Annons

Vaccin-reaktioner i spansk politik

Med fem dagar kvar till EM-premiären mot Sverige, som också har ett coronautbrott i sitt fotbollslandslag, har den spanska förbundskaptenen Luis Enrique byggt upp en parallell trupp med 17 reserver. Samtidigt har den spanska regeringen bestämt att landslaget ska vaccineras med Pfizer, något som väcker reaktioner inom spansk politik.
Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Diego Llorente i Leedströjan. Arkivbild.
Diego Llorente i Leedströjan. Arkivbild.Foto: Michael Regan/AP/TT

Den 27-årige mittbacken Diego Llorente blev på tisdagen den andra spelaren i Spaniens EM-trupp att testa positivt för covid-19, meddelar det spanska fotbollsförbundet. Lagkaptenen Sergio Busquets testades positivt efter landskampen mot Portugal i förra veckan och hela laget har varit isolerat sedan dess.

Llorente har efter det positiva testet fått lämna landslagssamlingen, precis som Busquets.

Vaccineras med Pfizer

Annons

Spaniens hälsoministerium har beslutat att truppen ska vaccineras med Pfizers vaccin, som behöver två doser. Janssens vaccin var länge ett alternativ då det bara behövs en dos, det uteslöts dock eftersom spelarna inte är i det rekommenderade åldersspannet för det vaccinet.

Men att vaccinera landslaget är inget som alla spanska politiker ställer sig bakom. Tidigare beslut har varit att inte vaccinera truppen, men har ändrats efter covidutbrotten de senaste dagarna. Enligt tidningen Marca säger en talesperson för katalanska En Comu Podem att man borde prioritera viktigare yrken före spelarna i fotbollslandslaget som hon beskriver som "elva män som sparkar på en boll".

Parallell trupp

Ytterligare elva spelare kallats till samlingen av förbundskapten Luis Enrique. Det är nu 17 spelare i en parallell bubbla i Madrid, utifall ett större utbrott skulle sprida sig i den primära truppen. Enrique säger enligt spanska AS att han kommer att vänta så länge som möjligt med att besluta huruvida han ska ersätta de smittade spelarna helt.

På tisdagen stod det klart att även premiärmotståndaren Sverige drabbats av ett coronautbrott i spelartruppen då Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg konstaterats smittade och isolerats.

Fotbolls-EM inleds på fredag med mötet Turkiet–Italien i Rom. Spanien startar EM med matchen mot Sverige i Sevilla på måndag.

Rättad: I en tidigare version av den här texten användes en bild på en person som inte är Diego Llorente.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons