Annons

USA vill storsatsa för att utmana Kina

USA:s senat har gett ett rungande ja till att storsatsa för att den amerikanska tekniksektorn ska bli mer konkurrenskraftig mot Kina.
Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s senat har röstat ja för att storsatsa på teknikområdet och kunna utmana Kina. Arkivbild.
USA:s senat har röstat ja för att storsatsa på teknikområdet och kunna utmana Kina. Arkivbild.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Med 68 röster mot 32 röstades ett paket om 190 miljarder dollar (motsvarande över 1 500 miljarder kronor) igenom. Pengarna ska bland annat gå till forskning.

Dessutom ger senaten grönt ljus till att öronmärka ytterligare 54 miljarder dollar, nära 450 miljarder kronor, för tillverkning och forskning kring halvledare och telekommunikationsutrustning.

Annons

Viljan att föra en hård linje mot Kina är en av få frågor som enar amerikanska senatorer över partigränsen. Härnäst ska representanthuset ta ställning till förslaget och blir det ja även där skickas det vidare till president Joe Biden, som hittills har uttryckt sig i positiva ordalag.

– Vi tävlar om att vinna 2000-talet och startskottet har gått. Vi kan inte ta risken att hamna på efterkälken, säger han.

Förslaget innehåller förutom forskningsanslag en del restriktioner kring kinesisk teknik. Bland annat föreslås ett förbud för statligt anställda att ladda ned appen Tiktok på sina jobbmobiler.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons