Annons

Fler äldre nätshoppar illegala läkemedel

Fler äldre svenskar har börjat köpa olagliga läkemedel på nätet. Det är en av slutsatserna efter en insats i slutet av maj som ledde till beslag av 15 000 tabletter i Sverige.
Publicerad 8 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Illegala läkemedel i beslag. Arkivbild från Arlanda 2015 i samband med den årliga internationella operationen Pangea.
Illegala läkemedel i beslag. Arkivbild från Arlanda 2015 i samband med den årliga internationella operationen Pangea.Foto: Tullverket

"Att köpa och använda receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att behandlingseffekten uteblir", varnar Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Att fler äldre väljer att på egen hand köpa in läkemedel via nätet i stället för att besöka läkare och få recept tror hon beror på den snabba digitaliseringen bland äldre under pandemin.

Annons

Den internationella operationen Pangea har genomförts i 92 länder. Från svensk sida deltog Läkemedelsverket, Tullverket och polisen.

I Sverige gjordes cirka 150 beslag, varav de flesta bestod av mindre mängder narkotikaklassade tabletter samt dopnings- och potensmedel. Utöver de 15 000 tabletterna hittades även ett antal kilo vitt pulver som inte är färdiganalyserat.

Interpols preliminära sammanställning av operationen visar att handeln med olagliga läkemedel har ökat. Den sker både via webbsidor och i sociala medier och utöver läkemedel omfattade den även produkter som kan relateras till covid-19.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons