Annons

Norge lättar på inresereglerna

Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Att lägga upp bilder på QR-koden som visar om du haft covid-19 eller vaccinerats är dumt, varnar hälsominister Bent Høie.
Att lägga upp bilder på QR-koden som visar om du haft covid-19 eller vaccinerats är dumt, varnar hälsominister Bent Høie.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Är du färdigvaccinerad, eller har haft covid-19 det senaste halvåret? Då får du från och med fredag eftermiddag resa in i Norge utan krav på karantän, förutsatt att du testar dig vid gränsen eller inom två dagar efter ankomst.

Ungdomar mellan 12 och 18 år kommer också att kunna slippa karantän efter att de visat ett negativt PCR-test som tagits max tre dagar efter inresa. Sedan förra veckan är det dessutom tillåtet att sitta i karantän på andra platser än de särskilda karantänshotell som tidigare krävdes.

Annons

Regeringen fortsätter däremot att avråda sin befolkning från onödiga utlandsresor, meddelar hälsominister Bent Høie.

Han passar även på att varna för att dela med sig av bilder på den QR-kod som krävs för att man ska slippa karantänskravet.

– Av samma skäl som att det inte är klokt att lägga upp en bild på ett pass, körkort eller annan personlig och känslig information, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons