Sport

Han har en nyckelroll i svenska smittkaoset

Dale Reese har en nyckelroll i den omfattande covid-19-testandet av spelare och ledare inför och under EM. Arkivbild
Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Det är en fin titel, men Dale Reese hade helst sluppit allt den för med sig.
Som medical liaison officer för fotbollslandslaget hamnar de omfattande coronatesterna på hans bord.
– Vi måste alltid ta testerna på regelbundna tider och någon måste organisera det hela. Det är min uppgift, säger han.

Medical liaison officer ligger rätt och lätt på den 66-årige amerikanens tunga. En svensk översättning hamnar någonstans vid medicinsk kontaktperson.

På tal om titlar, Reese är även idrottsskadeterapeut och medicinsk koordinator och en nyckelperson i det finmaskiga skyddsnät som omger landslagstruppen.

När landslaget slöt sig och gick in i sin bubbla i och med lägret i Stockholm är allt kring pandemin prioriterat. Ändå lyckades smittan ta sig in och härja i truppen med mindre än en vecka till EM-premiären mot Spanien i Sevilla.

Både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg är konstaterad smittade och hålls isolerade.

6-7 timmar per testtillfälle

Det europeiska fotbollsförbundet ställer långtgående krav på de deltagande nationerna. Ingen släpps in i den så kallade "röda zonen" utan dokumentation som visar ett färskt och negativ testresultat.

– Jag koordinerar med alla tester med Uefa och ser till att från det att testerna tagits ges certifikat så att spelarna kan delta i matcherna. Det gäller även ledare. För att komma in i den "röda zonen" måste vi visa pass och certifikat, säger Reese.

TT: Hur mycket tid lägger du på det här?

– Jag skulle tippa att det rör sig om 6-7 timmar per testtillfälle. Dessutom ska jag se till att alla är på rätt plats och att allting godkänts. Nu inför och under mästerskapet testas truppen var fjärde dag. Det är för att vi ska komma in i länderna vi åker till.

Sköter även dopningsarbetet

På Dale Reeses lott ligger även att han sköter dopningskontrollen. Det innebär att han sköter inrapporteringen till Uefa whereabouts om var spelarna befinner sig och ser till att de spelare som kallas till dopningskontroll infinner sig.

– Efter varje match testas två spelare. Vi vet aldrig vilka det blir och det är lite pyssel med det.

Inför samlingen i Stockholm rehabiliteringstränade Filip Helander utanför truppen, i mittbackens fall i Malmö.

– Då måste jag uppge för Uefa var han befinner sig en timma om dagen. Det innebär att Uefa får en adress och ett klockslag. Skulle han inte vara där då, får han en prick, men först ringer de mig och jag har en timma på mig att se till att han är på plats.

Enligt Dale Reese är dagens spelare mycket väl medvetna om vilka regler som gäller. Försiktigheten kring vilka mediciner som tas är stor.

– Det är en utmaning, men vi pratar hela tiden med spelarna och de tar inget vi inte har godkänt. Jag har bara varit med om att det hänt en gång att en spelare tagit något otillåtet. Det var en nässprej, spelaren frågade mig om den var okej. Det var den inte och spelaren fick inte spela matchen, säger han.

Ser HIF som ny utmaning

Reese kom till Sverige redan som 18-årig utbytesstudent 1973 och har varit verksam i en rad klubbar. Efter totalt 18 år i IFK Norrköping sade han upp sig i mars förra året, men stannade kvar säsongen ut på grund av pandemin.

Nu är han inne på ett nytt äventyr. Han och frun Ksenija har köpt hus i Gunnarstorp utanför Bjuv och Helsingborgs IF är ny arbetsgivare.

– Det påminde mig om när jag kom till Norrköping. De ville tillbaka till allsvenskan, låg i superettan och ville komma upp i fysisk form. Vi gav det två år, men redan efter ett nåddes allsvenskan och sedan kom Janne Andersson och så blev det som det blev.

– Jag har alltid gillat västkusten också.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Dale Reese

Född: 11 maj 1955 i East Palestine, Ohio, USA.

Familj: Frun Ksenija.

Yrke: Idrottsskadeterapeut.

Klubbuppdrag och anställningar i Sverige: Drott (1978–79), IFK Göteborg (1980–86), Örgryte (1986–87), Svenska fotbollslandslaget (1986–90, 2016–), IFK Norrköping (1998–2000, 2002, 2004–2006, 2010–2020), AIK (2001). Helsingborgs IF (2021–).

Aktuell: Landslagets allt-i-allo. Medicinsk koordinator, skadeterapeut, sköter covid-19- och dopningsrelaterade uppgifter.

Sport

Vaccin-reaktioner i spansk politik

Diego Llorente i Leedströjan. Arkivbild.
Foto: Michael Regan/AP/TT
Sport
Sport Med fem dagar kvar till EM-premiären mot Sverige, som också har ett coronautbrott i sitt fotbollslandslag, har den spanska förbundskaptenen Luis Enrique byggt upp en parallell trupp med 17 reserver. Samtidigt har den spanska regeringen bestämt att landslaget ska vaccineras med Pfizer, något som väcker reaktioner inom spansk politik.

Den 27-årige mittbacken Diego Llorente blev på tisdagen den andra spelaren i Spaniens EM-trupp att testa positivt för covid-19, meddelar det spanska fotbollsförbundet. Lagkaptenen Sergio Busquets testades positivt efter landskampen mot Portugal i förra veckan och hela laget har varit isolerat sedan dess.

Llorente har efter det positiva testet fått lämna landslagssamlingen, precis som Busquets.

Vaccineras med Pfizer

Spaniens hälsoministerium har beslutat att truppen ska vaccineras med Pfizers vaccin, som behöver två doser. Janssens vaccin var länge ett alternativ då det bara behövs en dos, det uteslöts dock eftersom spelarna inte är i det rekommenderade åldersspannet för det vaccinet.

Men att vaccinera landslaget är inget som alla spanska politiker ställer sig bakom. Tidigare beslut har varit att inte vaccinera truppen, men har ändrats efter covidutbrotten de senaste dagarna. Enligt tidningen Marca säger en talesperson för katalanska En Comu Podem att man borde prioritera viktigare yrken före spelarna i fotbollslandslaget som hon beskriver som "elva män som sparkar på en boll".

Parallell trupp

Ytterligare elva spelare kallats till samlingen av förbundskapten Luis Enrique. Det är nu 17 spelare i en parallell bubbla i Madrid, utifall ett större utbrott skulle sprida sig i den primära truppen. Enrique säger enligt spanska AS att han kommer att vänta så länge som möjligt med att besluta huruvida han ska ersätta de smittade spelarna helt.

På tisdagen stod det klart att även premiärmotståndaren Sverige drabbats av ett coronautbrott i spelartruppen då Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg konstaterats smittade och isolerats.

Fotbolls-EM inleds på fredag med mötet Turkiet–Italien i Rom. Spanien startar EM med matchen mot Sverige i Sevilla på måndag.

Rättad: I en tidigare version av den här texten användes en bild på en person som inte är Diego Llorente.

Sport

Två spelare smittade – nu införs nya rutiner

Förbundskapten Janne Andersson var sammanbiten när landslagsledningen gav beskedet att Dejan Kulusevski testats positivt för covid-19 och missar EM-premiären. Kort senare konstaterades även Mattias Svanberg som smittad.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Det fick inte hända men nu står landslaget där, med smittan inne i truppen.
Dejan Kulusevski missar premiären mot Spanien på måndag. Förmodligen även Mattias Svanberg.
Med tanke på inkubationstiden finns risk att fler spelare drabbas – och nu införs en rad nya rutiner.
– Det är extremt olyckligt att vi fått in det, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

De två positivt testade spelarna hålls isolerade, Kulusevski i Stockholm, Svanberg på hotellet i Göteborg. Det medicinska teamet gör allt för att skademinimera och ringar in de spelare som umgåtts mest med den drabbade duon.

Efter ett krismöte på tisdagskvällen införs en rad nya rutiner i hopp om att mota smittan.

Det är illa nog att två spelare testat positivt och måste sättas i karantän. Med tanke på den låga vaccinationsnivån – bara två spelare har fått två doser, en har fått ett stick – och den varierande inkubationstiden är risken uppenbar att fler testas positivt framöver.

Oron för att bli smittad har slagit rot i en trupp som borde fokusera helt och hållet på det sportsliga med sex dagar till mötet med Spanien i Sevilla.

– Vi följer de spelarna extra noga och kommer att göra nya tester på dem om tre dagar. Skulle de ha blivit smittade nu så kommer det ändå inte visa sig förrän om några dagar. De kan heller inte föra smittan vidare förrän om några dagar, säger landslagsläkaren Anders Valentin om de spelare som rört sig kring Kulusevski.

Inget system är säkert

Landslaget säger sig ha följt Uefas så kallade protokoll till punkt och pricka och förhåller sig till Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Testningen är dessutom omfattande och blir än mer frekvent framöver.

Alla säkerhetssystem har sina luckor och svagheter.

Det kloka i att låta truppen skingras för att sedan återsamlas ifrågasätts nu.

Till skillnad från många andra EM-deltagande nationer samlades större delen av det svenska landslaget väldigt tidigt, redan den 24 maj i Båstad.

Efter landskampen mot Finland den 29 maj bröts lägret. Först i onsdags – den 3 juni – samlades hela truppen och gick in i den så kallade bubblan.

Ångrar inte ledigheten

Under de lediga dagarna stod det spelare och ledare fritt att umgås med sina familjer eller personer de vanligtvis träffar. Det var frihet under stort personligt ansvar.

– Det var inget konstigt. Det var ett beslut som vi noga hade övervägt, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Formellt hade landslaget inte tillgång till spelarna förrän den 1 juni. Han menar att det var ett starkt önskemål från flera klubbar att spelarna skulle få viss ledighet innan de gick in i en landslagsbubbla.

– Det gjorde att de fick några dagar ledigt, med förhållningsregler så klart. Det är ett beslut vi fortfarande känner är helt rätt, säger Pettersson.

Förbundskaptenen Janne Andersson:

– Ett alternativ hade kunnat vara att samla spelarna senare, men då kunde man också haft med sig något (smitta) in. Vi tror inte att det hade varit bra att spelare som suttit två veckor i karantän skulle gå rakt in i en ny bubbla.

Undvika större grupper, visats utomhus, hålla avstånd, var noga med handhygienen var några av rekommendationerna spelare och ledare hade att följa under ledigheten.

Frågades ut av läkarna

Men enligt Pettersson har landslagsledningen inte gjort någon grundlig uppföljning kring hur förhållningsreglerna följdes.

– De har hållit sig på sina hemmaplaner. Vi har inte gått in på detaljer, men de visste om att det fanns en liten, liten risk att något skulle kunna hända. Men hade vi inte samlats så tidigt som vi gjorde hade alla ändå varit hemma ett antal dagar tills vi samlades, säger Pettersson.

– När alla kom tillbaka från den här permissionen snabbtestade vi alla och jag och Jonas Werner (en av två läkare i truppen) ställde frågor vad de hade gjort och om de hade träffat någon smittad. Vi checkade av och fick intrycket att det skötts bra, säger Anders Valentin.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Landslagets nya rutiner

+ Dagliga snabbtester av spelarna samt utökat antal PCR-tester.

+ Alla teorigenomgångar kommer i fortsättningen att ske i mindre grupper och i största tillgängliga lokaler.

+ Behandlingar av spelare kommer att tidsbegränsas och i största möjliga mån ske utomhus.

+ Planerade gemensamma aktiviteter inomhus har ställts in.

+ Resandet tillsammans i buss kommer att minimeras.

+ Antalet spelare som får vistas i gym and andra lokaler inomhus samtidigt begränsas ytterligare.

Samtliga spelare i laget informerades om dessa förändringar under tisdagskvällen.

Källa: www.svenskfotboll.se

EM i fotboll 2021

Chockbeskeden: Kulusevski och Svanberg har covid-19

Dejan Kulesevski har testat positivt för covid-19.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Juventusstjärnan Dejan Kulusevski har testat positivt för covid-19. Han missar Sveriges EM-premiär mot Spanien nästa vecka.
– Det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger landslagsläkaren Anders Valentin.
Kort senare kom nästa chockbesked:
Även Mattias Svanberg har testat positivt.

Svanberg kom till den kollektiva träningen på Häckens träningsanläggning i Göteborg – men togs åt sidan innan träningen hann börja.

Han syntes prata med Valentin som sedan samtalade med förbundskaptenen Janne Andersson och presschefen Jakob Kakembo Andersson.

Valentin uttalar sig via via ett pressmeddelande skrivert av Kakembo Andersson:

"När samtliga testsvar inkommit har det visat sig att Mattias Svanberg har fått ett positivt test. Mattias kommer inte att träna med laget och isoleras nu på hotellet. Testet kommer att analyseras igen och kompletterande testning kommer att genomföras".

Dejan Kulusevski, som tidigare haft sjukdomen, blev smittad på nytt under ledigheten innan den svenska EM-truppen gick in i sin EM-bubbla i mitten av förra veckan, enligt läkaren Anders Valentin.

– Han har egentligen inte träffat några spelare, så det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger han på en presskonferens.

Redan i fredags fanns det frågetecken kring 21-åringen. Det första testet visade minimala spår av smittan. Han testades på nytt – och konstaterades då inte vara smittsam.

Gjorde reklamuppdrag

Efter landskampen mot Finland den 29 maj fick spelarna några dagar ledigt inför återsamlingen i mitten av förra veckan. Förhållningsreglerna var stränga: minimera kontakten med andra personer än de allra närmaste.

Ändå genomförde Dejan Kulusevski ett reklamuppdrag för ett dryckesmärke – något som lades upp på sociala medier.

Något landslagschefen Stefan Pettersson säger sig haft kännedom om.

– Jag har hört och sett det där och jag vet inte exakt hur det såg ut, men om det var en reklaminspelning utomhus så behöver inte det betyda att det är större risk för att bli smittad. Spelare har ett eget ansvar och det har de fått med sig, jag kan inte säga mer om det för jag vet inte hur det gick till, säger Pettersson.

Fler spelare testade

Enligt Anders Valentin har man identifierat fyra spelare som umgåtts närmare med den svenske anfallsstjärnan sedan landslagstruppen samlades i Stockholm den 3 juni.

– De som suttit och ätit med honom och varit nära honom i bussen. De personerna har inga symptom och några har en viss immunitet. De är testade i dag och vi får svar ganska snart. Men om de har blivit smittade har det sannolikt hänt i går, och då kommer det ge positivt utslag senare i veckan, säger Valentin.

Kulusevski kommer att isoleras i minst sju dagar och missar Sveriges EM-premiär mot Spanien i Sevilla den 14 juni.

– Vi kommer inte att ta in någon annan för Dejan, säger förbundskapten Janne Andersson.

Hur han hanterar Svanberg återstår att se.

Andersson såg tagen ut ut presskonferensen – och det var innan han kände till att även Svanberg smittats.

– Visst blir det en tankeställare när någon som har haft det får det igen. Man har känt att man gått lite säker och dessutom fått en spruta. Man blir också orolig för sin egen skull, säger Andersson som drabbades av pandemin i höstas.

På frågan hur övriga spelare reagerade på nyheten om Kulusevski, svarar Andersson.

– Klart att de blir fundersamma, jag ska inte säga oroliga, men undrar "Hur gör vi nu?"

"En vecka – minimum"

Sverige möter Slovakien i den andra gruppspelsmatchen i S:t Petersburg den 18 juni. När Dejan Kulusevski kan ansluta till EM-truppen är ännu oklart.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sju dagar ska man vara hemma, varav två utan symptom. Vi hoppas på ett kort, lindrigt förlopp. Men vi pratar en vecka – minimum, säger Valentin.

Under tisdagen blev det klart att det spanska landslaget kommer att vaccineras inför EM då spelaren Sergio Busquets tidigare testat positivt.

Henrik Skiöld/TT

Magnus Wilsson/TT

Mattias Svanberg, till höger, har även han testat positivt för covid-19. Här är han på väg till träningen tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf, men Svanberg togs snabbt åt sidan och isolerades på hotellet.
Mattias Svanberg, till höger, har även han testat positivt för covid-19. Här är han på väg till träningen tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf, men Svanberg togs snabbt åt sidan och isolerades på hotellet.
Foto: Erik Simander/TT

FAKTA

Fakta: Uefas coronaprotokoll

Om ett lag får ett bekräftat covidfall under fotbolls-EM isoleras den drabbade.

Det finns möjlighet att skjuta upp matcher upp till 48 timmar om laget har färre än 13 tillgängliga spelare för att kunna ta in ersättare. Men det gäller bara om spelarna strukits från 26-mannatruppen.

Om ett lag inte har möjlighet att genomföra matchen inom de 48 timmarna förlorar det drabbade laget matchen med 0-3.

Flera nationer har fått in coronasmitta i sina EM-trupper.

Skottland fick utelämna tre spelare i vänskapsmatchen mot Nederländerna i förra veckan sedan mittfältaren Jon Fleck bekräftats smittad. Fleck hålls isolerad och kan missa öppningsmatchen mot Tjeckien 14 juni.

Spaniens Sergio Busquets hålls också isolerad efter att ha testat positivt, vilket gjorde att U21-truppen får spela tisdagens EM-genrep mot Litauen. Barcelonamittfältaren ser inte ut att komma till spel mot Sverige i EM-premiären på måndag. Spanien har kallat upp fem nya spelare som ska träna på egen hand och vara redo om Busquets behöver ersättas.

Nederländernas målvakt Jasper Cillessen har också bekräftats smittad och blivit struken från EM-truppen.

EM i fotboll 2021

EM-truppen vaccineras inte: "Moraliskt svårt"

Landslagsläkaren Anders Valentin.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Anfallsstjärnan Dejan Kulusevski har smittats av corona inför fotbolls-EM.
En snabbvaccinering av hela truppen skulle inte hjälpa Sverige, menar landslagsläkaren Anders Valentin.
– Det tar ett par veckor att bygga upp skydd, säger han.

Sveriges premiärmotståndare Spanien meddelade under måndagen att mittfältsstjärnan Sergio Busquets bekräftats smittad och begärde därefter att hela truppen skulle snabbvaccineras.

Det är inget Sverige kommer att göra.

– Det tar ett par veckor att bygga upp skyddet så det är om man går väldigt långt i turneringen som det ger skydd, säger Anders Valentin.

Sverige har två spelare som är fullvaccinerade och en som fått en dos, enligt Valentin.

– Det är några till med antikroppar. Totalt har en tredjedel av truppen någon form av skydd, säger Valentin.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) meddelade nyligen att man säkrat doser genom ett vaccinavtal som förhandlats fram mellan den internationella motsvarigheten, IOK, och läkemedelstillverkaren Pfizer. Något som gör att de svenska OS-idrottarna kommer att erbjudas vaccin inför OS i Tokyo senare i sommar.

Men inför fotbolls-EM har det inte funnits några möjligheter att vaccinera landslagsspelare på det sättet.

– Uefa har inte tagit in någon vaccin och vi har ingen möjlighet att göra det på egen hand, säger Valentin.

Landslagsläkaren vill inte lägga skulden på Uefa när det gäller den uteblivna vaccineringen.

– Det kan bli lite moraliskt svårt. Jag tycker att det är bra att gamla och sjuka går före.

Emil Forsberg/TT

Sport

Stenson missar OS efter flopp i US Open

Henrik Stenson hamnade nere i bunkern vid det sjätte hålet under den första rundan av US Open i torsdags.
Foto: Gregory Bull/AP/TT
Sport
Sport Henrik Stenson misslyckades med att ta sig vidare i US Open och missar därmed sommarens OS.

Den svenska silvermedaljören från sommarspelen i Rio de Janeiro 2016 gick de två första rundorna på svårspelade Torrey Pines i San Diego på totalt tio slag över par – och hamnar i slutet av startfältet, långt från topp 60 som är det som krävs för att få spela de två avslutande rundorna.

Efter den första rundan låg Stenson fem slag över par, på delad 106-plats. En enorm upphämtning hade krävts för att klara cutten och ha chans på en bra slutplacering. Men stjärnspelet uteblev och i stället blev det ännu en runda på fem över par, med sex bogeys och en birdie på hål 18.

För att knipa OS-platsen hade golfstjärnan varit tvungen att ta en framskjuten placering i US Open, för att på så sätt klättra på rankningslistan.

– Jag skulle i alla fall gissa att han måste komma topp 20, sade Katarina Vangdal, förbundskapten på svenska golfförbundet, till TT inför den andra rundan.

Det betyder att det med största sannolikhet blir Henrik Norlander och Alex Norén som får åka till OS i Tokyo för Sveriges räkning. Stenson är rankad 149 i världen och har jagat landsmannen Henrik Norlander som finns 15 placeringar före. Alex Norén är rankad 94:a och ligger klart bäst till av svenskarna.

Susanna Persson Öste/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Kommer nya iPhone 13 att vinna över skeptiska företagare?

www.mariacasino.se

Apple tog världen med storm 2007 med lanseringen av iPhone, som kallades "en iPod med mobilanslutning och internet" Den första iPhone-versionen följdes av ett flertal framgångsrika modeller som fortfarande är populära i dag.

Vi kan dock inte påstå att hela världen är övertygad när det gäller iPhone, då en stor del av befolkningen världen över fortfarande fortfarande Android-smartphones, till exempel Apples största konkurrent Samsung. Efter den enorma framgången med iPhone 12-serien säger ryktena att en ny iPhone 13 dock är på gång.

Varje gång Apple arbetar inför lanseringen av en ny iPhone-modell är världen fylld av spekulationer om den nya telefonens funktioner och teknik. Smartphone-användare världen över håller öronen öppna för nyheterna, och alla undrar om den nya iPhone kommer att kunna övertyga även skeptikerna till telefonen.

Den har tillräckligt snabb internet för att du ska kunna slå vem som helst i onlinespel

Om du älskar att spela onlinespel och vinna har du ytterligare en anledning att älska den nya iPhone. Den ska vara otroligt snabb med helt överlägsen internethastighet, vilket är perfekt för dig som gillar onlinespel.

Vi är många som säkert kan relatera till hur vi har fastnat eller hur vår telefon har hängt sig när vi spelar spel online på olika underhållningssajter. En av orsakerna till detta är internethastigheten hos telefonen, och det kan vara frustrerande. Med ökad hastighet och en bättre telefon har du en ökad möjlighet att vinna, eftersom du har fördelen av en snabbare och bättre anslutning. Nu kan du definitivt njuta av fördelarna med snabbt internet genom att öppna dina favoritunderhållningssajter, till exempel mariacasino.se, njuta av spel, dela dina erfarenheter och inte ens komma ihåg hur komplicerat det var på din gamla telefon.

Det ryktas också att telefonen ska ha 5G-kapacitet för användare över hela världen. För närvarande har iPhone 12 5G-internet, men det är bara tillgängligt för användare som bor i USA. 5G blir dock mer populärt världen över, även i Sverige. Det har därför spekulerats om att Apple kan komma att göra detta mer allmänt tillgängligt i nästa modell, så oavsett var du befinner dig kan du förvänta dig mobila internethastigheter på en iPhone som slår allt du sett tidigare!

Displayen är tydligare - bra för onlinespel

Den nya displyen sägs integrera ProMotion-skärmteknik. ProMotion-tekniken gör skärmen ännu tydligare än den redan är. Även om kritiker har påpekat att en ProMotion-skärm belastar batteriet ytterligare, blir det enkelt att fixa om Apple använder LTPO-teknik i kombination med ProMotion-skärmen!

Ny kamerateknik

För närvarande har den dyraste iPhone 12-versionen, iPhone 12 Pro Max, tre kameror i kombination med LiDAR (Light Detection and Ranging). Fans har dock spekulerat att iPhone 13 kommer att ha fyra kameror och LiDAR-teknik. Även om detta rykte anses av de flesta skeptiker vara osannolikt, antas det att Apple kommer att förbättra vidvinkelkamerorna och utvidga ProRAW-funktionen till alla modeller av iPhone 13, inte bara Pro-modellerna.

Ändringar i utformningen

Enligt rykten kan Apple komma att introducera nya iPhone-färger, bland annat brons och en matt svart färg. Dessutom har man förbättrat den vattenresistenta tekniken och till och med gått så långt som att ta bort laddningsporten och ersätta den med trådlös laddning.

Viktigast att ta med sig

Den nya iPhone 13 kommer troligen att väcka intresse inte bara hos hardcore-fans utan även hos skeptiker. Kamerafunktionerna, den snabba internethastigheten och den trådlösa laddningstekniken kan kanske få en del Android-användare att byta sida.

Sport

Sverige föll mot Spanien: "Otroligt stolt"

Frida Eldebrink stod för åtta poäng mot Spanien – men Sverige förlorade klart.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Sverige hade inte en chans mot Spanien i basket-EM.
Regerande mästaren vann med klara 76–55 – men svenskorna tar med sig en stark andra halvlek till sista gruppspelsmatchen.
– Jag är otroligt stolt över tjejerna att vi vinner andra halvlek mot Spanien, säger Frida Eldebrink till TT.

Spanien körde över Blågult under första halvlek och gick in i pausvilan med en ledning på 30 poäng (47–17), men svenskorna lyfte sig och putsade siffrorna under sista 20 minuterna. Segermarginalen landade slutligen på 21 poäng.

– Spanien är ett väldigt, väldigt bra lag. Självklart är jag missnöjd med min egen och lagets insats i första halvlek, men jag tycker att vi gör en väldigt bra andra halvlek, säger Frida Eldebrink.

Sverige hade vind i ryggen efter den viktiga segern mot Slovakien (74–57) under torsdagen men någon skräll mot Spanien, rankade trea i världen, blev det inte.

Spanjorskorna var fokuserade och revanschsugna efter premiärförlusten mot Belarus och Sverige kunde inte stå emot stormen – redan efter första perioden stod det 21–9 till Spanien på hemmaplan i Valencia och överkörningen fortsatte under hela första halvlek.

"Otroligt stolt"

Tvillingarna Frida och Elin Eldebrink spelade en nyckelroll i den första matchen, men Spanien hade gjort sin läxa och stängde av duon på ett effektivt sätt.

– Vi visste att det skulle bli lite så att både jag och Elin skulle få hård markering eftersom mycket går genom oss i anfall, säger Frida Eldebrink.

I andra halvlek blev det något av en scenförändring när Sverige lyckades stänga igen bättre defensivt samtidigt som framförallt Frida Eldebrink, Ellen Nyström och Nathalie Fontaine blev farligare i offensiv riktning. Det gjorde att Sverige trots allt vann andra halvlek (38–29) och höll nere siffrorna.

– Att vi vågar och att alla spelar med självförtroende, det är det viktigaste från andra halvlek, säger Frida Eldebrink.

– Jag är otroligt stolt över tjejerna att vi vinner andra halvlek mot Spanien, det får vi ta med oss.

"Annan matchbild"

Efter att Slovakien överraskande besegrat Belarus tidigare under fredagen har grupp A förvandlats till ett riktigt getingbo. Samtliga lag har vunnit och förlorat en match vardera och står på tre poäng. Gruppvinnaren går direkt till kvartsfinal, medan tvåan och trean får spela åttondelsfinal.

Den sista gruppspelsmatchen mot Belarus kan således bli avgörande för svensk del. Men även vid förlust har Blågult chans att ta sig vidare. Om Spanien samtidigt slår Slovakien plockar Sverige tredjeplatsen i kraft av bättre inbördes möten mot slovakiskorna.

– Det blir en jättetuff match, men det blir en annan matchbild, kanske lite mer likt den mot Slovakien, säger Eldebrink.

Ola Palmström/TT

FAKTA

Fakta: Så går basket-EM vidare

20 juni: Sverige-Belarus

Övriga grupper: Grupp B: Montenegro, Serbien, Italien och Grekland (Valencia). Grupp C: Bosnien-Hercegovina, Slovenien, Turkiet, Belgien (Strasbourg). Grupp D: Frankrike, Ryssland, Tjeckien, Kroatien (Strasbourg).

Gruppvinnaren går vidare direkt till kvartsfinal, medan tvåan och trean går till åttondelsfinal.

Sveriges trupp: Binta Drammeh, Elin Eldebrink, Frida Eldebrink, Matilda Ekh, Nathalie Fontaine, Paulina Hersler, Emma Johansson, Klara Lundquist, Kalis Loyd, Allis Nyström, Ellen Nyström, Stephanie Visscher.

EM i fotboll 2021

Skrällpoäng för Skottland i brittiska derbyt

Det blev 0–0 mellan Skottland och England.
Foto: Justin Tallis/AP/TT
Sport
Sport Det blev ett oväntat kryss i kvällens brittiska derby mellan Skottland och England. 0–0 betyder att slutspelshoppet fortfarande lever för bägge lag.
– Det är viktigt att hålla fast vid den här känslan, säger Skottlands Andy Robertson efter matchen.

Det är världens mest spelade landskamp, rivaliteten mellan England och Skottland vet nästan inga gränser. På läktarna turades klackarna om att sjunga medan regnet öste ner på Wembley. Mer brittiskt kan det knappast bli.

England radade upp chanser i inledningen av första halvlek men ingen av dem hittade nätet. Matchtempot sänktes en aning och Skottland hittade in i matchen. Efter en halvtimmes spel var Stephen O'Donnell nära att ge gästerna ledningen, men Jordan Pickford fick händerna på bollen och räddade.

Jämn match

Den jämna matchbilden fortsatte och i halvtid stod det alltjämt 0–0.

Den andra halvleken började precis som den första, mycket engelskt bollinnehav. Ytorna blev större men matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka. Englands höga press nötte på de uppenbart tröttare skotska spelarna, men målen uteblev. De 2 500 tillresta skotska supportrarna var inte missnöjda med en mållös match och stod upp och sjöng i bänkraderna på Wembley för att stötta sitt lag hela vägen till 90 plus två minuter.

– Vi hade de stora chanserna. Stundtals höll vi bollen otroligt bra, frustrerade dem och en annan kväll hade vi kanske vunnit. En poäng håller oss vid liv och det är viktigt att hålla fast vid den här känslan, säger Skottlands lagkapten Andy Robertson efter matchen.

"Inte vår bästa match"

Efter matchen var det tydligt vilka vinnarna i den oavgjorda matchen var när samma supportrar jublande viftade med blå flaggor med vita kryss.

– Det var inte vår bästa match. Vi vill vinna gruppen. Det är en poäng – inte vad vi önskade, men vi är ett steg närmare slutspel, säger Harry Kane till ITV.

0–0 betyder att England missar att säkra en plats i åttondelen redan nu, men med fyra poäng är chansen fortfarande stor. Skottland står på en poäng och matchen mot Kroatien på tisdag lär bli en het tillställning, där båda lagen spelar för sin överlevnad i turneringen. England möter Tjeckien samtidigt.

Chansen finns fortfarande att både England och Skottland tar sig vidare, samtidigt som Wales också ser ut att få spela åttondel. Mer brittiskt än så kan det knappast bli.

Linnéa Engholm/TT

FAKTA

Fakta: Detta särskiljer lagen

Om två eller fler lag har samma antal poäng när gruppspelet är färdigspelat gäller följande för särskiljning:

+ Flest antal erhållna poäng i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Målskillnad i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Flest gjorda mål i matcher mellan de aktuella lagen.

Om det fortfarande inte går att särskilja lag efter denna modell gäller följande:

+ Målskillnad i alla gruppmatcher.

+ Flest antal gjorda mål i alla gruppmatcher.

+ Flest antal segrar i alla gruppmatcher.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

Om två lag – med samma poäng, samma antal gjorda mål och insläppta mål – spelar mot varandra i den sista gruppspelsmatchen och lagen inte går att skilja åt efter den sista matchen tillgrips straffläggning.

Detta avgör vilka lag som blir de fyra bästa treorna (av sex lag) och därmed går vidare till åttondelsfinal:

+ Flest antal poäng.

+ Bäst målskillnad.

+ Flest antal gjorda mål.

+ Flest antal segrar.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

Sport

Tre tunga poäng – Zenthio segerskytt

Niclas Lindeqvist hyllade sina spelare.
Foto: Robert Rolf
Sport
FOTBOLL IFK Osby tog tre tunga poäng borta mot Tosteberga/Nymölla. Kevin Zenthio avgjorde när han prickade in matchens enda mål i den 21:a spelminuten.

– Jag har sagt till Kevin att han ska vara assistkung. Men han verkar inte lyda mig, han siktar tydligen på att bli skyttekung. Jag får ta ett snack med honom, säger Osbytränaren Niclas Lindeqvist och skrattar när han pratar om sin målspruta.

Osby spelade ganska bra i första halvlek mot ett fysiskt hemmalag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL