Annons

Så får du till de bästa grillspetten

Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Gör grillspett med mat av samma slag så blir det lättare att beräkna tillagningstiden.
Gör grillspett med mat av samma slag så blir det lättare att beräkna tillagningstiden.Foto: Janerik Henriksson/TT

Grillsäsongen är i full gång – och trär du maten på spett går det snabbt och enkelt att få den klar på gallret. Magasinet Elle Mat och vin tipsar bland annat om följande trix för att lyckas med grillspetten:

+ Tillagningstiden skiftar mellan olika råvaror, så det bästa är att sätta mat av samma slag på ett spett.

Annons

+ Två spett genom köttet, osten eller grönsakerna gör det enklare att vända dem på grillen.

+ Skär tunna bitar av det som ska grillas för snabbare tillagning. (TT)

"Jag har alltid lite ättika i pajdegen vilket är ett smart husmorsknep. Med ättikan får nämligen degen som en falsk gluteneffekt vilket gör den elastisk och fin."

Matprofilen Madeleine Landley tipsar på sin blogg "Landleys kök" om hur pajdegen blir lätt att kavla ut utan att behöva knådas för länge, så att den behåller sin frasiga konsistens. (TT)

Madeleine Landley.
Madeleine Landley.Foto: Johan Arnesson
Veckans tips

Har man för bråttom i köket är det lätt att råka hälla i lite för stor mängd kryddor i maten – men det finns sätt att rädda middagen. Mejeriprodukter och kokosmjölk mildrar det heta i chilipeppar och syrlig citron eller vinäger dämpar andra starka smaker, tipsar matkasseföretaget Hellofresh. I vissa rätter passar det kanske bättre att tillsätta lite sött, som socker eller honung, och i andra kan olika former av nötsmör fungera som en balanserande ingrediens. (TT)

Kokosmjölk och mejeriprodukter räddar överkryddad mat.
Kokosmjölk och mejeriprodukter räddar överkryddad mat.Foto: Shutterstock
Visste du att …

… fröna i vattenmelonen – som ofta kallas för kärnor – är riktigt nyttiga och med fördel kan rostas och ätas på till exempel sallad eller i en smoothie? Men det vanligaste sättet att få i sig dem är att helt enkelt låta dem slinka med själva fruktköttet. Vattenmelonen, som egentligen är en ört, är i säsong just nu och har många användningsområden. Skär ner den i salladen, gör en drink av den eller ät den som mellanmål, kanske tillsammans med lite fetaost och mynta? (TT)

Rensa inte bort kärnorna i vattenmelonen.
Rensa inte bort kärnorna i vattenmelonen.Foto: Leif R Jansson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons