Annons

Halva Colonials lösesumma återtagen

Publicerad 8 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
USA:s biträdande justitieminister Lisa Monaco. Arkivbild.
USA:s biträdande justitieminister Lisa Monaco. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

USA:s justitiedepartement säger att man har kunnat återfå ungefär hälften av den lösesumma som betalades när oljeledningen Colonial Pipelines i början av maj drabbades av en cyberattack.

Attacken ledde till sex dagars leveransavbrott för USA:s största oljeledning med bensinbrist och höjda drivmedelspriser som följd.

Annons

De skyldiga till den så kallade ransom ware-attacken påstås tillhöra gruppen Darkside, som hävdar att de inte hade något annat syfte med attacken än att tjäna pengar.

– I dag gav vi Darkside en dos av deras egen medicin, säger biträdande justitieminister Lisa Monaco.

Justitiedepartementet säger att FBI kunde spåra lösesumman – 75 bitcoin, då motsvarande över 36 miljoner kronor – genom flera anonyma överföringar. Till slut kunde man beslagta en kryptovalutaplånbok med 63,7 bitcoin, nu motsvarande omkring 19 miljoner kronor på grund av bitcoins värdenedgång den senaste månaden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons