GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler än 20 gripna i syd efter internationellt samarbete

Som en följd av ”Trojan Shield” har 155 personer frihetsberövats i Sverige. Mellan 20 och 30 av dem har gripits inom polisregion Syd där man också beslagtagit ett halvt ton narkotika.
Skåne • Publicerad 8 juni 2021 • Uppdaterad torsdag 12:46
Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i region Syd.
Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i region Syd.
Foto: Pressbild och TT

Sedan de krypterade chatt-apparna Encrochat och Sky ECC knäckts av polisen fylldes tomrummet för de kriminella i behov av ett ”säkert” kommunikationsverktyg av appen Anom. Vad de kriminella inte visste var att den var skapad av FBI, Federala utredningsbyrån i USA, och att polisen hela tiden kunde avlyssna deras kommunikation.

I ett samarbete mellan bland andra Europol, Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning, och FBI har omkring 800 personer kunnat gripas i 100 länder. 155 av dem greps i insatser som rör svenska förundersökningar varav 70 bara i måndagsmorgonens koordinerade räder. Inom Europol är det Sverige och Nederländerna som lett arbetet med operationen som gått under namnet ”Trojan Shield”. Man bedömer att ett tiotal planerade mord har förhindrats i Sverige på grund av insatsen.

Plattformen Anom har haft omkring 12 000 användarkonton och svensk polis har haft tillgång till cirka 1 600 av dem. Totalt bedömer FBI att fler än 27 miljoner meddelanden har skickats via Anom av över 200 kriminella nätverk mellan oktober 2019 och juni 2021.

I Polisregion Syd, där Skåne ingår, har det skett ingripanden – husrannsakningar, gripanden och stora narkotikabeslag, inom tre av fem polisområden och totalt har mellan 20 och 30 personer frihetsberövats. Man har också gjort beslag av vapen och vad man beskriver som mycket stora mängder narkotika.

Inte bara storstäderna

Vilka tre polisområden det rör sig om vill inte Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i region Syd, gå in på.

– Men det handlar inte bara om storstäderna, säger han.

Insatsen har pågått sedan i höstas och de aktuella ingripandena har skett dels under måndagens gryningsräder och dels i samband med andra insatser under våren. Totalt har man beslagtagit ett halvt ton narkotika.

Nu är själva underrättelseoperationen under avslutande.

– Nu är förundersökningarna under uppstart eller inledda, beroende på om man grep dem nu eller tidigare. Sedan kommer vi [på underrättelseenheten, reds.anm], precis som vi gjorde med Encrochat, se vilka lärdomar vi kan dra. Med den kom det en öppen rapport, ”Lärdomar från Encrochat”, där en av lärdomarna var att det smugglas in mycket mer narkotika än vad någon har kunnat uppskatta.

Har nått högt

Mats Karlsson beskriver det internationella samarbetet som en avgörande faktor för att öka polisens förmåga att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten.

– Den är gränslös både i sitt agerande och till sin vistelseort, säger han.

Hur stort skulle du säga att det här slaget är för den grova organiserade brottsligheten?

– Det är ett bra fortsatt slag som började med Encrochat där vi kan signalera till dem: ”Tro inte att ni är säkra bara för att ni använder den här typen av kommunikation”. Det är också ett slag där vi hoppas lyckas lagföra ett antal tongivande aktörer som vi har svårt att komma åt annars eftersom de håller sig långt borta från det smutsiga hantverket.

Hur högt upp i hierarkin har ni nått?

– Det är svårt att säga förrän domslut har kommit men vi tycker oss ha nått rätt så högt upp. Det är viktiga slag som har utdelats.

Först var det Encrochat som knäcktes och nu är det den här appen som känns som Encrochat 2.0. Kommer det att fortsätta så här?

– Vi vet att kriminella har god anpassningsförmåga, samtidigt har de blivit mer globaliserade och då måste de även kommunicera på ett annat sätt än vad de gjorde innan och det innebär risker för dem. Kan vi då vara där, att vi får bättre förutsättningar av svenska lagstiftningen eller att vi fortsätter att använda andra länders förmåga, så kan vi nå dem.

Vad är det för lagstiftning du efterlyser?

– Det är en fortsättning på det vi påbörjat, med hemlig dataavläsning och hemlig rumsavlyssning. Det är en sådan enkel sak som att kunna läsa av registreringsskyltar, som danskarna kan. Där är en enorm underrättelsepotential i att kunna kartlägga hur de rör sig med fordon. Det känsliga i det är när människor är underrättelsemisstänkta men inte brottsmisstänkta i vanlig mening. Det är svåra juridiska avgöranden.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.