Annons

Mexiko till USA: Vill inte ha militär hjälp

Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Mötet mellan Mexikos president Andrés Manuel Lopéz Obrador och USA:s vicepresident Kamala Harris ägde rum tisdag 8 juni.
Mötet mellan Mexikos president Andrés Manuel Lopéz Obrador och USA:s vicepresident Kamala Harris ägde rum tisdag 8 juni.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

USA:s vicepresident Kamala Harris har fått en hel del att tänka på efter sitt möte med Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador.

Harris, som under sin första utlandsresa som vicepresident besökte Guatemala och Mexiko för att diskutera migration fick bland annat höra att hon visade "brist på respekt" när hon gång efter annan kallade Guatemala, Honduras och El Salvador för den "norra triangeln".

Annons

López Obrador ska även ha bett USA att dra sig ur ländernas militära samarbete mot narkotikahandeln, och i stället satsa på utvecklingsstöd.

Om USA lägger de mångmiljardbelopp som landet hittills lagt på militär upprustning av mexikanska säkerhetsstyrkor i kampen mot droger på utveckling i stället så kommer inte bara flödet av droger, utan även migranter att minska, hävdar López Obrador.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons