Annons

Givan föreslås som förstaminister i Nordirland

Publicerad 8 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Parlamentarikern och DUP-medlemmen Paul Givan föreslås bli förstaminister i Nordirland.
Parlamentarikern och DUP-medlemmen Paul Givan föreslås bli förstaminister i Nordirland.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Nordirlands unionistparti, brittisktrogna DUP, föreslår socialkonservativa Paul Givan som ny försteminister efter avgående Arlene Foster.

39-årige Givan står den nye DUP-ledaren Edwin Poots nära. För att inta posten som försteminister måste han dock säkra stöd från Nordirlands näst största parti, irländska vänsternationalistiska Sinn Féin.

Annons

Inför förhandlingarna har Sinn Féin sagt att DUP måste ta steg mot lagstiftning som stärker det irländska språkets ställning. När Given var samhällsminister 2016-17 minskade han budgeten för sådana språkinitiativ.

Poots och troligen även Givan ersätter nu 50-åriga Foster som suttit på båda posterna sedan 2015. När hon tillträdde var hon den första kvinnliga förstaministern och den yngsta någonsin på båda posterna.

Tina Magnergård Bjers/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons