Annons

Livstidsdom mot "slaktaren i Bosnien" står fast

Publicerad 8 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En väggmålning av den krigsbrottsdömde bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladic i belgrad i Serbien. Arkivbild.
En väggmålning av den krigsbrottsdömde bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladic i belgrad i Serbien. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Livstidsdomen mot den bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladic, även kallad "slaktaren i Bosnien", ligger fast. Det står klart sedan FN:s krigsförbrytartribunal i Haag sagt sitt om Mladics överklagan, som lämnades in för tre år sedan.

Ratko Mladic dömdes 2017 för krigsförbrytelser begångna av bosnienserbiska styrkor mot bosniaker och bosnienkroater under Bosnienkriget 1992–1995. Han fälldes bland annat för folkmordet i Srebrenica, då omkring 8 000 bosniakiska pojkar och män kallblodigt mördades i det värsta krigsbrottet i Europa sedan andra världskriget.

Annons

Domare i Haag har beskrivit det inträffade som "bland det mest avskyvärda" som gjorts mot mänskligheten. Åklagare har, med anledning av överklagan, uppmanat domstolen att upprätthålla domen.

78-årige Mladic har själv hävdat att han var "utvald av ödet" att skydda sitt folk.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons