sara Lehman.

– Det är också intressant att vi var ute efter ett trångt utrymme och att hela lastbilen är trång, både för oss och för musikerna, säger Johanna Hybinette.

– Det är också ganska svårt att spela på ett lastbilsflak mitt på dagen eller eftermiddagen, fortsätter Michael Jansson. Vi kan inte jobba med ljus eller den typen av magi utan musiken får driva allt,

– Sedan kan vi väl avslöja att vi har en fjärde spökskådespelare med också. Vår hissdam Roberta som har Marianne Mörcks röst, lägger Johanna Hybinette till.

Vilken är favoritlåten att sjunga?

- Det är nog New York state of mind, den har blivit väldigt bra, säger Oscar Pierrou Lindén.

– Johan har skrivit den så snyggt med våra röster tillsammans, håller Sara Lehman med.

– Sedan kommer förstås en riktig megamix bonanza i slutet, med alla hits, fortsätter Oscar Pierrou Lindén nöjt.

Testas ofta

Under både skrivarbetet och repetitionerna har det rått strikta pandemiregler.

– När vi skrev var vi i en egen bubbla och hade skrivarstuga hemma hos Oscar, berättar Johanna Hybinette. Och nu under repetitionerna testas vi var 48:e timme. I och med det kan vi repa fullt ut. Men i ärlighetens namn visste vi inte förrän 1 juni om vi skulle få spela live. Vi har verkligen hungrat efter att få komma ut och spela för publik och nu känns det faktiskt som om vår bransch äntligen börjar bubbla igen.

– Man känner verkligen att nu är vi tillbaka, nu händer det, håller Oscar Pierrou Lindén.

Lastbilsföreställningen spelas till och med 3 juli. Efter det blir det en kort ledighet för det tre musikalartisterna som alla har roller i höstens stora musikal på Malmö opera - Sound of music. Michael Jansson spelar kapten Georg von Trapp, Sara Lehmann Baronessan Elsa Schraeder och Oscar Pierrou Lindén lilla Rolf Gruber.

– Det ska bli helt fantastiskt för förhoppningsvis får vi i alla fall ha en ganska bra storlek på publiken då. Sist vi tre spelade tillsammans var förra hösten i Funny girl för 50 personer och med livestreaming, säger Sara Lehmann.

FAKTA

Turnédatum för Malmö opera på en lastbil:

12/6: Citygross, Staffanstorp

13/6: Ica Supermarket parkeringen, Kävlinge

17/6: Centralskolans skolgård, Perstorp

19/6: Lilla teatern, Återvändsgränd, Eslöv

22/6: Forum parkeringen, Örkelljunga

23/6: Dansrotundans parkering, Lomma

24/6: Ystads teater, parkeringen

30/6: Stortorget, Svedala

1/7: Sjöängen, Osby

2/6: Stadsparkens musikpaviljong, Trelleborg

3/7: Stenkrossens innergård, Lund

Mer information på Malmö operas hemsida.

Kultur och nöje

Hurula släpper album och ger sig ut på turné

Hurula släpper livealbum och ger sig ut på turné i Norden nästa år. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den kritikerrosade artisten Hurula släpper livealbum och ger sig ut på turné i vinter.
"Jag tycker musik borde vara något som studsar runt i luften tillsammans med andra människor", skriver artisten i ett inlägg på sin Facebooksida.
PREMIUM

Robert Hurula, som de senaste tre åren tagit hem "Årets rock" på Grammisgalan, släpper nytt livealbum, skriver artisten i ett inlägg på sin Facebooksida på måndagen:

"Under den senaste tiden där konserter inte kunnat existera så som dom borde så har jag märkt att jag börjat lyssna mer och mer på liveskivor. Så nu i takt med att man hoppas på att musik kan börja leva igen så vill jag släppa denna skiva som ett slags dokument över en kväll innan allt detta."

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Spielbergs bolag ska göra film åt Netflix

Regissören Steven Spielberg. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Strömningstjänsten Netflix och filmskaparen Steven Spielbergs bolag, Amblin Partners, har skrivit avtal om flera filmer kommande år och det är möjligt att Spielberg själv kan komma att regissera några av dem, rapporterar Reuters.

I ett uttalande säger Spielberg att efter diskussioner med Netflix ser man en "otrolig möjlighet att berätta nya historier tillsammans och nå publiken på nya sätt".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Atomic Swing tillbaka med EP och turné

Den svenska popgruppen Atomic Swing. Arkivbild från 1997.
Foto: Jan Collsiöö
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det svenska 90-talsbandet Atomic Swing släpper i augusti EP:n Sing Back the Light, deras första på 15 år. I samband med albumsläppet ger sig bandet även ut på en sommarturné med åtta spelstopp och final på Tivoli i Köpenhamn.

Bandet bildades 1992 och släppte året därpå genombrottsskivan ”A Car Crash in the Blue”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Linton blir ny operachef i Danmark

Elisabeth Linton blir ny operachef i Köpenhamn. Pressbild.
Foto: Camilla Winther
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den svenska operaregissören och dramaturgen Elisabeth Linton blir ny operachef på den danska nationalscenen Det kongelige teater i Köpenhamn. Det uppger Sveriges Radio P4.

Linton är i dag chefsdramaturg på Malmö Opera men bor i Köpenhamn. Hon har också regisserat flera uppsättningar, däribland "La bohème", på Det kongelige teater som är nationalscen för opera men också för teater, balett och orkester. Linton tar över efter brittiske John Fulljames.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sabina Ddumba släpper album

Sabina Ddumba. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Artisten Sabina Ddumba har gett ut ett nytt album. Skivan heter "The forgotten ones" och med sina nya låtar har hon bestämt sig för att följa sin egen väg och att inte tänka så mycket på andra, förklarar hon i ett pressmeddelande.

"Det har varit mer influenser från det jag lyssnar på själv och var jag kommer ifrån. Innan har jag velat göra musik för alla, från mormor till barnbarn. Det spelar inte lika stor roll längre, nu vill jag göra musik som jag och mina kompisar skulle lyssna på", säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Kultur och nöje

Syskonen Wainwright till Malmö

Rufus Wainwright och Martha Wainwright
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Malmö
Konsert Syskonen Rufus Wainwright och Martha Wainwrigth gästar Malmö live den 13 och 14 augusti med konserten Mother – inspirerad av deras mamma, musikern Kate McGarrigle.

På repertoaren står klassiska låtar om moderskap som de framför tillsammans med pianisten Laurence Bekk-Day. Bland annat får publiken höra Gounods ”Ave Maria”, Freddie Mercurys ”Bohemian Rhapsody” och John Lennons ”Mother”.

– Nu öppnar vi äntligen upp Malmö live konserthus igen, och vi kunde inte gjort det på något bättre sätt än med Rufus Wainwright och Martha Wainwright. Vi har velat få hit dessa artister länge, så därför känns det underbart att vi lyckats, kommenterar Karin Karlsson som är programchef på Malmö live konserthus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bob Hund spelar på KB

Bob Hund med sångaren och textförfattaren Thomas Öberg i förgrunden.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Konsert Vad vore ett år utan en Bob Hund-konsert? Förmodligen inget vanligt år. I december gör bandet en Malmöspelning.

Det är ingen hemlighet att Bob Hund älskar livespelningar och älskar att turnera. Efter Bob Hund-musikalen som spelas i höst på Helsingborgs stadsteater, satsar bandet på tre spelningar i vecka 48, varav ett av stoppen är på Kulturbolaget i Malmö, den 2 december.

Biljetter släpps tisdagen den 22 juni klockan 10.00.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Elisabeth Linton ny operachef i Köpenhamn

Kvinna i vit skjorta.
Foto: Camilla Winther
Kultur och nöje
Scen Elisabeth Linton blir ny operachef på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Linton har sedan 2017 varit chefsregissör och dramaturg på Malmö opera och har där regisserat uppsättningar som Skuggspel, Gåvan, Snödrottningen, Matilda the Musical och Orfeus i underjorden.

Nu väntar nya utmaningar i Köpenhamn. Den 1 augusti 2022 tar hon över efter nuvarande operachefen John Fulljames, vars kontrakt då löper ut. De inleder dock redan i sommar ett samarbete för att se över den kommande repertoaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL