Annons

Pfizervaccin testas på små barn i Finland

Pfizers försök med covid-vaccin på barn ner till sex månaders ålder utökas. Upp till 4 500 barn i Finland, Polen, Spanien och USA ska få vaccinet, skriver företaget.
Covid-19 • Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En flicka får en spruta från Pfizer/Biontech i Bukarest, Rumänien, i förra veckan. Många länder vaccinerar nu barn, men än så länge bara ner till 12 års ålder.
En flicka får en spruta från Pfizer/Biontech i Bukarest, Rumänien, i förra veckan. Många länder vaccinerar nu barn, men än så länge bara ner till 12 års ålder.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Än så länge är företagets vaccin i Nordamerika och EU bara nödgodkänt ner till tolv års ålder, och då med samma dos som vuxna, 30 mikrogram.

I de tester som nu utvidgas får 5–11-åringar 10 mikrogram, medan barn som är ett halvår till 5 år får 3 mikrogram.

Annons

Barn blir sällan svårt sjuka i covid-19, men vaccinering anses ändå viktigt eftersom även unga kan sprida smittan.

Efter de tester som nu inleds hoppas Pfizer kunna söka nödgodkännande för 5–11-åringar i september och för de yngre i oktober eller november.

Även företaget Moderna testar sitt vaccin på barn ner till ett halvår gamla.

Henrik Samuelsson/TT

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons