Annons

Stjärnorna kritiserar Copa América-flytt

Neymar och de andra stjärnspelarna i Brasilien kritiserar Sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol för flytten av mästerskapet Copa América från Argentina till Brasilien som inleds på söndag.
"Av olika anledningar, både humanitära och professionella, så är vi inte nöjda", skriver spelarna i uttalande.
Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Neymar under 2–0-segern i VM-kvalmatchen mot Paraguay natten mot onsdagen svensk tid.
Neymar under 2–0-segern i VM-kvalmatchen mot Paraguay natten mot onsdagen svensk tid.Foto: Jorge Saenz/AP/TT

För Brasiliens del inleds Copa América på söndag med premiärmatch mot Venezuela i Brasília. Och dagarna före, i samband med det sydamerikanska VM-kvalet, har spelarna fått flera frågor kring vad de tycker om flytten, men inte svarat förrän i ett uttalande efter 2–0-segern borta mot Paraguay i Asunción.

"Av olika anledningar, både humanitära och professionella, så är vi inte nöjda med det sätt som Conmebol har hanterat Copa América", skriver Neymar och de andra spelarna i ett gemensamt uttalande.

Annons

De förtydligar också att de inte vill göra någon politisk sak av det och inte tänker bojkotta fotbollsmästerskapet.

"Kommer aldrig säga nej"

"Vi är emot organisering av Copa América men vi kommer aldrig att säga nej till att spela för Brasilien."

Under coronapandemin har det varit många vändor kring Copa América, det sydamerikanska mästerskapet som ofta spelas parallellt med EM. Precis som Europamästerskapet flyttades Copa América från 2020 till 2021 på grund av coronapandemin och skulle från början ha arrangerats av Argentina och Colombia.

Ville flytta mästerskapet

Men på grund av oroligheter i samband med presidentvalet i Colombia, och ökad smittspridning, bestämdes det den 21 maj att mästerskapet skulle spelas enkom i Argentina. Trots att Colombia ville att hela mästerskapet skulle flyttas till november.

Bara tio dagar senare, den 31 maj, kom sedan beskedet att Argentina blir av med värdskapet och att Brasilien ska vara arrangör i stället. Någon specifika anledning till flytten angav inte Sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol, men i maj hade Argentina en kraftig ökning av konstaterade fall av covid-19.

Brasilien har varit hårt drabbat under hela coronapandemin. Presidenten Jair Bolsonaro gav ändå grönt ljus till att arrangera Copa América trots att Brasilien varit det land i världen som har näst flest döda i pandemin, drygt 476 000. Bara dödstalet i USA är högre, drygt 598 000.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons