Annons

Kraftig nedgång av virusfall väntas i Danmark

För att hålla pandemin i schack är det viktigt att danskarna fortsätter att testa sig för covid-19 ofta. Det anser smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut som vill ha kvar coronapassen – och som förutspår en kraftig minskning av virusfallen inom kort.
Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En person testas för covid-19 på Rigshospitalet i Köpenhamn. Arkivbild.
En person testas för covid-19 på Rigshospitalet i Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau/AP/TT

Antalet nya fall av covid-19 har stigit sedan Danmark lättat på vissa restriktioner och har den senaste tiden legat på omkring 1 000 om dagen. Men i slutet av juni kommer det att ske en kraftig minskning, spår Statens Serum Institut (SSI).

Det framgår av en skrivelse som smittskyddsmyndigheten har skickat till folketingets partier inför onsdagens nya förhandlingar om ytterligare restriktionslättnader i Danmark.

Annons

Flera partier vill fasa ut det så kallade coronapasset, som bland annat visar om en person är färdigvaccinerad eller har testat negativt för covid-19. Det är numera ett krav för att bli insläppt på många platser som slagit upp sina portar för besökare igen.

SSI anser dock att coronapasset bör vara kvar. Myndigheten beskriver det som ett viktigt incitament för danskarna att testa sig, vilket i sin tur underlättar smittspårning.

"Den omfattande testaktiviteten, som bland annat innebär att asymptomatiska personer identifieras, kombinerat med smittspårning är avgörande för att bryta smittokedjor och håller infektionstrycket nere" skriver SSI.

Flera partier vill också att kravet på att bära munskydd ska fasas ut. Men Statens Serum Instituts modeller om minskad smittspridning har inte räknat med att restriktioner som avståndskrav, munskydd och coronapass tas bort – vilket om det blir verklighet alltså skulle kunna påverka myndighetens slutsatser.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons